Kaķītim diabēts – kā tas izpaužas, un kā ārstēt?
Paaugstināts cukura līmenis var būt arī kaķiem, kas atrodas pastāvīgā stresā, un, dodoties pie vetārsta, kaķi bieži izjūt stresu.
Mūsu mīluļi
2015. gada 14. novembris, 16:35

Kaķītim diabēts – kā tas izpaužas, un kā ārstēt?

Jauns.lv

Diabētu kaķiem var labi kontrolēt ar pareizu diētu un uztura bagātinātājiem.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

­­

Diabēts ir viena no izplatītākajām endokrīnajām (hormonālajām) kaķu slimībām. Pamatā ar šo diagnozi apzīmē hroniski paaugstinātu cukura līmeni asinīs, ko sauc arī par hiperglikēmiju un kas rodas tad, ja organisms vairs neražo pietiekami daudz nepieciešamā hormona insulīna (pirmā tipa diabēts) vai vairs pareizi neizmanto šo hormonu (otrā tipa diabēts). Šie traucējumi cilvēkiem un kaķiem tiek novēroti aizvien biežāk, un tos saista ar pieaugošu aptaukošanos abās sugās.

Kaķiem sākotnēji attīstās otrā tipa cukura diabēts, un līdz brīdim, kad to diagnosticē veterinārārsts, parasti tas jau ir pārgājis pirmā tipa diabētā, tādēļ ir nepieciešama insulīna terapija – perorāla vai intravenoza.

Tomēr, ārstējot kaķus ar diabētu, liela nozīme ir diētai. Patiesībā uzturs var būt viens no galvenajiem faktoriem, kas pirmām kārtām palīdz izvairīties no šīs slimības (tas attiecas arī uz cilvēkiem). Veikalos pieejamajā kaķu barībā ir daudz ogļhidrātu, kas var radīt aptaukošanos un beigās arī diabētu. Tāpēc pareiza uztura ieviešana kaķim ir viena no labākajām dabiskajām metodēm diabēta kontrolei. Dažos gadījumos tas  var pat palīdzēt izārstēties no diabēta.

Kāda ir pareiza diēta?

Viens no ekspertiem dabisku metožu izmantošanā diabēta ārstēšanā kaķiem ir īru veterinārārsts Dr. Toms Feringtons, kas strādā klīnikā Homeopathy for Pets&People. Toms šajā praksē strādā jau 30 gadu, un drīz apritēs 20 gadi, kopš viņš ārstē arī kaķus ar diabētu.

“Manā praksē gandrīz nav kaķu ar diabētu,” Toms stāsta. Tie esot izņēmuma gadījumi, kad citi veterinārārsti pie viņa nosūta savus pacientus vai kaķa saimnieks savu mīluli ved pie viņa, jo tā ārsts “dzīvo parastajā paradigmā, kur kaķiem diabētu nav iespējams ārstēt”.

Toms uzskata, ka saslimstību ar diabētu kaķiem izraisījis nepareizs uzturs. Viņa pieredze liecina, ka daudzos gadījumos diabētu var novērst, ja rūpnieciski ražotus produktus, kas satur daudz ogļhidrātu, nomaina ar svaigēšanas režīmu un to papildina ar dažiem uztura bagātinātājiem.

Kaķim būtu jādod svaiga gaļa 5–7% apjomā no kaķa vēlamā svara. Tā, piemēram, 4 kg smagam kaķim dienā būtu jāsaņem 200–300 g svaigas liellopa gaļas gabaliņu, kas būtu sadalīti vairākās maltītēs.

Daudzos gadījumos kaķa glikozes līmenis stabilizēsies dažu dienu laikā, tādēļ nepieciešams kontrolēt cukura līmeni kaķa asinīs, it īpaši tad, ja tam injicē insulīnu, lai neveidotos hipoglikēmija (pazemināts cukura līmenis). YouTube ir daži labi video, kuros parādīts, kā to izdarīt. Var lietot, piemēram, Bayer Contour Blood Glucose mērītāju vai testa strēmeles (var iegādāties aptiekās).

