foto: LETA
NVD: Kapitācijas nauda ģimenes ārstiem nav dalāms maksājums
2017. gada 12. augusts, 23:07

NVD: Kapitācijas nauda ģimenes ārstiem nav dalāms maksājums

LETA

Kapitācijas nauda, kuru katru mēnesi saņem ģimenes ārstu prakses, nav dalāms maksājums, aģentūrai LETA teica Nacionālā veselības dienesta (NVD) pārstāve Evija Štālberga.

Lai gan kapitācijas naudas sadalē tiek rekomendētas četras sadaļas - ģimenes ārsta un reģistratora darba samaksa, medikamentu un materiālu iegāde, datora, interneta, telefona un cita tehniskā nodrošinājums un medicīnas instrumentu, iekārtu un dokumentu iegāde, katrā ģimenes ārsta praksē šis maksājums tiek dalīts atšķirīgi. Līdz ar to kapitācijas nauda par streika periodu tiek ieturēta, skaidroja Štālberga.

Viņa norādīja, ģimenes ārsts tomēr dažādu iemeslu dēļ nav streikojis vai nav to darījis pilnā apmērā, ārstam ir tiesības vērsties NVD ar pierādījumiem par darba veikšanu un saņemt nopelnīto kapitācijas naudu.

NVD informē, ka ģimenes ārsta prakse ar 1579 pacientiem kapitācijas naudā saņem vidēji 23 709 eiro, kas ir apmēram 2000 mēnesī. Ģimenes ārsta un reģistratora darba samaksa prakse veido apmēram 80% no saņemtā maksājuma, savukārt datora, interneta, telefona un citam tehniskajam nodrošinājumam prakse - apmēram 12%, medicīnas instrumentu, iekārtu un dokumentu iegāde, kā arī medikamentu un materiālu iegāde - katra no sadaļām pa 4%.

Pēc NVD publiskotās informācijas, ģimenes ārsta prakse valsts maksājumus saņem reizi mēnesī, un tie sastāv no fiksētiem maksājumiem un piemaksām. Fiksētie maksājumi tiek veikti par prakses uzturēšanu, prakses otro un katru nākamo pieņemšanas vietu, reģistrēto pacientu vecuma struktūru, prakses un personāla darbību lauku teritorijā, kā arī patlaban plaši apspriesto kopējo kapitācijas naudas maksājumu. Vidējais valsts maksājums vienai praksei bez ikgadējā darba kvalitātes maksājuma saņem apmēram 4320 eiro mēnesī.

Piemaksas ģimenes ārsta prakse saņem par medmāsu un ārsta palīgu darbu, praksē veiktajām manipulācijām, īslaicīgo un nereģistrēto pacientu aprūpi, zarnu vēža skrīninga īstenošanu, kā arī pacienta iemaksu kompensāciju par bērniem, 1.grupas invalīdiem un citiem iedzīvotājiem.

Pēc NVD datiem, papildus prakses ienākumus veido arī maksas pakalpojumi un pacienta iemaksas 1,42 eiro apmērā par ārsta konsultāciju. Gadā ģimenes ārsta prakse saņem pacientu iemaksas vidēji 3300 eiro apmērā.

Reizi gadā ģimenes ārsta prakse saņem arī valsts finansējumu atbilstoši ikgadējai darba kvalitātes novērtēšanai, par pacientiem savlaicīgi atklātu vēzi 1. un 2.stadijā, kā arī par racionālu laboratorisko finansējumu izlietojumu. Vidēji par šiem sasniegumiem ģimenes ārsti gadā saņem vēl apmēram 1000 eiro gadā.

Jau ziņots, ka Veselības ministrijas (VM) un Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas (LĢĀA) starpā izveidojies strīds saistībā ar kapitācijas naudas ieturēšanu ģimenes ārstiem, kuri piedalījās streikā. VM ģimenes ārstiem nosūtījusi informatīvu vēstuli, kurā, pēc veselības ministres Andas Čakšas vārdiem, precīzi paskaidrots kādā veidā šis aprēķins tiks veikts, savukārt LĢĀA norādījusi, ka VM plāno ieturēt visu kapitācijas naudu, un uzskata, ka šāda VM rīcība ir negodīga, tāpēc aicina no kapitācijas naudas neizmaksāt tikai atalgojuma sadaļu.

Tēmas