Ideāla metode, kā ieviest kārtību uz rakstāmgalda
Ja šo metodi ievēro regulāri un ikvienu jaunu dokumentu vai citu lietu uzreiz noliek attiecīgajā kvadrātā, kārtība saglabājas ilgu laiku.
Noderīgi ikdienā
2015. gada 26. novembris, 19:03

Ideāla metode, kā ieviest kārtību uz rakstāmgalda

Jauns.lv

Viens no efektīgākajiem paņēmieniem, kā ieviest kārtību, ir rakstāmgalda un darba telpu sakārtošana ar četru kvadrātu metodi. Uzskata, ka šo paņēmienu esot ieviesis un izmantojis kādreizējais ASV prezidents Dvaits Deivids Eizenhauers, un tā noder jebkura galda sakārtošanai, turklāt kārtība saglabājas ilgu laiku.

Vispirms no galda novāc visus dokumentus, papīrus un priekšmetus. Virsmu – tas var būt gan pats galds, gan arī grīda vai vēl kas cits piemērots – sadala četros laukumos vai kvadrātos. Katram kvadrātam būs savs uzdevums un svarīguma pakāpe. Ja izmanto grīdu, tad pēc tam viss sakārtotais būs attiecīgi jāpārliek uz galda.

Un tā –

pirmajā laukumā

liek visu, kas vairs nav vajadzīgs; vēl jo labāk, ja turpat blakus atrodas atkritumu kaste vai trauks, tad visu lieko uzreiz var mest tur iekšā. Patiesībā šim kvadrātam pēc kārtošanas jābūt tukšam.

Otrais kvadrāts

paredzēts papīriem u. c., kas ir vajadzīgi, bet ne šajā brīdī un, iespējams, ne pašam kārtotājam. Šajā kvadrātā nonāk arī dokumenti un darbi, ko var uzticēt citiem, un tos tad nodod tālāk attiecīgajiem cilvēkiem.

Trešajā kvadrātā

ir vieta papīriem, dokumentiem u. c., ar kuriem jādarbojas un kas ir vajadzīgi pašam kārtotājam, taču nav tik svarīgi, ka būtu ļoti steidzami jāapstrādā. Šajā kvadrātā nonākušajiem papīriem ieteicams pierakstīt klāt vai piespraust zīmīti ar konkrētu izdarīšanas termiņu.

Ceturtais kvadrāts

ir ļoti svarīgs, jo tajā nonāk viss, kas jāizpilda, jāuzraksta, jāizdara nekavējoties. Pie šī kvadrāta dokumentu u. c. apstrādāšanas jāķeras uzreiz pēc galda vai telpas sakārtošanas.

Ja šo četru kvadrātu paņēmienu ievēro regulāri un ikvienu jaunu dokumentu vai citu lietu uzreiz noliek attiecīgajā kvadrātā, tad kārtība saglabājas ilgu laiku. Ja tomēr uz galda atkal sakrājušās nepārskatāmas kaudzes, no jauna jāķeras pie kārtošanas ar četru kvadrātu paņēmienu.

Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock

Tēmas