Ko iesākt ar pēdējām cidonijām? Pagatavo biezeni un sīrupu!
Atkarībā no cidoniju sulīguma sīrupa veidošanās var ilgt arī vairākas dienas.
Garšīgi
2015. gada 4. novembris, 08:30

Ko iesākt ar pēdējām cidonijām? Pagatavo biezeni un sīrupu!

Jauns.lv

Cidonijas ir mūsu platuma grādu bagātība, jo nedz ziemeļu, nedz dienvidu apstākļi nav piemēroti, lai cidoniju labumi spētu izpausties visā pilnībā. Tieši pie mums augošās cidonijas ar savu smaržu, garšu un vērtību spēj ne tikai atveseļot, bet arī atjaunināt cilvēku. Svaigu cidoniju aromāts uzlabo noskaņojumu, kliedē nomāktu dvēseles stāvokli, samazina galvassāpes. To pašu dara arī cidonijās esošie vitamīni, citas vielas un ēteriskās eļļas, kas turklāt vēl uzlabo aknu un sirds darbību un darbojas kā līdzeklis pret iekaisumiem.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kas jāzina par cidonijām

* Cidoniju smarža ir ļoti spēcīga, tādēļ tās nav vēlams glabāt kopā ar citiem augļiem un dārzeņiem, jo tie piesūksies ar cidoniju aromātu. Turpretī, ja vēlas, lai virtuve vai istaba patīkami smaržotu, cidonijas uz pāris dienām ieber dekoratīvos šķīvjos un noliek telpas centrā.

* Ja pietiek pacietības, izlobītās sēkliņas var savērt krellēs un nēsāt ap kaklu un rokām – arī tā izpaudīsies cidoniju veselīgā iedarbība.

* Saulē un siltumā nobriedušas cidonijas ir uzkrājušas sevī arī gana daudz konservantu, lai, šķēlītēs sagrieztas un ar cukuru pārbērtas, varētu ledusskapī labi uzglabāties pat pusgadu.

Kā labāk apieties ar cidonijām?

* Cidonijas ir visai cietas, tādēļ ieteicams vispirms ar lielu, asu nazi sagriezt četrās daļās, pēc tam ar mazu virtuves nazīti vai speciālu augļu nazīti sagriezt sīkāk.

* Sēklu izņemšanai var izmantot arī karoti ar spicu galu un asām malām.

* Cidoniju sulu mazās porcijās var arī iesaldēt. To ielej mazos trauciņos vai pat ledus kubiņu saldēšanai paredzētajā traukā un sasaldē.

* Ja paredzēts sagriezt šķēlītēs lielāku daudzumu cidoniju, nepieciešams ļoti ass nazis, savukārt rokās ieteicams uzvilkt gumijas cimdus, jo skābā sula ietekmē ādu.

Kā ilgāk saglabāt cidoniju labumu? Pagatavo cidoniju biezeni un sīrupu!

Cidoniju biezenis

Cidoniju biezenis ir universāls produkts. To var izmantot gan saldo ēdienu un dažādu mērču – arī pikantu – gatavošanā, gan kūku un cepumu cepšanā, gan kā piedevu sāļiem ēdieniem.

2 kg cidoniju

2 l ūdens

100–200 g cukura

1. Cidonijām nomizo ļoti plānu miziņu, sagriez tās četrās daļās vai sīkākās šķēlītēs, ieber aukstā ūdenī un liec uz uguns. Kad ūdens sāk vārīties, iemaisi cukuru. Uz lēnas uguns sautē, līdz cidonijas kļūst mīkstas.

2. Sablendē un vēlreiz uzvāri. Karstu pildi burkās un aizvāko.

Cidoniju sīrups

Atkarībā no cidoniju sulīguma sīrupa veidošanās var ilgt arī vairākas dienas. Vēlams cidonijas ne tikai sakratīt, bet arī apmaisīt, tad process notiks straujāk.

1,2 kg cidoniju

1,2 kg cukura

1. Cidonijas sagriez četrās daļās, iztīri sēklas un mīkstumu sagriez plānās šķēlītēs. Ber bļodā kārtām ar cukuru, lai virspusē arī būtu cukura kārta. Atstāj vismaz uz diennakti, lai cukurs izkūst un veidojas sīrups. Ik pa laikam bļodu sakrata.

2. Sīrupu izkās caur marlīti vai smalku sietiņu un pildi burkās vai pudelēs. Aukstā pagrabā vai ledusskapī sīrups labi uzglabājas bez karsēšanas, taču, ja gribas lielāku drošību, ka sīrups nesabojāsies, to vai nu pirms iepildīšanas uzkarsē vai arī pēc tam pasterizē.

Žurnāls “100 Labi Padomi” / Foto: shutterstock