foto: Shutterstock
Laktobaktērijas palīdz pret gripu
Tomēr skābēti dārzeņi un skābpiena produkti gripas un saaukstēšanās slimību sezonā jebkurā gadījumā uzlabo organisma aizsargspējas un stiprina imunitāti.
Esi vesels
2018. gada 6. februāris, 09:46

Laktobaktērijas palīdz pret gripu

"Tautas Veselības Avīze"

Pienskābās baktērijas, kuras parasti izmanto kā probiotiķus, kas palīdz uzlabot gremošanas sistēmas stāvokli, var aizsargāt no dažādiem A gripas vīrusa apakštipiem, ziņo zinātnes jaunumu vietne Eurek Alert, atsaucoties uz žurnāla Scientific Reports publikāciju.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

A gripas vīrusiem ir daudz apakštipu, ko nosaka olbaltumvielas uz vīrusa apvalka – divu veidu glikoproteīnu atvasinājumi – hemaglutinīns (HA) un neiraminidāze (NA). Dažādas 18 hemaglutinīnu un 11 neiraminidāžu kombinācijas veido gripas vīrusa apakštipus. Šī lielā daudzveidība liek meklēt universālus līdzekļus pret gripu.

Speciālisti noskaidrojuši, ka skābētos dārzeņos un skābpiena produktos sastopamas daudzveidīgas pienskābās baktērijas. Daži šo baktēriju celmi nodrošina daļēju aizsardzību pret bakteriālām infekcijām, piemēram, Streptococcus pneumoniae, kā arī saaukstēšanos un gripu izraisošiem vīrusiem.

Šoreiz pētnieki analizēja pretvīrusu īpašības pienskābo baktēriju Lactobacillus casei DK128 (DK128), kas izolētas no skābētiem dārzeņiem. Zinātnieki inficēja peles ar nāvējošu A gripas vīrusu devu un pēc tam ārstēja inficētos grauzējus, nāsīs iesmidzinot no DK128 izgatavotu līdzekli 9novārījumu).

Eksperimentālais līdzeklis deva plaša spektra imūno atbildi, tostarp plaušu alveolās palielinot ar organisma imūnreakciju saistīto šūnu – makrofāgu skaitu. Parādījās specifiskās antivielas, samazinājās citokīnu koncentrācija. Piedevām attīstījās arī imunitāte pret citiem gripas apakštipiem.

Zinātnieki izpētīja – ja pelēm eksperimentālo līdzekli DK128 nāsīs smidzināja pēc tam, kad dzīvnieki jau bija saslimuši, tie izdzīvoja, bet zaudēja 10–12 % sava ķermeņa svara. Savukārt, ja līdzekli viņām deva jau pirms saslimšanas ar gripu, tad pēc tam viņu plaušās atrada par 18 % mazāk vīrusu nekā kontrolgrupas dzīvniekiem.

Pagaidām tie ir tikai eksperimenti ar dzīvniekiem, un vēl nav izstrādātas precīzi dozētas zāles cilvēkiem. Tomēr skābēti dārzeņi un skābpiena produkti gripas un saaukstēšanās slimību sezonā jebkurā gadījumā vairāk vai mazāk var uzlabot organisma aizsargspējas un stiprināt imunitāti.