foto: ekrānuzņēmums no video
Nākotnes psihoterapija: godīga saruna ar laipnu robotu datorā
Datorprogrammai pacienti uzticas vairāk nekā cilvēkam.
Esi vesels
2017. gada 4. novembris, 05:52

Nākotnes psihoterapija: godīga saruna ar laipnu robotu datorā

Kas Jauns Avīze

Roboti jau tagad spēj daudz vairāk, nekā varētu domāt, un var aizņemt tās darba vietas, kas šķitušas tikai cilvēku privilēģija. ASV karavīru vajadzībām sākusi kalpot Ellija – psihoterapeite datorprogrammas veidolā.

Pagaidām tas ir izmēģinājums, vai šādi iespējams palīdzēt militāristiem, kuri cieš no posttraumatiskā stresa sindroma. Programmu izstrādājusi Dienvidkalifornijas universitāte, un atklājies, ka saskarsmē ar Elliju karavīri sniedz izsmeļošākas un godīgākas atbildes nekā psihoterapeitiem no miesas un asinīm.

Ellijai uzticēts darbs ar karavīriem un veterāniem, kas dienējuši karadarbības zonās. Pēc ASV Veterānu lietu departamenta datiem, vismaz 20% militāristu pēc kara cieš no posttraumatiskā stresa.

Programma iesāk sarunu ar vienkāršiem jautājumiem, piemēram, no kurienes esat un kā jums patīk atpūsties. Tad tā apvaicājas par iespējamiem nakts murgiem un citām stresa pazīmēm.

Salīdzinot ar anonīmu aptauju, Ellijas priekšā divreiz vairāk militāristu atzina, ka viņiem ir problēmas. Vērojot cilvēka izturēšanos, runasveidu, mīmiku, programma to nepārtraukti analizē un spēj pamanīt depresijas pazīmes.  

“Mēs necenšamies radīt virtuālu terapeiti. Viņa neārstē. Viss, ko viņa dara, ir uztur sarunu, vedinot domāt un atklāt garīgās veselības simptomus,” skaidro pētījuma vadītāja, psiholoģe Geila Lūkasa. “Runājot ar cilvēku, viņi jūtas kā tiesas priekšā. Ļaudis jūtas ērtāk, atklājoties datoram, nevis cilvēkam.”