Uz Čehiju aizliegts sūtīt slavenās Rīgas šprotes, uz Izraēlu – lietotu apģērbu. Ko drīkst likt pasta paciņās?
Pirms pastā sūtāt paciņas saviem radiem un draugiem uz ārzemēm, ir jāiepazīstas ar konkrētās valsts pasta noteikumiem. Var izrādīties, ka paciņās nedrīkst likt, pēc jūsu ieskatiem pat visnotaļ „nekaitīgas” lietas.
Noderīgi ikdienā
2015. gada 16. decembris, 06:24

Uz Čehiju aizliegts sūtīt slavenās Rīgas šprotes, uz Izraēlu – lietotu apģērbu. Ko drīkst likt pasta paciņās?

Jauns.lv

Ko drīkst un ko nedrīkst sūtīt pa pastu Ziemassvētku dāvanu paciņās? Gadu mijas tuvošanās ir saspringts laiks visiem tiem, kuri gatavo dāvanu paciņas sūtīšanai pa pastu saviem radiem un draugiem ārzemēs. Katrā valstī pastāv īpaši pasta sūtījumu noteikumi, ar kuriem jāiepazīstas, pirms sākat gatavot dāvaniņu nosūtīšanai.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ir virkne lietu, ko pasta paciņās nedrīkst sūtīt nekādā gadījumā un uz jebkuru valsti. Pārsvarā tie ir ātri bojājušies produkti (gaļas, piena, zivju izstrādājumi), narkotikas, indīgas ķimikālijas, medikamenti un tamlīdzīgi. Tomēr katrā valstī ir arī savi īpaši nosacījumi, kuri jāievēro. Parasti jau nav pieņemts, ka pastā atver sūtījumus un tos rūpīgi pārbauda, bet, ja nu gadās, tad varat iekulties pamatīgās nepatikšanās, ja, piemēram, uz Franciju esat vēlējušies nosūtīt prezervatīvus, uz Dāniju – kādu koka mucu vai uz Čehiju izslavētās Rīgas šprotes, bet uz Izraēlu – bērnu drēbītes vai savas novalkātās treniņbikses. Ir arī atsevišķas zemes, uz kurām nedrīkst sūtīt speķi vai šalles, kurās iepīti zelta diegi.

Tāpat ne tikai uz par autoritārām uzskatītām valstīm, bet arī visnotaļ demokrātiskām zemēm aizliegts sūtīt netikumīgu un kaitīgu literatūru. Te nu katram pašam ir vaļa fantāzijai domāt, ko mēs katrs uzskatām par morāli pieņemamu.

Katrai valstij savi noteikumi

Jāpiebilst – Eiropas Savienības dalībvalstīm nav vienotu noteikumu, ko uz tām drīkst vai nedrīkst sūtīt privātpersonas, kā viens otrs varētu domāt – ja jau esam ES, tad viss ir unificēts!

Pirms sākt gatavot paciņu nosūtīšanai, vajadzētu iepazīties, ko tajā drīkst likt un ko ne, lai tā atkal nebūtu jāplēš vaļā un jāpārpako. Sūtīt aizliegto lietu sarakstu var uzzināt gan katrā pastā nodaļā, gan internetā www.pasts.lv (nodaļas „Privātpersonām” sadaļā „Aizliegts sūtīt”, kur katra valsts ir izdalīta atsevišķi). Ne reizi vien esam sastapušies ar pasta darbinieces iztaujāšanu, nododot sūtījumu uz ārzemēm – kas tajā iekšā? Nereti par to jūtamies saērcināti. Bet, iepazīstoties ar sūtīt aizliegto lietu sarakstu, viss kļūst skaidrs. Ja sūtījumā būs kāda aizliegta lieta, paciņu nevarēs ne deklarēt, ne apdrošināt.

Kas jāievēro, sūtot prezervatīvus uz Franciju, sāli uz Čehiju, kā citas lietas uz ārzemēm?

Lūk, dažas, iespējams, dīvainākās lietas, ko kategoriski aizliegts sūtīt:

* uz ASV - iespieddarbus, kas satur informāciju par grūtniecības novēršanu;

* uz Austrāliju - dzēšamgumijas bērnu māneklīšu formā vai kuras pēc smaržas vai izskata atgādina pārtikas produktus;

* uz Austriju - kaklasaites, kaklautus un taurenīšus, kā arī guļammaisus, matračus un koka mucas;

* uz Baltkrieviju - metalizētu dziju un austus audumus, kuru izgatavošanā izmantoti zelta pavedieni;

* uz Čehiju - konservus metāla bundžās, kuras ir aizlodētas vai jebkādā citā veidā hermētiski noslēgtas. Tā ka – ja gribat sūtīt draugiem uz Čehiju mūsu slavenās šprotes, ir jāizvēlas cits iesaiņojuma veids, nevis klasiskās konservu bundžas.

