Iemācies cept Latvijas lepnumu - gardo sklandrausi!
Tā garša ir sāļi saldena, taču patīkama! Sklandrausi ēd ar pienu vai tēju.
Garšīgi
2015. gada 22. novembris, 07:45

Iemācies cept Latvijas lepnumu - gardo sklandrausi!

Jauns.lv

Sklandrausis ir viens no latviskajiem ēdieniem, kas izpelnījies godu iekļūt Eiropas reģistros - to kā īpašu ģeogrāfiskās izcelsmes produktu aizsargās Eiropas Savienības līmenī. Taču vai kādreiz esi mēģinājis izcept šo nepārprotami latvisko, no Kurzemes nākušo rausi? Ikvienam latvietim reizi dzīvē tas ir gan jānogaršo, gan jāuzcep!

Sastāvdaļas:

Mīklai

    500g rudzu miltu

    1 tējk. sāls

    70g sviesta vai cūku tauku

    200ml piena

Kartupeļu pildījumam

    500g izvārītu kartupeļu

    150g smalka biezpiena

    200ml skāba krējuma

    100g izkausēta sviesta

    3 olas

    sāls

    1 ēd.k. ķimeņu

Burkānu pildījumam

    5 izvārīti burkāni

    100g izkausēta sviesta

    4 ēd.k. saldā krējuma

    3 olas

    200g cukura

Virskārtai

    skābais krējums

    cukurs

Gatavošana:

    No dotajām mīklas sastāvdaļām pagatavo mīklu.

    Mīklu izrullē desiņā un sagriež nelielos gabaliņos (jāsanāk 12 gabaliem).

    Katru gabaliņu saveļ bumbiņā, tad saspiež plācenītī un ar rokām veido uz augšu maliņas.

    Pagatavoto sklandrauša pamatni liek pannā.

    No dotajām pildījumu sastāvdaļām atsevišķi pagatavo pildījumus, izmantojot visas to sastāvdaļas. Vārītos kartupeļus un burkānus izmaļ caur gaļas mašīnu.

    Kā pirmo sklandrauša pamatnītē pilda kartupeļu pildījumu gandrīz pilnu.

    Tad kārto burkānu masu.

    Tā piepilda visas pamatnītes.

    Liek cepties sakarsētā cepeškrāsnī 180 grādos apmēram 40 minūtes.

    Pirms cepšanās beigām katram sklandrausim uzliek vienu ēdamkaroti skābā krējuma un pārkaisa ar cukuru.

    Sklandraušus pasniedz kā siltus, tā arī aukstus! :)


Recepte un foto: Agita Gabrāne, mammamuntetiem.lv