foto: Shutterstock
Esi saaukstējies? Nepieļauj 5 izplatītākās kļūdas, kas vēl vairāk var pastiprināt slimību
2018. gada 13. februāris, 09:05

Esi saaukstējies? Nepieļauj 5 izplatītākās kļūdas, kas vēl vairāk var pastiprināt slimību

Jauns.lv

Mēs gana labi zinām un ievērojam klasiskus ieteikumus par imunitātes stiprināšanas un veselības aizsardzības pasākumiem saaukstēšanās laikā. Tomēr, cenšoties uzlabot sava organisma aizsargspējas, turpinām pieļaut elementāras kļūdas.

„Saaukstēšanos katrs no mums izjūt dažādi. Pirmā kņudēšana kaklā, aizlikts deguns, nelielas iesnas, drebulis, paaugstināta temperatūra un tas pats nogurums var liecināt par saaukstēšanos, tomēr ignorējot šos ķermeņa raidītos signālus, parasta saaukstēšanās var pārtapt par nopietnāku saslimšanu – angīnu, bronhītu vai deguna blakusdobumu iekaisumu,” atgādina Euroaptiekas farmaceite Ieva Zvagule.

Sportošanas grēks

Uzskats, ka sportošana palīdzēs uzveikt slimību un justies labāk, ir maldīgs, it īpaši pie paaugstinātas temperatūras, jo arī saaukstēšanās pati par sevi jau ir slodze organismam cīņā ar infekciju. Papildus tam asinsrites paātrināšanās var izraisīt arī infekcijas izplatīšanos organismā. Iespējams, fiziski aktīviem un pieredzējušiem sportistiem sporta aktivitātes var uzlabot pašsajūtu un paaugstināt imunitāti, organismam uzsildoties un izsvīstot, taču tas notiek salīdzinoši retos gadījumos. 

Asinsspiediens

Farmaceite norāda, ka sirds slodzes palielināšanās slimošanas laikā var radīt arī paaugstinātu asinsspiedienu. Tieši tāpēc pie nopietnākiem saaukstēšanās simptomiem jābūt ļoti vērīgiem pret savu asinsspiedienu un nevajadzētu veikt pasākumus, kas to var dabiski paaugstināt. 

Diēta 

Lai pazeminātu temperatūru vai vienkārši izmantotu iespēju, kad apetīte ir samazinājusies, pastāv mīts, ka šī ir lieliska iespēja, lai nomestu lieko svaru. Taču patiesībā ir tieši otrādi – šajā laikā ir svarīgi turēties pie sava ierastā kaloriju daudzuma un lietot ar uzturvielām bagātu pārtiku, kas nodrošinās imunitātes uzlabošanos. Nenoliedzami vairāk šķidruma – zāļu tējas, ūdens u.tml. – būs nepieciešams uzņemt, taču tas nedrīkst tikt uztverts kā pārtikas aizvietotājs. 

Sentēvu metodes

Lai gan vairākas mūsu tautas līdzekļu metodes ir sevi pierādījušas cīņā ar saaukstēšanos, tomēr ar to vien nebūs līdzēts. Aizrautīga kakla skalošana ar sālsūdeni vai ķiploku likšana degunā var tikai sakairināt gļotādu un saasināt simptomus.

Zāļu dubulttrieciendeva

Lai nenonāktu vēl sliktākā situācijā, kad neapdomīga zāļu lietošana rada nopietnus veselības traucējumus, visbiežāk pasliktinot aknu darbību, farmaceite aicina aptiekā nekautrēties un vaicāt zāļu lietošanas biežumu, kā arī noskaidrot, kurus medikamentus var kombinēt kopā. Jo kā bezrecepšu, tā recepšu medikamenti var saturēt vienu un to pašu aktīvo vielu, piemēram, paracetamolu.