foto: Shutterstock
Ieteikumi, kā bez medikamentiem nodrošināt labu un netraucētu naktsmieru
2018. gada 16. februāris, 09:30

Ieteikumi, kā bez medikamentiem nodrošināt labu un netraucētu naktsmieru

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Lai naktī būtu labs miegs, vajag kādu iemeslu, lai no rīta pieceltos. Citiem vārdiem sakot, zinātnieki domā, ka vajag dzīves mērķi.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Šis ir efektīvs veids, kā bez medikamentiem nodrošināt labu un netraucētu naktsmieru. Aizejot gulēt ar kādu mērķi, ko vēlaties sasniegt, naktī mazāk izjutīsiet miega apnoju jeb neregulāru elpošanu un kustības, piemēram, nemierīgo kāju sindromu, kas var pamodināt. 

Slikts miegs vai bezmiegs izvēršas par nopietnu problēmu, kad cilvēki kļūst vecāki, taču, ja dzīvē ir kāds mērķis, lielākā daļa šo naktsmiera traucējumu var izzust, uzskata zinātnieki no Ziemeļrietumu Universitātes Feinberga medicīnas skolas Ilinoisā. 

Zinātnieki pārbaudīja šo teoriju ar 825 dalībniekiem, kuru vidējais vecums bija 79 gadi, un atklāja, ka tie, kuri juta dzīvei jēgu, daudz mazāk cieta no miega apnojas un nemierīgo kāju sindroma. Arī viņu miega kvalitāte bija labāka. 

Lai noteiktu, ko dalībnieki domā par dzīves mērķi, viņus lūdza atbildēt uz desmit apgalvojumiem, piemēram, “Es jūtos labi, kad domāju, ko esmu paveicis pagātnē un ko ceru paveikt nākotnē”. 
Zinātnieki stāsta, ka atrast dzīvei mērķi var palīdzēt apzinātības meditācija.