* uz Dāniju - rokas pulksteņu siksniņas no ādas;

* uz Franciju – audumus;

* uz Itāliju - zirglietas un iejūgus;

* uz Izraēlu - lietotu apģērbu;

* uz Kipru – naftalīnu.

Ir arī vairākas lietas, kuru nosūtīšanai vajag īpašas atļaujas:

* lai uz Čehiju aizsūtītu sāli, nepieciešama Čehijas Finanšu ministrijas atļauja;

* uz Dāniju Paragvajas tēju var sūtīt tikai ar Dānijas Nacionālās patērētāju aģentūras drošības sertifikātu;

* uz Franciju gumijas prezervatīvus var nosūtīt vienīgi ar Francijas Rūpniecības ministrijas apstiprinātu sertifikātu, par to atbilstību NF preču zīmei vai ar NF preču zīmi un to lietošanas instrukciju;

* uz Grieķiju cigarešu papīru atļauts sūtīt vienīgi ar Grieķijas Finanšu ministrijas atļauju;

* uz Itāliju apavus un cepures, ja to izcelsme ir Ķīnas Tautas Republikā, Ziemeļkorejā, Mongolijā vai Vjetnamā, var sūtīt tikai ar Itālijas Ārējās tirdzniecības ministrijas atļauju;

* lai uz Izraēlu nosūtītu asaru gāzi nepieciešama Izraēlas policijas atļauju;

* uz Īriju margarīnu var sūtīt, ja saņemta piekrišana no Īrijas Veselības departamenta;

* sveces uz Portugāli drīkst nosūtīt tikai, tad, ja klāt pievienots sertifikāts, ka tās nesatur veselībai kaitīgas vielas;

* uz Somiju lietotu apģērbu un veļu var sūtīt tikai ar noteikumu, ka tā rūpīgi iztīrīta;

* pārnēsājamos radioaparātus un mobilos telefonus uz Ukrainu var sūtīt, ja saņemta Ukrainas Radio frekvenču un telekomunikācijas uzraudzības valsts centra atļauja.

Te jāpiebilst, ka šī ir tikai neliela daļa no sūtījumos atļauto un neatļauto lietu skaita. Šie piemēri tikai liecina, ka vajadzētu rūpīgi iepazīties ar sūtījumu noteikumiem. Pārsvarā tie izstrādāti, lai aizsargātu konkrēto valstu drošību un cilvēku veselību, kā arī vietējo ekonomiku, nepieļautu viltotu preču izplatīšanos. Jāņem arī vērā, ka daudzām lietām noteikts limits – cik daudz ko drīkst vai nedrīkst sūtīt.

Globālie aizliegumi

Tāpat arī pastāv Pasaules Pasta savienības noteikumi, ko vispār privātpersonas nedrīkst sūtīt pa pastu. Pasta sūtījumos aizliegts ievietot:

* šaujamieročus, munīciju, aukstos ieročus, priekšmetus, kuri paredzēti uzbrukumam un aizsardzībai (kastetes, stiletus, baloniņus ar paralizējošu šķidrumu un citu), karavīru uzkabes;

* narkotiskās un psihotropās vielas, ierīces to lietošanai;

* pornogrāfiska rakstura materiālus;

* benzīnu, petroleju, spirtu, indes, skābes un citas sprāgstošas, viegli uzliesmojušas vielas un priekšmetus;

* ātri bojājošos pārtikas produktus;

*dzīvniekus.

Tomēr neskatoties uz plašo aizliegumu sarakstu, populārākās lietas, ko parasti sūtam saviem radiem un draugiem ārzemēs, ir atļauts sūtīt. Kasjauns.lv „Latvijas pastā” skaidroja, vai uz Īriju drīkst sūtīt krāsnī ceptu maizi, bet uz Kanādu – konfektes. „Latvijas pasta” sabiedrisko attiecību speciāliste Vineta Danielsone skaidroja, ka ne rupjmaize Īrijā, ne šokolāde un karameles Kanādā nav to lietu sarakstā, kuras aizliegts sūtīt.

Elmārs Barkāns/Foto: Ieva Čīka/LETA, Edijs Pālens/LETA, Ieva Lūka/LETA, Vida Press

Tēmas