foto: Pexels.com
Kafija var aizsargāt no dažādām slimībām, vēstī pētnieki
Taču nevajag pārspīlēt - 4 tasītes dienā ir optimālais daudzums.
Esi vesels
2018. gada 7. februāris, 08:19

Kafija var aizsargāt no dažādām slimībām, vēstī pētnieki

Anda Leiškalne

Jauns.lv

Mērena kafijas lietošana ir saistīta ar Pārkinsona slimības, demences un depresijas attīstības riska samazinājumu, raksta The Quebec Post.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ir analizēti vairāk nekā 200 pētījumi, kas veltīti kafijas lietošanai. Izrādās, ka veselībai par labu nāk, ja izdzerot 3 līdz 4 kafijas tases dienā.

Zināmā mērā mazinās saslimšana ar sirds slimībām, 2. tipa diabētu, aknu un žultsakmeņu slimībām, īpaši cirozi un prostatas, ādas un aknu vēzi. Savukārt kafija bez kofeīna neiedarbojas uz veselību tikpat labi.

Pētījuma autori raksta: „Kafijas patēriņš ir saistīts ar zemāku Parkinsona slimības risku, un tam ir konkrēta saistība ar mazāku depresijas un kognitīvo traucējumu, īpaši Alcheimera slimības, risku.” 2. tipa cukura diabēta, žultsakmeņu un podagras risks bija mazāks tiem, kas dzēra kafiju.

Sabiedrības veselības eksperts profesors Eliseo Gualārs komentē: „Vai ārstiem būtu jāiesaka dzert kafiju, lai novērstu slimību? Vai cilvēki sāks dzert kafiju veselības apsvērumu dēļ? Atbilde uz abiem jautājumiem ir – nē.”

Bet, ja jūs jau dzerat kafiju, tad cik daudz vajadzētu dzert?

Profesors Gualārs skaidro: „Mazāks risks veselībai būs, ja izdzersiet ne vairāk kā 3 – 5 tasītes kafijas dienā. Lielāks kafijas patēriņš var samazināt vai mainīt iespējamos ieguvumus veselībai un var būt pat bīstama. Pētījumos ir liela nenoteiktība par augstāko kafijas ikdienas patēriņa līmeni, tāpēc labāk kafijas dzeršanā ievērot mērenību.”