foto: Caters News Agency
Desmit veidi, kā bērni padara tevi par laimīgāku cilvēku
Esi vesels
2017. gada 25. novembris, 07:00

Desmit veidi, kā bērni padara tevi par laimīgāku cilvēku

Karlīna Timofejeva

Nav pasaulē stresainākas profesijas par jaunajiem vecākiem! Sākumā jāuztraucas par katru mazulīša elpas vilcienu, tad – par visu, kas tiek (un netiek) apēsts, tad jau nāk bērnu dārza kreņķi un pirmie skolas dārzeņu konkursi, kam jāvelta vērtīgās, miegam paredzētās nakts stundas… Un tā vien šķiet, ka stress nekad nebeidzas, arī tad, kad bērni ir jau pieauguši un pametuši vecāku mājas. Tomēr vecāka loma sniedz arī dažādus psiholoģiskus ieguvumus, un daži no tiem ir visai negaidīti.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

1. Pašapziņas celšanās no veiksmīgi padarīta vecāku darbiņa.

Lai arī vairums vecāku nereti jūtas kā caurkrituši šīs lomas pildītāji, nenoliedzami ikvienam gadās arī tādi mirkļi, kad saproti – viss ir izdarīts tik pareizi, cik vien iespējams. Tavs bērns konfliktu atrisināja ar miermīlīgu dialogu? Super! Paskatījās uz abām ceļa pusēm un ceļu šķērsoja drošā brīdī? Tu esi malacis, vecāk! Padalījās ar kārumiem bez teikšanas? Lieliska audzināšana! Novērtē un nosvini katru no šiem mazajiem mirkļiem, jo tas ir patiešām pelnīti.

2. Bērns palīdz sakārtot prioritātes un salikt lietas veselīgākā perspektīvā.

Ja agrāk tu mēdzi raizēties par pazaudētām atslēgām, netīru virtuvi vai kādām citām maznozīmīgām lietām, tad tagad tu zini – galvenais, ka visi ir veseli. Ja ir veseli un priecīgi, tad problēmu vispār nav. Nemaz.

3. Bērns ļauj atkal piedzīvot bērnību. Un šoreiz tā, kā tev pašai patīk!

Sveikas, smilškastes kūkas, karuseļi, slidkalniņi, ziemas prieki un pikošanās, lēkšana peļķēs un simts citu mazu prieku, par kuriem tu jau biji aizmirsusi. Bērni sniedz iespēju uz lietām atkal paskatīties ar nesarežģītu un priekpilnu skatienu. Izbaudi to! Patiesībā jau šīs mazās lietas ir vislielākās dzīvē.

4. Bērns liek tev socializēties un būt klātesošai.

Labs ir, būsim godīgi – ne vienmēr piespiedu socializācija vecāku Whatsapp grupiņā ir tas labākais, kas ar tevi var notikt vakarā. Tomēr bez bērniem, ļoti iespējams, tu tik bieži nebildētos, neietu pastaigās, un diez vai būtu iepazinusi dažu labu patiešām lielisku paziņu, kuru pazīsti tikai bērnu dēļ.

5. Apskāvieni un bučas.

Tā ir viena no jaukākajām lietām visā vecāku būšanā. Turklāt, apskāvieni un mīļi pieskārieni rada atslābuma un laimes hormonus, kas ļauj tev būt mierīgākai un priecīgākai.

6. Bērns tevi iemāca neuztvert lietas tik personīgi.

Ikviens, kam ir bijuši mazi bērni, vairs diez ko neķer kreņķi, ja kāds uzmet lūpu un nosauc viņu par stulbo stulbeni. Vispār bērni pamatīgi uzlabo toleranci pret citu drāmām.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

7. Bērni iemāca tevi tikt galā ar lietām.

Iespējams, pat apņēmīgākie sportisti vai karjeristi nav tik neatlaidīgi kā mazi bērni. Lai cik reizes gadītos apgāzties tieši uz deguna, viņi ceļas un cenšas, lai spertu pirmo soli un iemācītos simtiem jaunu lietu. To mums no viņiem vajadzētu mācīties – neuztraukties par neizdošanos un darīt, kamēr sanāk.

8. Bērni – sevišķi mazi bērni – liek tev biežāk būt svaigā gaisā.

Vairums no mums labprāt brīvdienas pavadītu mājās, neizkāpjot no gultas. Par laimi, mazajiem ķipariem ir citi plāni. Un labi, ka tā! Svaigs gaiss un aktivitātes brīvdabā nāk par labu ne vien fiziskajai veselībai, bet arī psihoemocionālajam stāvoklim.

9. Bērni iemāca mums lūgt palīdzību.

Ir tāds teiciens – vajadzīgs vesels ciems, lai izaudzinātu bērnu. Un tajā ir liela daļa patiesības. Lai cik pašpietiekamas un stipras mēs nebūtu, mazu bērnu esamība mūsu dzīvē liek iemācīties lūgt un pieņemt citu cilvēku palīdzību. Kas, raugoties no psiholoģiskā viedokļa, ir ārkārtīgi veselīgs process.

10. Bērns tev liek saņemties un izdarīt lietas, kuras agrāk šķita neiespējamas.

Daudzas māmiņas lielāko uzrāvienu savā karjerā un dzīvē kopumā piedzīvojušas tieši pēc bērnu piedzimšanas. Ja pirms tam prasības pret dzīvi ir mazākas, jo jādomā tikai par sevi, tad līdz ar bērnu piedzimšanu lietas strauji mainās. Lielākoties – uz labu. Jo gribas ne vien dāvāt bērniem to labāko, bet arī būt laimīgam piemēram, uz kuru bērni gribētu tiekties. Turklāt, bērna kopšanas atvaļinājums ir labs laiks, lai pārdomātu, vai izvēlētais ceļš ir īstais, kuru gribas iet.

Protams, ne vienmēr viss ir rožaini, un ikviena vecāka dzīvē gadās arī sliktās, niķīgās un nekam nederīgās dienas. Tomēr svarīgāk ir atcerēties, ka labo lietu vienmēr ir vairāk. Ir taču, vai ne?

Reklāmraksts sadarbībā ar SIA "Sanofi-aventis".

Materiāls izstrādāts: 11/2017 SALV.MGP.17.11.0388