13 pārsteidzoši un dīvaini fakti par kafiju
Kafija ar saldo krējumu atdziest par 20 procentiem lēnāk nekā vienkārši melna kafija. 
Garšīgi
2015. gada 7. decembris, 19:03

13 pārsteidzoši un dīvaini fakti par kafiju

Jauns.lv

Vai ir nācies aizdomāties par to, kāda kafijas deva var būt nāvējoša, un vai bijāt dzirdējuši, ka Džordžs Vašingtons izgudroja šķīstošo kafiju? Domājat, ka bezkofeīna kafijā kofeīna vispār nav? Kafijas pasaule ir pilna interesantu faktu un stāstu, kā arī mītu, kuri patiesi pārsteidz.

Kafija tika izmantota kā pārtika

Sen, sen atpakaļ kafijas ogas tika miksētas kopā ar taukiem, tādējādi izveidojot enerģētisku uzkodu. Vēl viena interesanta lieta ir tā, ka kafijas ogas tika izmantotas vīna ražošanā. 

Ir bijuši 5 vēsturiski mēģinājumi aizliegt kafiju

Pirmo reizi kafija tika aizliegta Mekā 1511. gadā, jo tā itkā stimulējusi radikālo domāšanu. Tikmēr, XVI gadsimtā itāļu garīdznieki arī mēģinājuši izliegt kafiju, jo uzskatījuši to par sātanisku dzērienu. Tomēr pāvests Clements VIII uzskatījis, ka dzēriens ir gards, tāpēc neatbalstīja šo domu par aizliegšanu. Interesants fakts: Pāvests, 1600. gadā, pat svētīja kafiju, lai padarītu to legālu.

Osmaņu impērijas galvai vēsturiski ir bijusi īpaša loma kafijas aizliegšanā. Tiklīdz viņš ieguva savu troni, viņš apsolīja sodus visiem kafijas dzērājiem (tādus kā, sišana, mešana ūdenī).

1746. gadā Zviedrijas gubernātors ne tikai aizliedza kafiju, bet arī aizliedza traukus, kuri bija paredzēti kafijas pagatavošanai un dzeršanai. 1777. gadā Prūsijas līderis Frederiks Lielais, redzēdams, ka kafija gandē alus patēriņu, atzina alus pārsvaru pār kafiju. 

Kafiju var arī pārdozēt

Tā ir patiesība, lai sasniegtu letālu kofeīna dozi, jāizdzer apmēram 100 kafijas tasītes. 

Patiesībā kafija ir auglis

Kafija, kādu mēs to pazīstam, īstenībā ir kafijas krūma augļa sēkla. Kafijas pupiņa īstenībā ir sēkla, un to varam saukt par pupiņu tikai tāpēc, ka tā ir līzīga īstām pupiņām. 

Kafijas dzērājiem ir mazāks risks saslimt ar Alcheimera slimību

Pētījumi rāda, ka cilvēkiem, kuru asinīs ir salīdzinoši augsts kofeīna līmenis, ir iespēja izvairīties no Alcheimera slimības. Pētījumi pierādījuši arī to, ka cilvēki, kuriem kofeīna līmenis asinīs ir pietiekoši augsts, ir lielāka iespēja izvairīties no otrā līmeņa diabēta un Pārkinsona slimības. Pierādīts, ka kafija pozitīvi ietekmē ķermeni un aizsargā to pret ādas vēzi (īpaši aktuāli sievietēm).

Kafija ilgāk saglabā siltumu, ja pievienosiet saldo krējumu

Kafija ar saldo krējumu atdziest par 20 procentiem lēnāk nekā vienkārši melna kafija. 

Kafijai pievienojot pienu samazinās kofeīna ietekme

Cilvēka ķermenis kofeīnu absorbē krietni vien lēnāk nekā, ja kafijai pievienots treknāks piens. 

Lielākā, jebkad, pagatavotā kafijas tase Dienvidkorejā

Šīs kafijas krūzes tilpums ir vairāk nekā 14 000 litri. Lielākā krūze ar aukstu kafiju (5600 litri) tika pagatavota Lasvegasā 2010. gadā.

Šķīstošo kafiju izgudroja Džordžs Vašingtons

Protams, tas nebija ASV prezidents, bet gan ķīmiķis ar šādu pašu vārdu. Ilgu eksperimentu rezultātā ar sausu kafiju, viņš izgudroja "Red E Coffee" - pirmo šķīstošās kafijas brendu. 

Kafijas aromāts var palīdzēt piecelties

Izgudrotāju komanda nonāca pie secinājuma, ka tikai kafijas aromāts no rīta aktivizē smadzenes un asinsriti, kā arī samazina stresu. Izdzerot kafiju, kofeīns ļoti ātri sasniedz asinis, iespējams 10 minūšu laikā. 

Tumši grauzdētā kafijā ir mazāk kofeīna, nekā gaišā grauzdējumā

Lai gan tumša grauzdējuma kafijas aromāts ir ievēromaji stiprāks, tas īstenībā norāda uz to, ka procesa laikā iznīcināta daļa kofeīna. Jo ilgāk kafija tiek grauzdēta, jo vairāk kofeīna tiek pazaudēts. 

Bezkofeīna kafija nenozīmē to, ka kofeīna tur vispār nav 

200 gramos bezkofeīna kafijas iespējams atrast pat 12 miligramus kofeīna. Salīdzinājumam, tādā pašā daudzumā parastas kafijas arī kofeīna daudzums būs ap 200 miligramiem.

Nosaukums „kafija“ īstenībā nozīmē „vīns“

Oriģinālais kafijas nosaukums ir „qahwah“ cēlies no senās Jemenas valodas, kur šis apzīmējums nozīmē „vīns“. Turcijā, šis dzēriens tika dēvēts par „kahveh“, līdz brīdim, kad Ģermāņi nosauca to par „koffie“. Tikai vēlāk, angliski šo dzērienu sāka dēvēt par „coffee".

Interesantākajos stāstos iz kafijas pasaules dalījās specializēta kafijas automātu un kafijas uzņēmuma "Kafijas draugs" vadītājs Andris Leitis.


Kasjauns.lv / foto: Shutterstock

Tēmas