Ko organismam dara apēsta "uguns" jeb asais čili pipars? 6 atbildes
Ēdiens, kuram ir pievienoti pipari, sadedzina liekās kalorijas.
Noderīgi ikdienā
2015. gada 22. maijs, 21:50

Ko organismam dara apēsta "uguns" jeb asais čili pipars? 6 atbildes

Jauns.lv

Nelasiet šo rakstu, ja jums ir: gastrīts, kuņģa čūla, zarnu trakta problēmas vai jutīga mutes gļotāda! Taču, ja jūs esat īsts pikantu ēdienu cienītājs, neatsakieties no savām garšu kaislībām. Jūsu organisms pats noregulēs organismā iekļuvušo "uguni". Pat, ja jūs nevarat ciest čili piparus, iespējams, mūsu "karstie" argumenti jūs pārliecinās sadraudzēties ar šo dedzinošo garšvielu.

1.

Vienā čili piparā ir 16 mg C vitamīna

Tik daudz antioksidantu, cik ir šajos sarkanajos piparos, jūs neatradīsiet nevienā citā produktā. Tieši tādēļ čili ir neaizvietojams palīgs gripas un saaukstēšanās slimību apkarošanā.

2. Sarkanie pipari samazina cukura līmeni asinīs

Pikanti ēdieni samazina risku saslimt ar diabētu un uzlabo to cilvēku veselības stāvokli, kuri ar šo slimību jau ir saslimuši. Bez tam, pipari lieliski stiprina visu organismu!

3.

Ēdiens, kuram ir pievienoti pipari, sadedzina liekās kalorijas

Lietojot uzturā asus ēdienus, ir vieglāk atbrīvoties no liekajiem kilogramiem. Jebkurā gadījumā, jūsu svars nepieaugs. Čili veicina ,,sliktā,, holesterīna līmeņa pazemināšanos. Bez tam, pikants un ass ēdiens ātrāk rada sāta sajūtu, tādēļ pārēšanās jums nedraud.

4. Ass ēdiens izraisa slāpes

Lai šī slāpes remdētu ir jāizdzer diezgan daudz ūdens. Piparu lietošana ir ieteicama tiem cilvēkiem, kuri dienas laikā ūdeni lieto maz, bet ūdens organismam ir ļoti nepieciešams. Tieši parasts, tīrs ūdens, nevis sula vai tēja!

5.

Ja asi ēdieni ir jūsu ikdienas uzturā

Tad priekšroku dodiet veseliem, nevis maltiem čili pipariem paciņās. Fasētajām garšvielām ražotāji pievieno speciālas vielas, lai pulveris nebojātos.

6. Garšvielas ne tikai papildina ēdienu ar lielisku aromātu un izsmalcinātu garšu

Ja jūsu organisms pieprasa asas izjūtas, tātad vajag šajās vēlmēs ieklausīties. Garšvielas, tāpat kā jebkuri citi zaļumi un saknītes ir veselīgas. Galvenais – kā jebkurā ārstēšanā vai profilakses pasākumos – nepārdozējiet!

BonAppetit.lv / Foto: Shutterstock