foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Psihoterapeits skaidro, kas īsti notiek "gaišreģes" Ragaciema Agneses galvā
“Katram pašam jāizlemj, vai Ragaciema Agneses lekcijas ir "sviests", vai arī jāpieņem, ka viņai ir taisnība,” uzskata psihoterapijas eksperts Artūrs Utināns.
Esi vesels
2018. gada 29. janvāris, 07:35

Psihoterapeits skaidro, kas īsti notiek "gaišreģes" Ragaciema Agneses galvā

Jauns.lv

Pašpasludinātā gaišreģe Ragaciema Agnese, īstajā vārdā Agnese Bērziņa, sanaidojusi vienu no savām klientēm gan ar meitu, gan ar citiem tuviniekiem, apgalvo viņas māsa Mārīte no Ventspils.

Žurnāls "Kas Jauns" aprakstījis šo situāciju, kurā Mārīte ataino notikušo ar viņas māsu. Attiecības ar nu jau pieaugušo meitu nav bijušas spožas, taču Agnese esot iestāstījusi: “Liec to mūdzi mierā!”

Meitu izslēdz no savas dzīves

Sieviete noticējusi Agneses apgalvojumiem, ka viņa iepriekšējā dzīvē dzīvojusi kara laikā Eiropā, bijis ļoti smagi un no bada nomiris viņas dēliņš, kurš nu pārdzimis pašas meitā. Mātes un meitas dvēselēm ne iepriekšējā, ne šajā dzīvē neesot pa ceļam.
Sieviete esot tam noticējusi un pārtraukusi attiecības ar meitu un arī citiem radiniekiem, ieskaitot 91 gadu veco māti. Savai māsai par meitu viņa pēdējā telefonsarunā izteikusies, ka noskaņojusies viņu “pilnībā izslēgt no savas dzīves”.

Norobežoties ir nevēlami

Lūdzām to komentēt psihoterapijas ekspertam Artūram Utinānam, Rīgas Stradiņa universitātes Psihosomatiskās medicīnas un psihoterapijas klīnikas virsārstam.
Viņš saka: “Ragaciema Agneses gadījums nav nekas īpašs, jo ezoteriskām, jaunajām reliģiskajām kustībām, sektām un kultiem visumā ir līdzīga prakse dot šādas rekomendācijas.”
Atšķirībā no ezoteriķiem psihoterapijā ir atšķirīga pieeja, jo tās galvenais uzdevums ir dot iekšēju neatkarību, nevis ārēju (“es pametu savus radiniekus”), kaut gan reizēm, piemēram, jauniem cilvēkiem tiešām ir jāuzsāk sava dzīve, skaidro Utināns.
Tomēr pārtraukt kontaktus ir nevēlami, izņemot, ja ģimenes locekļi tiešām ir klaji destruktīvi – alkoholiķi, agresīvi, lieto fizisko varmācību. Visos citos gadījumos sociālie kontakti ir vēlami, cilvēka psihiskā veselība pat ir atkarīga no tiem.
Ieteikumus pārtraukt attiecības ar radiniekiem ezoterisko kustību vadītāji bieži dod, jo vēlas, lai cilvēks pievienojas viņiem. To mēdz darīt arī pašpasludināti dziednieki. “Tās ir viņu egoistiskās intereses, nevis pacientam par labu,” brīdina Utināns.

Maģiskā domāšana

Ragaciema Agnesi un citus līdzīgos psihoterapijā sauc par cilvēkiem, kam ir maģiska domāšana. “Ja cilvēkam ir šādas tendences, parasti strīdā uzvar dziednieks, ekstrasenss, guru, viņš kontaktē ar Visuma gudrības spēkiem, ir tūkstošiem reižu zinošāks un gudrāks nekā, piemēram, paša vecāki vai citi ģimenes locekļi. Protams, cilvēks pieņems lēmumu klausīt nesalīdzināmi gudrākiem padomiem,” teic Utināns.
“Katram pašam jāizlemj, vai Ragaciema Agneses lekcijas ir sviests, vai arī jāpieņem, ka viņai ir taisnība, jo viņa kontaktē ar kādu dziļāku Visuma gudrību, ir viedāka un attīstītāka par visiem zinātniekiem, kopā ņemot.”

Smadzeņu radīti efekti

Utināns nenoliedz, ka šādi cilvēki piedzīvo daudz ko neparastu: “Piemēram, ir dažādas ārpusķermeniskās pieredzes – cilvēks pēkšņi redz sevi no malas sēžam krēslā, ir pārdabisku spēku klātbūtnes sajūta, kā statistiski vidējam cilvēkam nav.”
Zinātnieki to traktē kā smadzeņu radītu fenomenu, halucināciju, kas nāk no zemapziņas, jo visas domas, emocijas, uztvere ir smadzeņu radīts efekts.

“Ja jūs dzirdat balsis vai redzat notikumus, kas norit it kā citā pasaules malā vai otrpus Saulei uz citas planētas, tas ir tikai smadzeņu radīts fenomens, kas veidojies no tā, ar ko cilvēks dzīves laikā sastapies, kādas grāmatas lasījis, kādas filmas skatījies, kādus stāstus dzirdējis. Ezoterisms uzsver, ka tā nav nekāda halucinācija – tā ir informācija, kas nāk no ārējās pasaules, no Visuma. Tā ir galvenā zinātnes un ezoterikas domstarpība,” klāsta Utināns.

Ja Ragaciema Agnesei tiešām ir šāda smadzeņu darbība, bet viņa jūtas labi, likumus nepārkāpj, pati ar sevi ir apmierināta, nekāda palīdzība viņai neesot vajadzīga.

No pieredzes. Made:

“Agnese tiešām sakūda tuviniekus. Es arī biju aizbraukusi. Ar mani viņa negribēja daudz runāt, bet, uzzinot, ka mammai 80 gadu, ņēmās stāstīt, ka viņa jau uz aizgājēju takas un īpašu uzmanību lai viņai neveltu. Es biju šokēta. Mammai, kura mani dzemdējusi un uzaudzinājusi. Viena izskolojusi, nomest tagad kā pagali kaktā. Mammītei tagad 88. gads tuvojas.” /Komentārs portālā Jauns.lv/