Kā aprūpēt citrusaugus, lai tie justos labi un nenīkuļotu?
Pie mums ziemā šie augi visērtāk jūtas, ja gaisa temperatūra ir 15–16 grādu, taču gana labi aug arī siltākās telpās.
Noderīgi ikdienā
2015. gada 10. decembris, 18:04

Kā aprūpēt citrusaugus, lai tie justos labi un nenīkuļotu?

Jauns.lv

Allaž zaļie citrusaugi, kas atraduši mājvietu mūsu dzīvokļos un ziemas dārzos, arī decembrī turpina ziedēt un vienlaikus briedināt augļus.

Citrusaugiem ir nepieciešams diezgan bagātīgs mēslojums, it sevišķi kalcijs un dzelzs. Ja šo vielu pietrūkst, lapas ātri vien sāk dzeltēt un pēc tam nobirst. Lai līdz tam nenonāktu, optimālais variants ir regulāra laistīšana ar speciālo mēslojumu, paredzētu citrusaugiem, – tas nopērkams dārza preču veikalos. Pie mums ziemā šie augi visērtāk jūtas, ja gaisa temperatūra ir 15–16 grādu, taču gana labi aug arī siltākās telpās. Vienīgi jāņem vērā – jo siltāka telpa, jo vairāk barības vielu vajadzīgs.

Kā pareizi laistīt citrusaugus ziemā?

Tā kā citrusaugi cēlušies no zemēm, kur lietus nav regulāra parādība, tie pacieš arī neregulāru laistīšanu, tomēr jārēķinās, ka gan krāsns, gan centrālā apkure rada mākslīgu siltumu, kas neveido rasu. Tā kā citrusaugiem vajadzīga gaiša un saulaina vieta, tos parasti audzē vai nu uz palodzes, vai saules pusē ziemas dārzā. Ja palodze atrodas virs radiatoriem, nāksies laistīt biežāk – vismaz pāris reižu nedēļā, bet citādi pietiks ar vienu reizi ik pēc 5–6 dienām.

Laistīšanas biežums ir atkarīgs arī no poda materiāla. Ja, piemēram, citronkociņš aug māla podā, tad reizēs, kad mitruma ir par daudz, poda apakšējā daļa arī kļūst mikla. Tas nozīmē, ka jālaista tikpat regulāri, taču mazākās porcijās.

Jāņem vērā, ka citrusaugiem nepatīk slapjums, kas krājas paliktnī zem poda. Par to der padomāt jau tad, kad kociņu pirmo reizi pārstāda, un iestādīt to podā uz viena vai vairākām kājām. Tad, pirmkārt, pa caurumiņu poda apakšā varēs iztecēt liekais ūdens un, otrkārt, iekļūt gaiss.


Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock