foto: Pexels.com
Ķiploki, kola un greipfrūti: produkti gan pastiprina, gan bremzē zāļu iedarbību
Ja lieto klepus zāles, kuru sastāvā ir efedrīns, nedrīkst vienlaikus dzert kolu vai kafiju, jo arī tie stimulējoši ietekmē sirdi un nervu sistēmu.
Esi vesels
2018. gada 11. marts, 07:47

Ķiploki, kola un greipfrūti: produkti gan pastiprina, gan bremzē zāļu iedarbību

"Patiesā Dzīve"

Zāļu lietošanas instrukcijās norādīts, vai tās jālieto tukšā dūšā, pirms vai pēc ēšanas. Visi zina, ka zālēm jāuzdzer ūdens, bet speciālisti liek pievērst uzmanību arī tam, ka zāles nedrīkst lietot vienlaikus ar to iedarbību pastiprinošiem vai kavējošiem produktiem.

*Dzerot zāles asins šķidrināšanai, jāatsakās no ķiplokiem, jo to sastāvā ir vielas, kas palēnina asins sarecēšanu. Dubultā deva bīstama ar to, ka pat neliela brūce var izraisīt ilgu un bīstamu asiņošanu.

*Zāles pret klepu, kuru sastāvā ir efedrīns, nedrīkst lietot vienlaikus ar kolu vai kafiju, jo arī tie stimulējoši ietekmē sirdi un nervu sistēmu. Rezultātā cilvēkam, kuram ir asinsvadu problēmas, tas draud ar pārslodzi, asinsspiediena paaugstināšanos, sirdslēkmi, kas var beigties pat ar insultu vai infarktu.

*Lietojot zāles holesterīna līmeņa mazināšanai, nedrīkst ēst greipfrūtus, jo šajos augļos esošās vielas kavē zāļu izvadīšanu no organisma, bet tas var radīt saindēšanos.

*Dzerot antibiotikas, jāatsakās no piena, jo piens neļauj šīm zālēm uzsūkties organismā, tādējādi antibiotiku iedarbība tiek neitralizēta – velti esat tās lietojis.

*Urīndzenošus līdzekļus nav ieteicams dzert vienlaikus ar klepus sīrupu, kura sastāvā ir lakrica, jo tā aiztur ūdeni organismā. Šā paša iemesla dēļ jāatsakās no lakricu saturošām košļājamajām gumijām un ledenēm. Divu pretējo darbību rezultātā var rasties kālija deficīts, kas rada bezspēku, sirds vājumu, izteiktākos gadījumos pat krampjus kājās.

*Lietojot antidepresantus, jāatsakās no šokolādes, siera, žāvētas gaļas un zivīm, jo šajos produktos esošās vielas kokteilī ar antidepresantiem var izraisīt drudzi vai izsaukt hipertonisko krīzi.

*Ādas sēnītes ārstēšanas laikā jāatsakās no saldumiem un augļiem, sulām un gāzētiem dzērieniem, jo tie veicina sēnītes veidošanos, līdz ar to zāļu lietošana kļūst bezjēdzīga.

* Zāles nav savienojamas ar alkoholu! Asinīs palielinās zāļu koncentrācija, kā arī paātrinās zāļu iedarbība – gan labvēlīgi, gan nelabvēlīgi. Piemēram, diabēta gadījumā insulīna un alkohola lietošanas rezultātā cukura līmenis asinīs var kristies tik strauji, ka cilvēks uzreiz nonāk komā.