Mīkstu, cietu, ar atsperēm? 5 padomi, kā izvēlēties labu matraci
Lai matracis labāk balstītu cilvēka ķermeni, ražotāji mēdz iestrādāt tajos dažādu materiālu slāņus, kā arī zonas ar atšķirīgu blīvumu dažādu ķermeņa daļu, piemēram, plecu un muguras krustu daļas atbalstam.
Noderīgi ikdienā
2015. gada 21. novembris, 23:04

Mīkstu, cietu, ar atsperēm? 5 padomi, kā izvēlēties labu matraci

Jauns.lv

Matrača galvenais uzdevums – nodrošināt anatomiski pareizu mugurkaula stāvokli. Pārāk ciets matracis ķermeni atbalsta nevienmērīgi, bet pārāk mīksts – nepietiekami.

Mīkstāki parasti mēdz būt bezatsperu matrači. Vienkāršākajos izmanto porolonu, un šie matrači ir viegli un salīdzinoši lēti, taču “izguļas” ātrāk nekā atsperu matrači. Matrači, kuros porolonu aizstāj ar lateksu un citiem elastīgiem materiāliem, ir dārgāki un spēj gan labāk balstīt gulētāja augumu, gan labāk tam pielāgoties. Atsperu matrača kvalitāte atkarīga no izmantoto atsperu lieluma, daudzuma, izkārtojuma un savienojuma veida. Lai nodrošinātu iespējami labāku mugurkaula atbalstu, gan atsperu sistēmas, gan bezatsperu matraču pamatnes tiek kombinētas ar visdažādākajiem klājuma materiāliem. Izmēģini veikalā vairākus matračus, apguļoties un pārliecinoties, cik ērti tie ir. Labs matracis spēj ilgi saglabāt formu, elastīgi pielāgojas gulētājam un, cilvēkam pieceļoties, pietiekami ātri izlīdzinās.

5 aspekti, kam jāpievērš uzmanība

Gulētāja/-u ķermeņa svars

* Tas, kā matracis kalpos, lielā mērā atkarīgs no gulētāja svara, jo tas lielāks, jo nopietnāka slodze matracim jāiztur. Ražotāji mēdz norādīt pieļaujamo slodzi vai nu kilogramos uz vienu guļvietu, vai iedalot potenciālos lietotājus pēc svara četrās grupās – mazs svars (līdz 60 kg), standarta (60–100 kg), liels (100–120 kg) un ļoti liels (virs 120 kg).

Ortopēdisks matracis - pajautā, ko tas nozīmē

* Lai matracis labāk balstītu cilvēka ķermeni, ražotāji mēdz iestrādāt tajos dažādu materiālu slāņus, kā arī zonas ar atšķirīgu blīvumu dažādu ķermeņa daļu, piemēram, plecu un muguras krustu daļas atbalstam. Taču neiekrīti uz mārketinga trikiem. Ja pārdevējs reklamē kādu modeli kā “ortopēdisku”, noskaidro, ar ko konkrēti tas atšķiras no citiem piedāvājumiem un vai tiešām ir kvalitatīvāks.

Matrača pildījums

* Noskaidro, kas izmantots matraču klājumam. Tie var būt gan tradicionāli materiāli – porolons, vilna, lins, vatelīns, sintapons, kokospalmu šķiedra, jūraszāle, griķu sēnalas, zirgu astri, gan dažādie modernie materiāli – latekss, atmiņas putas u.c. Klājuma uzdevums – palīdzēt nodrošināt labāku ķermeņa atbalstu un termoregulāciju. Katrai matrača pusei var būt atšķirīgs klājums: vienā pusē mīkstāks, otrā – cietāks vai arī vienā pusē – lins vai kokvilna, kas ir patīkamāks gulēšanai vasarā, bet otrā pusē – ziemai piemērotākais vilnas klājums.

Kāds matrača pārvalks un vai to var noņemt, lai izmazgātu

* Pievērs uzmanību arī matraču pārvalkam un iespējām to noņemt, jo pārvalks laiku pa laikam jāizmazgā. Dažkārt pārvalkos iestrādā šķiedras, kas nodrošina antibakteriālu vai mitruma aizsardzību, vai ugunsdrošību.

Svarīgi, lai matracis ir piemērots gultai

* Matrača cenu nosaka izmantoto materiālu kvalitāte, ekoloģiskās īpašības un paredzamais kalpošanas ilgums. To, iespējams, var pagarināt, matraci regulāri apgriežot (pēc iegādes – reizi pāris nedēļās, vēlāk – reizi pāris mēnešos). Svarīgi arī, lai matracis būtu piemērots gultai – vislabāk, ja tās malas aptver lielāko daļu matrača. Taču jebkurā gadījumā rēķinies, ka matracis nav pirkums uz mūžu, speciālisti iesaka nomainīt matraci ik pēc katriem 5–10 gadiem.

Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock