foto: Shutterstock
Medicīnas pētnieki uztraukti par cilvēka papilomas vīrusa vakcīnas kaitīguma slēpšanu
2018. gada 11. februāris, 06:40

Medicīnas pētnieki uztraukti par cilvēka papilomas vīrusa vakcīnas kaitīguma slēpšanu

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Pasaules Medicīnas pētnieki vaino farmācijas uzņēmumus un zāļu aprites regulatorus negodīgā rīcībā, kuras mērķis bijis noslēpt patieso CPV (cilvēka papilomas vīrusa) vakcīnu kaitējumu pusaudzēm, kam tā tikusi injicēta, vēstī Meksikas Valsts kardioloģijas institūta pētnieku grupa.

Pētnieki, kas darbojušies vakcīnu ražotāju uzdevumā, slēpuši, nolieguši vai vērtējuši kā nebūtiskus nāves gadījumus, paliekošu kaitējumu veselībai un dzīvībai bīstamus simptomus.

Tāpat izspēlēts negodīgs gājiens, ierakstot, ka alumīnijam, kas ir neirotoksīns, ir tikai placebo efekts, lai tādējādi samazinātu patieso sūdzību skaitu par vakcīnas blaknēm.

Kad pētnieki salīdzināja vakcīnu ar alumīnija placebo, atklājās, ka pēc vakcinācijas miris daudz vairāk jaunu meiteņu: placebo grupā mira trīs meitenes, bet no tām, kas bija saņēmušas vakcīnu pret diviem CVP celmiem no 2881 meitenēm mira četrpadsmit. Vēl 3 % meiteņu, kas saņēma vakcīnu pret deviņiem CPV celmiem, parādījās nopietnas nevēlamas blaknes – kopā tādas bija 212 no 7071 meitenes.

Pētnieki no Meksikas Valsts kardioloģijas institūta vēlreiz pārskatīja 28 pētījumus, kuros bija apskatīta triju kopš pagājušā gada janvāra pārdošanā pieejamu CPV vakcīnu ietekme.

Tikai divos no 16 randomizētajiem pētījumiem, kuros aktīvā viela tika salīdzināta ar placebo, bija izmantots inerts sāls šķīdums, pārējos pētījumos placebo līdzeklim bija pievienots alumīnijs, tādējādi palielinot iespēju, ka uz to parādīsies reakcija.

Šī zinātnieku rīcība atklāta neatkarīgās zāļu drošuma pārbaudēs. Spāņu zinātnieki konstatēja, ka salīdzinājumā ar citām vakcīnām CPV vakcīnai ir desmit reizes lielāks blakņu skaits, savukārt kanādiešu zinātnieki atklāja, ka desmitajai daļai cilvēku, kas saņēmuši CPV vakcīnu, 42 dienu laikā pēc vakcinācijas bijusi nepieciešama neatliekamā palīdzība stacionārā.

CPV vakcīna tiek injicēta jaunām sievietēm, lai aizsargātu pret dzemdes kakla vēzi.