foto: Shutterstock
Padomi, kas varētu palīdzēt atmest smēķēšanu
2018. gada 22. februāris, 07:30

Padomi, kas varētu palīdzēt atmest smēķēšanu

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Neatkarīgi no tā, vai esat kaislīgi parasto cigarešu smēķētāji vai elektronisko cigarešu piekritēji, ir daudz ieteikumu, kas varētu palīdzēt atbrīvoties no šī ieraduma.

Viena no visefektīvākajām metodēm ir atkarību terapeita Ričarda Sirotas ieteiktā kognitīvi biheiviorālā terapija. Arī hipnoterapijai ir labi panākumi.

Bet arī tad, ja jums nav iespējas saņemt šīs terapijas vai nevēlaties tās izmantot, mēģiniet pārtraukt prātā izveidojušās asociācijas starp e-cigaretēm (un cigaretēm) un noteiktām darbībām, piemēram, ēšanu, dzeršanu vai runāšanu pa tālruni.

Ja jums patīk smēķēt, runājot pa tālruni, sāciet smēķēšanas vietā darīt ko citu. Piecelties no galda vai krēsla un staigājiet pa telpu, kamēr runājat.

Ja smēķējat, lietojot alkoholu un dzerot kafiju, neiededziet cigareti ar pirmo malku, bet pagaidiet, līdz glāze jau gandrīz iztukšota. Vēlāk pagariniet šo gaidīšanas laiku līdz pēdējam malkam. Ja jums tas izdosies, būs daudz vieglāk nesasaistīt dzeršanu ar smēķēšanu.

Tas pats attiecas uz asociācijām, kas sasaista smēķēšanu ar kādu konkrētu brīdi dienas ritumā. Ja jūsu rīts sākas ar cigareti, nogaidiet, līdz esat paēduši brokastis.

Ja vienmēr aizdedzat cigareti automašīnā, braucot uz darbu, nogaidiet līdz brīdim, kad jau no autostāvvietas ejat uz biroju. Visbeidzot izvairieties no situācijām un cilvēkiem, kas rada tādu stresu, pēc kura alkas ievilkt dūmu kļūst nepārvaramas. 

Citi atmešanas palīglīdzekļi 

• Laikā, kad esat ceļā uz smēķēšanas atmešanu, dzeriet daudz ūdens. Kad jums ir izdevies uzveikt ieradumu, izdzertā ūdens apjomu vēl vairāk palieliniet, jo ūdens palīdz izvadīt toksīnus no organisma.
• Pievienojiet maltītēm un dzērieniem žeņšeņa pulveri – tas palīdzēs nomākt kāri pēc nikotīna. 
• Dzeriet ingvera tēja – tā nomierina kuņģi un samazina nelabumu, ko rada nikotīna abstinence. 
• Brīdī, kad gribas uzsmēķēt, grauziet burkānus. 
• E-cigaretes vietā pamēģiniet smēķēt lakricas nūjiņu.
• Ēdiet cūkpupas – tās satur levodopu, kam piemīt garastāvokli uzlabojošas īpašības.
• Pievienojiet maltītēm daudz čili vai Kajēnas piparu. Varat pat pievienot šķipsniņu piparu dzeramajam ūdenim – siltuma efekts stimulē organisma spēju ražot labsajūtas endorfīnus.

Tēmas