"McDonald's" paziņo par jauniem sava ēdiena standartiem
Lielākās pārmaiņas skars bērnu komplektus "Happy Meal". Piemēram, kartupelīši kļūs mazāki un mazāk sāļi.
Esi vesels
2018. gada 15. februāris, 19:45

"McDonald's" paziņo par jauniem sava ēdiena standartiem

Jauns.lv

ASV ātrās ēdināšanas uzņēmums "Mc'Donalds" trešdien nācis klajā ar paziņojumu, ka tiks mainīts sastāvs maltītē "Happy Meal", kas tradicionāli ir bērnu izvēle Makdonalda restorānos, šodien "The Washington Post".

Katrs trešais bērns ASV ikdienā ēd tā dēvēto "fast food", ziņo ASV Slimību profilakses dienestā, un šāda ēdiena neveselīgums atstāj graujošas sekas uz visu nāciju. Tādēļ kompānija "McDonald's" pārtikas tehnologi paziņojuši, ka izstrādājuši jaunas receptes savam ēdienam, īpašu uzmanību veltot tieši "Happy Meal" komplektiem un "Chicken McNuggets", kas ir visvairāk iecienīti starp bērniem.

Jau tuvākajos gados Makdonaldos visā pasaulē komplekti "Happy Meal" nesaturēšot vairāk kā 600 kaloriju, kā arī tajos būs ne vairāk kā 650 miligramu sāls, teikts kompānijas paziņojumā. Restorānu ķēde arīdzan samazinās frī kartupelīšu izmēru bērnu komplektos, un arī piena dzērieni "Milk shake" vairs nebūs tik cukura pilni.

ASV plānots, ka "Happy Meal" komplektā tiks piedāvāts arī vienkārši ūdens (tagad tās ir triju veidu limonādes vai piena dzēriens), un no tā varētu pilnībā pazust siera burgers jeb čīzburgers, vietā nākot sautētu dārzeņu kaudzītei. ASV lielu popularitāti bauda tā dēvētie "baby carrots" jeb mazītiņa izmēra burkāni, kā arī mandarīni - un šos tad arī varētu iekļaut jaunajā "Happy Meal" komplektā. 

Neatkarīgi pārtikas tehnologi par šādiem Makdonalda plāniem ir skeptiski, taču atzīst, ka labāk tā nekā nekā, raksta "Washington Post". Proti, uzņēmuma plānotās izmaiņas nepadarīs vistas nagetus vai burgerus veselīgākus, taču piedevas, kas nāk komplektā, bērnu veselībai nāktu tikai par labu. 

Havela Večslera, kura ir viceprezidente ASV nekomercionālajā veselības aliansē, konsultēja "McDonald's" uztura izvēles izmaiņās. Viņa teic: "Mēs domājam, ka šādi Makdonalds vienkārši var paplašināt izvēli un tādējādi mest izaicinājumu arī citiem uzņēmumiem. Ir jādomā par to, kas ir labāk piemērots bērniem," skaidro Večslera. 

Makdonalda jaunie kritēriji uztura ķēdē paredz ne tikai nātrija un kaloritātes samazinājumu, bet arī par 10% samazināt piesātināto taukskābju izmantojumu un cukura samazināšanu produktos. 

Jaunie standarti ASV jāsasniedz līdz 2018.gada jūnijam, bet pārējās 120 valstīs, kurā darbojas šis uzņēmums - deviņi Makdonaldi ir arī Latvijā, - šiem kritērijiem jābūt ieviestiem līdz 2022.gadam.