foto: EPA
Valstī sākusies gripas epidēmija
Vislabākā aizsardzība pret gripu ir ikgadējā vakcinācija.
Esi vesels
2018. gada 29. janvāris, 17:28

Valstī sākusies gripas epidēmija

Jauns.lv/LETA

Pagājušajā nedēļā Daugavpilī gripas pacientu skaits sasniedzis epidēmijas slieksni, tāpēc no 30.janvāra valstī tiek izsludināts gripas epidēmijas sākums, informēja Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Daugavpilī aizvadītajā nedēļā reģistrēti 117,9 saslimšanas gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem, tādējādi sasniedzot epidēmisko slieksni, kas ir 100 gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem.

Šī gada ceturtajā nedēļā gripas gadījumi reģistrēti arī Ventspilī - 62 uz 100 000 iedzīvotājiem, Jūrmalā - 30 uz 100 000 iedzīvotājiem, Liepājā - 26,1 uz 100 000 iedzīvotājiem un Rīgā - 20,6 uz 100 000 iedzīvotājiem. Vidēji Latvijā gripas intensitāte sasniegusi 28,9 gadījumus uz 100 000 iedzīvotājiem.

Par stacionētiem pacientiem saistībā ar gripas infekciju pagājušajā nedēļā ziņoja Rīgas, Liepājas, Daugavpils, Ventspils un Valmieras slimnīcas. Kopumā hospitalizēti 49 pacienti, tostarp 36 Rīgā. No galvaspilsētā slimnīcās nonākušajiem pacientiem 15 bijusi gripas izraisīta pneimonija.

Kopš sezonas sākuma ziņots par kopumā 114 hospitalizētiem pacientiem gripas gadījumos un 35 pacientiem gripas izraisītas pneimonijas gadījumos.

SPKC epidemiologi atgādina, ka vissmagāk ar gripu slimo gados vecāki cilvēki un cilvēki ar hroniskām saslimšanām - sirds un asinsvadu, plaušu un nieru hroniskām slimībām, cukura diabētu, onkoloģijas slimnieki, pacienti ar hroniskām infekcijām un citi, kuriem ir novājināta imunitāte. Gripa ir īpaši bīstama maziem bērniem un grūtniecēm.

Vislabākā aizsardzība pret gripu ir ikgadējā vakcinācija. Ņemot vērā, ka gripas izplatība parasti ilgst vairākus mēnešus līdz pat aprīļa beigām, turklāt imunitāte izveidojas desmit dienu laikā pēc vakcinācijas, nav par vēlu vakcinēties pret gripu, izvērtējot visus riskus, arī epidēmijas sākumā, skaidro speciālisti.

Nacionālais veselības dienests atgādina, ka gripas epidēmijas laikā no valsts budžeta līdzekļiem tiek apmaksātas ģimenes ārstu mājas vizītes pie gripas slimniekiem. Šiem pacientiem par vizīti jāmaksā tikai valstī noteiktā pacienta iemaksa - 2,85 eiro.