Centieties pēc iespējas mazāk lietot veikalos pieejamos produktus diabēta slimniekiem, jo tie parasti satur urīna skābinātājus, lai izvairītos no urīnceļu infekcijām, kas rodas tad, ja diabēts netiek pietiekami kontrolēts. Tomēr tas vēl jo vairāk veicina acidozi, kas lielākajai daļai diabētiķu jau ir, savukārt kvieši un kukurūza, ko satur šie produkti, šo problēmu tikai pastiprina.

Vajadzīgi uztura bagātinātāji

Kaķim ne tikai jānomaina diēta, bet tam vajadzētu arī dot arī šādus uztura bagātinātājus.

Magnijs.

Parasti diabētiķiem un pat tiem, kuriem cukura līmenis asinīs ir normāls, ir nepietiekams magnija daudzums. Magnijs organismā tiek uzsūkts bufera veidošanai, kas novērstu asins skābumu, ja ir paaugstināts cukura līmenis.

Ieteicamā deva: 100 mg divas reizes dienā.

Zivju eļļa. To ieteicams lietot, lai nodrošinātu nepieciešamo D vitamīna līmeni, kas diabētiķiem parasti ir pazemināts. Turklāt kaķim vajadzētu dot labu augu eļļu maisījumu, piemēram, kaņepju, gurķumētras un naktssveces eļļas.

Ieteicamās devas: 2 tējkarotes zivju eļļas dienā; pārējās eļļas – katru pa 1 tējkarotei.

Maizes raugs. Tas paaugstina B vitamīna un hroma līmeni. Hroms nepieciešams gan hiperglikēmijas, gan hipoglikēmijas (paaugstināta un pazemināta cukura līmeņa) gadījumā. Tas cieši sadarbojas ar insulīnu, lai sekmētu glikozes uzsūkšanos šūnās. Bez hroma insulīna darbība tiek bloķēta, un cukura līmenis ceļas. Ja ir otrā tipa diabēts, hroma līmenis bieži ir pazemināts.

Ieteicamās dienas devas: ½ tējkarotes maizes rauga uz 4 kg ķermeņa masas; 200 mcg hroma dienā.

Cinka un vara kompleksie vitamīni. Ja ir diabēts, bieži ir samazināts arī cinka daudzums organismā. Pastāv uzskats, ka insulīns var pareizi darboties tikai tad, ja stabilizē cinka līmeni.

Ieteicamā deva: 15 mg cinka pikolināta dienā; 1 mg vara helātu dienā.

A vitamīns. Pastiprina cinka efektivitāti, tādējādi uzlabojot imunitāti, acu veselību, antioksidantu un reproduktīvās sistēmas darbību.

Ieteicamā deva: 500 SVA vitamīna dienā.

Kvieši, miežu dzinumi vai spirulīnas pulveris. Tie palīdz izlīdzināt skābju un sārmu līdzsvaru organismā.

Luteīns un citi bioflavonoīdi. Šīs vielas ir lielākajā daļā uztura bagātinātāju, kas satur antioksidantus. Tās var aizsargāt no diabēta kataraktas.

C vitamīns. Kopumā uzlabo imūnreakciju.

Ieteicamā deva: vismaz 1000 mg dienā.

Pro/prebiotikas. Palīdz novērst blaknes, kas var parādīties pēc antibiotiku lietošanas, kuras nepieciešamas biežu infekciju ārstēšanai. Antibiotikas nogalina arī labās baktērijas un pazemina B vitamīna izstrādi zarnu traktā. Ja kaķiem šādā gadījumā tiek dots uzturs, kas veicina rauga sēnītes un citu patogēnu organismu vairošanos, tas tikai pastiprinās jau esošās problēmas, ko izraisījis diabēts.  

Izmēģiniet homeopātiju

Kaķiem ar diabētu var palīdzēt vairāki līdzekļi, piemēram, Iris Versicolor, Lycopodium, Natrum Sulphuricum un Phosphorus.

Ieteicamie ārstniecības augi

Ārstniecības augu tinktūras ar nagliņkoku (Syzygium) un gimnēmu (Gymnema sylvestre) diabēta slimniekiem pazemina cukura līmeni.

Ieteicamā deva: 10 pilieni divas reizes dienā no katras tinktūras.

Arī melnā plūškoka ogu un nātru ekstrakts palīdz novērst diabēta simptomus.

Ieteicamā deva: ¼ tējkarotes dienā.

