foto: Shutterstock
Kontracepcijas metodes no senatnes līdz mūsdienām jeb labi, ka dzīvojam 21. gadsimtā
2018. gada 16. februāris, 06:48

Kontracepcijas metodes no senatnes līdz mūsdienām jeb labi, ka dzīvojam 21. gadsimtā

Jauns.lv

Kontracepcijas tēma ir bijusi aktuāla visos laikos, tālab ir gluži saprotami iespējami efektīvāku izsargāšanās metožu meklējumi. Ieskats vēsturē dod iespēju novērtēt to, kas ir pieejams mūsdienās. Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācija īsumā atklāj kontracepcijas ceļu līdz mūsdienām.

No nevēlamas grūtniecības sievietes centušās izvairīties jau kopš neatminamiem laikiem. Piemēram, senajā Ēģiptē 1500 gadus pirms mūsu ēras jauca medu, nātrija karbonātu un krokodilu mēslus, lai pirms akta ievadītu makstī un nosegtu dzemdes kaklu. Senajā Ķīnā konkubīnes indējās ar dzīvsudrabu, svinu. Maksa par šādu dzimstības kontroli bija augsta – sabojāta veselība, nieres, nervu sistēma, plānprātība un smaga invaliditāte.

Pat vēl divdesmitā gadsimta sākumā attīstās visai dīvaini un pat sievietes veselībai kaitīgi izsargāšanās paņēmieni. Tā 1920. gadā reklamējot mājas kopšanas un stipru dezinfekcijas līdzekli lizolu, to pasniedz kā ģimenes laimes draugu, aizplīvurotā veidā atgādinot to, ko toreiz dara daudz sieviešu – ar šo līdzekli skalo maksti pēc dzimumakta.

Ir skaidrs, ka 21.gadsimtā sievietēm ir nesalīdzināmi vairāk iespēju lemt par savu dzīvi, attiecībām, arī par grūtniecības plānošanu un izsargāšanās metodēm. Atliek vien to izmantot. 

Īsi par kontracepcijas tablešu attīstību

Kopš 1960. gada 9. maijā ASV Pārtikas un zāļu pārvalde apstiprināja pirmās orālās kontracepcijas tabletes, ir pagājis ilgs laiks. 

Zīmīgi, ka pirmajās pretapaugļošanās tabletēs bija vismaz 10 reižu lielāks hormonu līmenis nekā mūsdienu līdzekļos, tāpēc to lietošanai bija daudz izteiktākas blaknes un virkne pieņēmumu un baiļu, kas saistītas ar kontracepcijas izvēli, sakņojas tieši kontracepcijas tablešu pirmsākumus. Izteiktās blaknes visbiežāk bija saistītas ar lielāku hormonu devu un estrogēnu daudzumu. 

Tomēr visās jomās zinātne ir attīstījusies milzīgiem soļiem, tieši tāpat arī medicīnā. Kontracepcijas tablešu attīstība ir virzījusies no lielām uz mazām hormonu devām, lai saglabātu kontraceptīvo efektu, bet ievērojami mazinātu blakusparādības.

Nozīmīga attīstība ir notikusi, meklējot iespējas hormonus sintezēt maksimāli tuvu dabiskajiem hormoniem, lai organisms tos pieņemtu un kontracepcijas tablete papildu vēl sniegtu ieguvumus, mazinot esošas veselības problēmas, piemēram, izteiktus PMS simptomus, sāpīgas un stipras menstruācijas, ārstētu pinnes u.c.

Piedāvājam ieskatu kontracepcijas attīstībā no 60. gadiem līdz mūsdienām:

Nākamā lapa: 1960. gads

Tēmas