foto: Pixabay
Produkti, kas dos komandu smadzenēm pārtraukt našķoties
2018. gada 27. februāris, 06:25

Produkti, kas dos komandu smadzenēm pārtraukt našķoties

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Vai regulāra knakstīšanās pa vidu ēdienreizēm izjauc visus jūsu labos diētas ievērošanas nodomus? Par to ir atbildīgas konkrētas smadzeņu šūnas. Uzskaitām produktus, kas komunicē ar šīm smadzeņu šūnām un palīdz sajust sātu.

Tiem, kas vēlas samazināt svaru, knakstīšanās ar dažādām uzkodām ir liela problēma. Taču zinātnieki atklājuši, ka ir atsevišķi produkti, kas "komunicē" ar smadzenēm un liek mums justies paēdušiem.

Smadzeņu šūnas tanicīti regulē apetīti. Tanicīti ir jutīgi pret divām neaizstājamām aminoskābēm, kas lielā daudzumā ir vairākos produktos, piemēram, vistas gaļā, skumbrijā, aprikozēs, avokado un lēcās. Šo produktu iekļaušana uzturā sūta tanicītiem signālus, un mēs pēc tam jūtamies paēduši. Tas nozīmē, ka, ēdot šos produktus, ir lielāka iespēja novērst našķošanos starp ēdienreizēm.

Citi pārtikas produkti varētu būt tikpat sātīgi, taču no tiem smadzenes nesaņem ziņu, ka esam pieēdušies diezgan. Zinātnieki no Varvikas Universitātes spriež, ka, ēdot citus produktus, mēs varētu ātrāk just izsalkumu.

Galvenais zinātnieks ir profesors Nikolass Deils (Nicholas Dale) – viņš atklāja tanicītus un to lomu gremošanā. 

Tanicīti atrodas smadzeņu centrālajā daļā un ir jutīgi pret aminoskābēm, kuras tiek atbrīvotas no ēdiena, ko apēdam. “Tas ir ļoti būtisks atklājums, lai mēs atrastu jaunus veidus, kā cilvēkiem, kuri ievēro veselīgus paradumus, palīdzēt kontrolēt savu ķermeņa svaru,” teic profesors Deils.

Jaunie atklājumi nozīmē, ka varētu izstrādāt efektīvākus diētas plānus. Tā vietā, lai ieteiktu cilvēkiem ēst mazāk, mums vienkārši jāēd vairāk tādu produktu, kas bagātīgi satur aminoskābes un komunicē ar tanicītiem. 

21 produkts, kas palīdzēs justies paēdušiem:

Lēcas
Cūkas pleca gabals
Vista
Tuncis 
Anšovi
Skumbrija
Krabis
Vīģes
Plūmes 
Dateles
Aprikozes
Zemesrieksti
Pistācijas
Mandeles
Valrieksti
Sezama sēklas
Tahīnī
Parmezāns
Avokado
Saldie kartupeļi
Baklažāni

Tēmas