Pols Bolands

Pols Bolands ir Lielbritānijas Karaliskās veterinārās ķirurģijas koledžas biedrs, darbojas veterinārajā ķirurģijā jau 21 gadu. Kombinējot ārstniecības augus, pārtikas piedevas, akupunktūru un pavisam nesen – cilmes šūnu stimulantus, lielāko daļu savu pacientu viņš spēj ārstēt ar dabiskiem līdzekļiem (sk. www.naturalhealthvet.com).

Fakti par diabētu kaķiem

Kas tas ir?

Diabēts, ko nereti dēvē arī par cukura diabētu, diabetes mellitus, kaķiem tiek diagnosticēts diezgan bieži. Tas rodas tad, ja dzīvnieka organisms vai nu vairs pats neizstrādā pietiekami daudz insulīna (pirmā tipa diabēts) vai to pareizi neizmanto (otrā tipa diabēts).

Insulīns – hormons, ko izstrādā aizkuņģa dziedzeris un kas ir atbildīgs par cukura (glikozes) līmeņa regulāciju asinīs un glikozes piegādi šūnām, kuras ražo enerģiju. Ja insulīns nav pietiekamā daudzumā vai tas netiek efektīvi izmantots, sāk celties cukura līmenis (hiperglikēmija) un ķermenis vairs nespēj efektīvi izmantot glikozi kā enerģijas avotu. Tā vietā tas sāk izmantot citus avotus, piemēram, tauku vai olbaltumvielu šķelšanu.

Kas to izraisa?

Īstais diabēta iemesls joprojām nav zināms. Gan cilvēkiem, gan arī dzīvniekiem to izraisa ģenētiskas pārmaiņas vai aizkuņģa dziedzera slimības, hormonālās sistēmas traucējumi. Būtisks faktors ir aptaukošanās vai atsevišķi medikamenti.

Kādi ir diabēta simptomi?

Pastiprināta urinēšana (poliūrija)

Pastiprinātas slāpes (polidipsija)

Letarģija

Svara zudums

Palielināta apetīte (polifāgija)

Mazāk izplatīti simptomi:

Pakaļkāju vājums, kad kaķis staigā nevis uz pilnas pakaļkājas, bet, balstoties uz papēža kaula locītavas.

Depresija;

Anoreksija, ko izraisa ketoacidoze (pastiprināta ketonvielu veidošanās nepietiekama insulīna daudzuma dēļ)

Kā to diagnosticē?

Diabēts tiek noteikts, izvērtējot simptomus, kā arī tad, ja ir paaugstināts glikozes vai ketonvielu līmenis urīnā vai hroniski paaugstināts glikozes līmenis asinīs. Tomēr paaugstināts cukura līmenis var būt arī kaķiem, kas atrodas pastāvīgā stresā, un, dodoties pie vetārsta, kaķi bieži izjūt stresu. Šī iemesla dēļ kaķu saimniekiem cukura līmenis būtu jāmēra mājās, un tas jādara regulāri.

Kādas ir tradicionālās diabēta ārstēšanas metodes?

Dr. Endijs Spārks, klīnikas International Cat Care galvenais veterinārārsts, atzīst, ka diabēta ārstēšanā kaķiem nav vienas receptes, jo tā ir sarežģīta un arī rūpes par dzīvnieku, ko katrs kaķa īpašnieks var atļauties, ir dažādas.

Kaķiem ar diabētu ir paaugstināts urīnceļu infekciju risks, tādēļ nepieciešama urīna analīze ar uzsējumu.

Terapijā efektīvāks ir ilgas iedarbības insulīns un diēta ar pazeminātu ogļhidrātu daudzumu. Tās mērķis – lielāko dienas daļu noturēt glikozes līmeni kaķa asinīs virs 3 mmol/L un zem 14 mmol/L.

Ideāli būtu, ja kaķa saimnieks pats mājās mērītu savam mīlulim cukura līmeni asinīs. Ja kaķa īpašnieks nav spējīgs iegūt asins paraugu, viņam būtu jāizvērtē dzīvnieka uzvedība ikdienā, kā arī tas, cik daudz ūdens kaķis izdzer, – tas ļauj diezgan precīzi noteikt, kāds ir glikozes līmenis asinīs.

Žurnāls “Ko Ārsti Tev Nestāsta” / Foto: shutterstock