foto: Shutterstock
Indīgais "briesmonis" tavā virtuvē - alumīnijs
2018. gada 13. februāris, 06:34

Indīgais "briesmonis" tavā virtuvē - alumīnijs

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Mūsdienās alumīnijs ir visur – ēku apšuvumā un jumta segumos, lidmašīnās, vilcienos, automašīnās, katlos, pannās un folijā. Mikroskopiskos daudzumos tas ir pat gaisā, ko elpojam.

Parasti šis rādītājs svārstās no 0,005 līdz 0,18 mikrogramiem uz m3 atkarībā no vietas un laikapstākļiem, bet, kā liecina ASV Slimību kontroles centra dati, pilsētās un rūpnieciski attīstītajās teritorijās tas var pat sasniegt 0,4–8,0 mikrogramus uz kubikmetru gaisa. 

Negatavojiet alumīnija traukos

Zinātnieki pierādījuši, ka, gatavojot alumīnija katlos un pannās vai ietinot produktus alumīnija folijā, alumīnijs nonāk pārtikā. Karsēšana, kā arī pārtikas produktos esošā sāls un skābe šo efektu vēl vairāk palielina. Izpētot alumīnija saturu pārtikas produktos pēc to pagatavošanas, pētnieki secināja, ka, iespējams, pārlieku liels alumīnija folijā gatavotās pārtikas patēriņš var nopietni apdraudēt veselību. 

Uzmanīgi ar medikamentiem!

Antacīdi. Viena tablete, kapsula vai 5 ml antacīdu šķīduma satur aptuveni 104–208 mg alumīnija. Tas nozīmē, ka jau viena deva var pārsniegt Pasaules Veselības organizācijas noteikto drošo perorālas alumīnija uzņemšanas robežvērtību, kas ir viens miligrams uz kilogramu ķermeņa svara dienā.

Kaut arī pretgrēmu medikamentu, piemēram, protonu sūkņa inhibitoru lietošana par 44 % palielina demences risku, daži ārsti izvirzījuši hipotēzi, ka, iespējams, to patiesībā izraisa šajā pašā nolūkā lietoti alumīniju saturoši antacīdi. 

Apvalkots aspirīns, kas ir apvalkots, lai samazinātu kuņģa un zarnu trakta asiņošanas iespējas, parasti satur alumīnija hidroksīdu, un (saskaņā ar Slimību kontroles centra datiem) vienā tabletē ir 10–20 mg šīs vielas.

Vakcīnas

Alumīnijs tiek pievienots daudzām vakcīnām, lai stimulētu imūnsistēmu. Tas ir konstatēts kombinētajās “pieci vienā” vakcīnās; konjugētajā pneimokoku vakcīnā; pirmsskolas vecuma bērniem paredzētajās vakcīnās, kā arī hepatīta un meningīta vakcīnās. 

Pretalerģijas potes. Eiropā lielākajai daļai alerģijas pošu (sistēmiskā alergēnu imūnterapija) ir pievienots alumīnijs. Ārstēšanas kursa laikā pacienti saņem līdz pat 54 injekcijām, kuras kopā satur 45–67,5 mg alumīnija. 

Alumīnijs virtuves skapītī

Cepamā pulvera sastāvā bieži vien aptuveni vienu ceturtdaļu veido alumīnija nātrija sulfāts. Tātad, ja pērkat kaut ko ceptu, kas turklāt tiek pārdots iesaiņojumā, piemēram, kēksiņus, kūkas un cepumus, visticamāk, šis produkts satur alumīniju.

Veikalos nopērkams arī cepamais pulveris bez alumīnija.
Cepamā soda ir tīrs nātrija bikarbonāts, un, pat ja uz marķējuma norādīts, ka tā “nesatur alumīniju”, tam tur a priori nevajadzētu būt.

Alumīnijs kosmētikas līdzekļos

Antiperspiranti satur alumīnija sāļus, kas bloķē sviedru poras. Tā kā alumīnijs, kas ir dezodorantā, var nonākt asinsritē caur ādas nobrāzumiem un izraisīt krūts vēzi, daži zinātnieki iesaka to nelietot. Savu darbiņu godam paveic arī alumīniju nesaturošie dezodoranti, ņemiet vērā, ka daudzi dezodorantu “kristāli”, kurus ražotāji reklamē kā “bezalumīnija”, faktiski satur alumīnija sāļus.

Daudzi kosmētikas produkti, tostarp tonālie krēmi, lūpu krāsas un pūderi, satur ne tikai parabēnus un citas kaitīgas ķimikālijas, bet arī alumīnija nanodaļiņas, kas ir tik niecīgas, ka spēj šķērsot šūnu barjeras un iekļūt šūnās.

Tēmas