foto: Pexels.com
Gandrīz pusei Latvijas iedzīvotāju stresa dēļ ir slikts miegs
Biežākie stresa iemesli cilvēkiem ir pārslodze darbā un attiecības ar kolēģiem.
Esi vesels
2017. gada 26. novembris, 11:43

Gandrīz pusei Latvijas iedzīvotāju stresa dēļ ir slikts miegs

LETA

No stresa izraisītiem miega traucējumiem cieš 43,8% Latvijas iedzīvotāju, liecina jaunākā aptauja.

Kopumā aptaujā piedalījās Latvijas, Lietuvas un Igaunijas iedzīvotāji, un tās laikā secināts, ka vidēji 50% Baltijas valstu iedzīvotāju cieš no stresa izraisītiem miega traucējumiem.

Biežākais stresa avots Baltijas valstīs dzīvojošajiem ir pārslodze darbā un attiecības ar kolēģiem – tā savu pieredzi novērtējuši 57% Latvijas un Lietuvas iedzīvotāju un 55% Igaunijas respondentu. Lielu daļu stresa nereti izraisa finansiālā situācija, uz ko norādījuši 40% Latvijas iedzīvotāju, 43% Lietuvas un 47% Igaunijas iedzīvotāju. Tāpat par stresu veicinošu faktoru atzītas attiecības ar ģimeni un bērniem.

Igauņu eksperte - uztura speciāliste Anelija Soota norādīja, ka cilvēka uzturs ir cieši saistīts ar stresa un miega problēmām. "Mēs zinām, ka tukšs vai pārpildīts vēders tāpat kā pārmērīga šķidruma un alkohola lietošana pirms došanās gulēt pasliktina miega kvalitāti. Stresa situācijās cilvēka ķermenis izstrādā vairāk stresa hormonu nekā parasti, bet, ēdot sabalansētu uzturu, ir iespējams ietekmēt šos procesus un veicināt normālu hormonālās sistēmas darbību," uzsvēra Soota.

Vienlaikus viņa atzina, ka neregulāra ēšana un zemas kvalitātes ēdiens paaugstina stresa līmeni un noved pie miega problēmām. "Bieži vien lielās slodzes dēļ ēšana kļūst nesabalansēta, jo cilvēkiem nav laika ēst labi. Savukārt sliktu ēšanas paradumu dēļ ķermenim trūkst nepieciešamās uzturvielas," sacīja eksperte.

Līdzīgu viedokli pauda arī uztura speciāliste no Lietuvas Daiva Pipiraite, norādot, ka nereti cilvēki, kuri cīnās ar stresu, patērē daudz cukura, tādas nervu sistēmu stimulējošas vielas kā kofeīnu un alkoholu, kas savukārt vēl vairāk pasliktina situāciju un cilvēkos rada trauksmi. "Tāpat par sliktu nāk arī sāls un pusfabrikātu ēšana. Tieši daudzveidīgs uzturs, kurā ir dārzeņi, ogas, augļi, veseli graudi un to produkti, rieksti, sēklas, nerafinētas eļļas, apgādā organismu ar tam nepieciešamajiem minerāliem un vitamīniem, kas savukārt var palīdzēt samazināt stresa līmeni un uzlabot miegu," uzsvēra Pipiraite.

Savukārt psihiatre un miega ārste Ija Cimdiņa atgādināja, ka stresa un miegu problēmu saasināšanos var veicināt arī magnija trūkums organismā. Viņa uzsvēra, ka magnija deficīts organismā mazina cilvēka noturību pret stresu un pat veicina aizkaitināmību. Lai nodrošinātu organismu ar nepieciešamo dienas devu, papildus uzturā var lietot arī magniju saturošos uztura bagātinātājus. Turklāt noteikti der atcerēties, ka, lietojot kopā ar B grupas vitamīniem, magnijs organismā uzsūksies ātrāk, nomierinot nervu sistēmu un uzlabojot miega kvalitāti.