foto: LETA
Mediķi saņēmuši pirmo pacelto algu - dažam tā kļuvusi lielāka pat par 450 eiro
Mediķiem algas pieaug no 140 līdz 450 eiro.
Esi vesels
2018. gada 9. februāris, 22:19

Mediķi saņēmuši pirmo pacelto algu - dažam tā kļuvusi lielāka pat par 450 eiro

Jauns.lv

Piektdien daudzās Latvijas slimnīcās ir algas diena un mediķi beidzot saņem pirmo palielināto algu. Tiesa, atkarībā no darba stāža, dežūrām un piemaksām arī jaunā darba samaksa var atšķirties no dažiem desmitiem līdz pat vairākiem simtiem eiro. Bet Bērnu slimnīcā, lai noturētu medicīnas māsas, šogad ieviesta arī tā dēvētā 13. alga, vēsta LTV "Panorāma".

Algas nevienam mediķim nav vienāda - tās atšķiras ārstiem un māsām, un formulu veido gan darba stāžs, gan atbildības pakāpe. Tam seko dažādas piemaksas gan par darba intensitāti, gan par nakts darbu, gan veselībai kaitīgu darbu. Tādējādi algas salīdzināt nevar, taču skaidrs - slimnīcās tās ir pieaugušas, vēsta žurnāliste Aija Kinca.

Virsmāsa Līga Ārenta neslēpj, ka piektdien visi gaidījuši īsziņu no bankas par jaunās - lielās - algas ieskaitījumu. 

Cik reāli "uz rokas"?

Salīdzinot Austrumu slimnīcas ārsta algu pirms gada un šodien, pieaugums ir redzams: ārsts pirms gada janvārī saņēma 884 eiro neto, bet šajā janvārī - 1340 eiro. Māsiņām pērn janvārī algā bija 392 eiro neto, šobrīd - 627 eiro.

Par to, ka Veselības ministrijas un valdības lēmums algas mediķiem pacelt, apmierināts ir Onkoloģijas centra urologs Vilnis Lietuvietis, jo pretējā gadījumā mēs vairs nevarētu noturēt jomā jaunos ārstus jeb rezidentus. "Tas ir pirmais solis solītajā trīs gadu etapā, kas paredz algu pieauguma turpinājumu. Tā ir mūsu nākotne, kas ārstēs," teic Lietuvietis.

Austrumu slimnīcas vadībā cer, ka paceltās algas apturēs māsu aizplūšanu. Jau sākas konkurence starp slimnīcām, norāda tās valdes loceklis Artūrs Bērziņš. Vairāk par to, kā slimnīcas izjūt algu palielināšanu, skaties LTV "Panorāmas" sižetā: