foto: LETA
Priekšlaikus dzimušo bērnu programmā pērn palīdzību saņēma 407 bērni
Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas poliklīnikas rotaļu istaba.
2017. gada 9. novembris, 14:25

Priekšlaikus dzimušo bērnu programmā pērn palīdzību saņēma 407 bērni

LETA

Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS) Priekšlaikus dzimušo bērnu ambulatorās uzraudzības programmā pērn pakalpojumu saņēma 407 bērni, informēja Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Programmā tika sniegtas 2143 konsultācijas, turklāt no kopējā konsultāciju skaita vairāk nekā 500 konsultācijas pacientiem bija nepieciešamas pie citiem, programmā neiekļautiem speciālistiem, piemēram, pie neirologa.

Kā norādīja Dambiņa, Latvijā 2015.gadā līdz 34 grūtniecības nedēļai piedzima 557 bērni, savukārt programmā pērn bija iekļauti 508 bērni, kas esot ļoti labs rādītājs. "Arī to bērnu skaits, kuri dažādu iemeslu dēļ bija izstājušies no programmas, bija pavisam mazs - nepilni 2%," piebilda Dambiņa.

Vienlaikus viņa sacīja, ka par programmu ikdienā saņem pozitīvas atsauksmes, vecāki ļoti novērtē, ka bērnam ir pieejama profesionāla un koordinēta palīdzība.

Bērnu slimnīcas virsārste Renāte Snipe uzsver, ka medicīnas iespējas pēdējo gadu laikā ir ļoti attīstījušās, kā rezultātā mediķiem ir iespēja izglābt sevišķi agrīni piedzimušus bērniņus, kuriem turpmākās dzīves sākumā jāvelta īpaša attieksme. "Pateicoties Bērnu slimnīcas fondam un ziedotāju atbalstam, slimnīcas vadībai un neonatologiem, uzrunājot racionālo veselības dienestu, kā arī Veselības ministriju, ir izdevies izveidot valsts apmaksātu programmu, kā rezultātā bērniņiem un viņu ģimenēm tiek nodrošināts ne tikai medicīnisks, bet arī emocionāls atbalsts," skaidro Snipe.

Viņa piebilda, ka BKUS veikusi būtisku ieguldījumu darba organizēšanā, savienojot stacionāros pakalpojumus ar ambulatorajiem, kas nozīmē to, ka programmas dalībniekiem tiek veltīta regulāra novērošana un uzraudzība ar mērķi savlaicīgi pamanīt problēmas, kā arī nekavējoties sniegt palīdzību.

Pēc Dambiņas paustā, martā tika veikta bērnu vecāku un speciālistu, kuri sniedz pakalpojumu programmā, aptauja, kurā piedalījās 125 bērnu vecāki un 25 speciālisti, kuri saņem un sniedz pakalpojumu visās programmas īstenošanas vietās Latvijā. Aptaujā tika noskaidrots, ka 93% aptaujāto vecāku uzskata, ka viņu zināšanas un informācija par bērna aprūpi ir uzlabojušās, un viņi ir apmierināti ar saņemto pakalpojumu.

Arī citus ar pakalpojuma organizāciju saistītos aspektus, kā piemēram, pierakstu sistēmu, vecāki vērtēja pozitīvi. Izteikti pozitīvi tika novērtēts vizītes laiks, jo 40 minūšu ilgā vizīte sniedz iespēju vecākam noskaidrot visus interesējošos jautājumus par bērna veselību un attīstību. Kritiskāk programmu vērtēja speciālisti, kā būtiskākos programmas trūkumus minot nepietiekamo atalgojumu par ambulatorajām konsultācijām un cilvēkresursu.

Savukārt speciālisti aptaujā min arī nepieciešamību programmā iekļaut papildus speciālistus, kā nozīmīgāko minot psihologu, kura konsultācijas šobrīd nav pieejamas bez maksas, bet būtu nepieciešamas programmā, līdzīgi kā tas ir citviet pasaulē. Vienlaikus speciālisti pauž gandarījumu par to, ka programmā ir iespēja saviem pacientiem nodrošināt savlaicīgu palīdzību.

Programmu izveidoja Bērnu slimnīcas neonatologi sadarbībā ar kolēģiem reģionos, savukārt Bērnu slimnīcas fonds kopā ar domubiedriem organizēja labdarības akciju "Drošais apmetnis", lai programma varētu sākt darbu. Saziedotie līdzekļi 62 964 eiro apmērā nodrošināja speciālistu apmācības, kabinetu aprīkojumu un metodiskos materiālus.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Programmas mērķis ir savlaicīgi pamanīt, koriģēt un novērst iespējamo pataloģiju veidošanos un progresēšanu, nodrošinot bērnam profesionālu, multidisciplināras speciālistu komandas palīdzību un uzraudzību, tādejādi uzlabojot veselību un mazinot invaliditātes riskus nākotnē.

Dambiņa informēja, ka programmas ieviešanas rezultātā būtiski mainījusies līdz 34 grūtniecības nedēļai dzimušo bērnu veselības aprūpe, jo programmas ietvaros līdz koriģētajam divu gadu vecumam saņem īpaši viņu veselības vajadzībām veidotu pakalpojumu ambulatorā līmenī. Pakalpojums tiek sniegts Jēkabpilī, Liepājā, Valmierā un Rīgā. Programmā noteiktas septiņas neonatologa vizītes. Neonatologa vizītes ilgums ir divas reizes garāks nekā regulārā konsultācija pie speciālista - 40 minūtes, lai varētu veikt padziļinātu bērna attīstības novērtēšanu un informācijas sniegšanu vecākiem.