foto: Shutterstock
Īsta inde tavās mājās - gaisa atsvaidzinātāji, kas tālu no svaiguma
2018. gada 20. marts, 06:36

Īsta inde tavās mājās - gaisa atsvaidzinātāji, kas tālu no svaiguma

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Brīdinājums gaisa atsvaidzinātāju faniem – jūsu iecienītais elektriskais gaisa atsvaidzinātājs var radīt nopietnas briesmas veselībai.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Miljoniem cilvēku visā pasaulē neviļus riskē ar savu veselību katru reizi, kad izsmidzina, izsūknē vai iesprauž elektriskajā rozetē savu iemīļoto gaisa atsvaidzinātāju. 

Daudzus no mums ir uzpircis mīts, ka mājā vajag pastāvīgi izsmidzināt ķīmiskas vielas, lai tā būtu tīra un patīkami smaržotu. Patiesībā sintētiskie gaisa atsvaidzinātāji ir pilnīgi nevajadzīgi. Arvien vairāk pierādījumu liecina, ka tie ir vieni no viskoncentrētākajiem indes un piesārņojuma avotiem mājā.

Saskaņā ar kādu pētījumu formaldehīds (kancerogēns un ādas kairinātājs), benzols (kancerogēns un, iespējams, reproduktīvās sistēmas bojātājs), stirols (neirotoksīns un, iespējams, kancerogēns), toluols (ādas kairinātājs, toksisks aknām un nierēm) un terpēni (dažādi kairinātāji) ir tikai dažas no vielām, kurām gaisa atsvaidzinātāju lietotāji pakļauj sevi un savu ģimeni. 

Piesmaržina gaisu, posta veselību

Pētījumos ir ne vien izceltas bīstamās vielas, kam tiekam pakļauti, lietojot gaisa atsvaidzinātājus, bet arī norādīts uz satraucošām sekām, kādas tie rada veselībai. 

Kādā britu pētījumā, kurā bija iesaistītas vairāk nekā 10 000 sieviešu, atklājās, ka mājās, kur bieži lieto gaisa atsvaidzinātājus un aerosolus, sievietes un viņu bērni slimo biežāk. 

Pētījumā (ALSPAC) apkopoja datus par 170 mājām, un tajās, kur bieži lietoja gaisa atsvaidzinātājus un aerosolus, kad mājās bija mazi bērni vai grūtniece, vēlāk jaunajām mātēm biežāk sāpēja galva, bet bērni biežāk cieta no caurejas, ausu sāpēm vai citiem simptomiem. Vispārsteidzošākā bija saistība starp gaisa atsvaidzinātājiem un depresiju. 16 % sieviešu, kas lietoja gaisa atsvaidzinātājus, ziņoja, ka viņām ir depresija.

Ko darīt?

Gaisa atsvaidzinātāji nav vienīgais toksisko vielu avots mājās, bet bez tiem noteikti var iztikt. Turklāt tie ļoti reti nomāc vai izgaisina sliktu smaku. Gaisa atsvaidzinātāji vienkārši maldina mūsu spēju saost smaržu, nomērdējot nervus vai pārklājot deguna ejas ar plānu, eļļainu plēvīti. Vēl ir iespēja, ka tie vienkārši pārsit vienu smaržu ar citu, kas ir daudz, daudz spēcīgāka.

Padomi, lai mājās būtu svaigāks gaiss

* Atveriet logus. Vēdināšana joprojām ir vislabākais un vienkāršākais veids, kā likvidēt smakas un uzlabot iekštelpās gaisa kvalitāti.

* Iegādājies telpaugus, piemēram, efeju, hlorofītu un spatifīlu. Tie var palīdzēt mājās atbrīvoties no nepatīkamām smakām un gāzēm.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

* Pagatavojiet savu gaisa atsvaidzinātāju: sajauciet vienādā daudzumā ūdeni un balto etiķi, pievienojiet 20–30 pilienus ēteriskās eļļas, kas jums labāk patīk (piemēram, piparmētru, citrona, priedes, ģerānijas vai tējas koka), ielejiet pudelē ar izsmidzinātāju, labi sakratiet un mazliet izsmidziniet telpās. Taču esiet uzmanīgi – etiķis un ēteriskās eļļas var kairināt acis, tāpēc, izsmidzinot atsvaidzinātāju, sargiet seju.

* Lietojiet piesardzīgi sauso smaržu maisījumus un sveces. Lielākā daļa komerciāli ražoto sauso smaržu satur vielas, kas ir iegūtas no naftas produktiem. Drošāka alternatīva ir pagatavot pašiem savas sausās smaržas vai nopirkt tās bez aromāta un iesmaržināt ar savām ēteriskajām eļļām. 

* Izvēlies smidzinātājus ar sūknīti, nevis aerosolus, ja tomēr pērkat ķīmisku gaisa atsvaidzinātāju. Tie arī ir toksiski, bet tā vismaz izvairīsieties no gāzes ieelpošanas, kas no flakona izspiež smaržvielas un tiek saistīta ar nervu sistēmas traucējumiem, ādas, acu, rīkles un plaušu kairinājumu, plaušu iekaisumu un aknu bojājumiem.