foto: Pexels.com
Veselīgi ir dzīvot blakus sporta zālei, uzskata pētnieki
Esi vesels
2018. gada 31. janvāris, 07:15

Veselīgi ir dzīvot blakus sporta zālei, uzskata pētnieki

Anda Leiškalne

"Tautas Veselības Avīze"

Izrādās, veselību būtiski ietekmē fakts, cik tuvu cilvēks dzīvo sporta zālei. Londonas higiēnas un tropiskās medicīnas skolas pētnieki pie šāda secinājuma nonākuši, analizējot 400 000 cilvēku datu.

Pētījumā iekļauti gan vīrieši, gan sievietes vecumā no 40 – 70 gadiem. Viņiem analizēts ķermeņa masas indekss un/vai tauku procentuālais daudzums organismā, kā arī dzīves vietas attālums no sporta zāles vai sporta laukuma. Lielākā daļa pētījuma dalībnieku dzīvoja no sporta zāles tālāk par vienu kilometru.

Tiem, kas sportošanas vietām dzīvoja tuvāk par kilometru, vidukļa apkārtmērs vidēji bija par 1,3 centimetriem mazāks, bet ķermeņa masas indekss par puspunktu mazāks. Arī tauku procents organismā bija mazāks. Šis veselīgais efekts bija vēl izteiktāks sievietēm un turīgiem cilvēkiem.

Vēl šajā pētījumā noteica to, kādu ietekmi uz figūru un veselību atstāj ātrās ēdināšanas restorānu tuvums dzīvesvietai. Gandrīz 20 % šī pētījuma dalībnieku dzīvo ne tālāk kā puskilometru no šim ēstuvēm. Šādā aspektā veselīgāki bija cilvēki, kas mita tālāk par pusotru kilometru no ātrās ēdināšanas restorāniem. Arī šī ietekme bija vairāk izteikta attiecībā uz sievietēm.