foto: Shutterstock
Kad un kurām asins analīzēm ir tiešām vērts tērēt naudu?
2018. gada 23. februāris, 06:55

Kad un kurām asins analīzēm ir tiešām vērts tērēt naudu?

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Mūsdienu asins analīžu metodes jau stingri iesakņojušās jaunajā ģenētikas un citoloģijas ērā, ar to palīdzību var ne tikai noteikt diagnozi un kontrolēt slimības, bet arī prognozēt saslimšanu, pirms tā vēl sākusies. Tagad jau samērā droši var teikt: “Pārādi man savas analīzes, un es pateikšu, kas tu esi.”

Ir tikai viena problēma – liela daļa jauno diagnostikas metožu un analīžu lielai daļai cilvēku nav pieejami dārgo izmaksu dēļ vai tāpēc, ka tās neveic vietējās laboratorijas. Pat ja kādam rastos vēlēšanās izmēģināt visas mūsdienās veicamās analīzes, tam nāktos tērēt vairākus gadus dzīves un tūkstošiem eiro. 

Kad un kuras asins analīzes tiešām ir vērts pievienot kopējai ainai?

Dzelzs feritīns – ja jūtat vājumu, depresiju, salst rokas un kājas, izkrīt mati, dalās nagi, diabēta, osteoporozes gadījumā, bieži slimojat, neēdat gaļu, ātri nogurstat, esat aizmāršīgi, ir grūti koncentrēties.

Transferīns – ja ir anēmija un papildus lietojat dzelzs preparātus, bet nav vērojams uzlabojums; ja ievērojat veģetāru uzturu.

Kopējais olbaltums un albumīns – ja pārtikā trūkst olbaltumvielu, vitamīni neiedarbojas, vāja muskulatūra, osteoporoze, kolagēna degradācija locītavās, aknu aptaukošanās.

Homocisteīns – ja ir paaugstināts holesterīna vai cukura līmenis asinīs, aknu aptaukošanās, asinsvadu slimības, asinsvadu sieniņu iekaisums, trūkst holīns, B12 un B9 vitamīni.

Glikētais hemoglobīns – ja ir paaugstināts holesterīna vai cukura līmenis asinīs, aknu aptaukošanās, asins sabiezēša, asinsvadu tīklojums uz ādas.

Lipīdu komplekts (HOL, ZBL, ABL, TRIGL), apolipoproteīns 

A1, apolipoproteīns B – ja ir jānosaka holesterīna līmeņa paaugstināšanās iemesli, ja lietojat statīnu grupas medikamentus, ir aknu aptaukošanās, diabēts, ievērojat veģetāru uzturu.

Ceruloplazmīns – ja lietojat perorālos kontracepcijas līdzekļus. 95 % vara atrodas varu saturošajā fermentā – ceruloplazmīnā. Izmanto, lai novērtētu vara daudzumu organismā.

D3 vitamīns, kopējais – jebkuras kaulu un locītavu slimības gadījumā, ja lietojat daudz medikamentu, ja jums ir ļoti bāla āda, ja bieži slimojat ar vīrusu infekcijām, kontrolei – ja lietojat vitamīnu lielās devās.

Kā pareizi nodot analīzes

  • Diennakti pirms asins nodošanas pārtrauciet lietot bioloģiski aktīvus uztura bagātinātājus.
  • Pēdējo ēdienreizi pirms asins nodošanas vajadzētu ieturēt ne mazāk kā 12 stundas iepriekš. Pēc ēšanas nedrīkst dzert arī sulu, kafiju, zelēt košļājamo gumiju, atļauts dzert tikai tīru ūdeni.
  • Izvairieties no psihoemocionālas un fiziskas piepūles.
  • Vislabāk analīzes nodot līdz plkst. 10 no rīta.
  • Parūpējieties par sevi pēc asins nodošanas – aizejiet uz kafejnīcu vai dodieties nelielā pastaigā pa parku, apēdiet saldējumu vai kādu augli.