Kā izvēlēties labāko kafijas automātu mājām
Noderīgi ikdienā
2015. gada 17. decembris, 08:00

Kā izvēlēties labāko kafijas automātu mājām

Jauns.lv

Pašlaik, pārdošanā ir neskaitāmi daudz kafijas aparātu. Mūsdienīgās, kafijas gatavošanai domātās ierīces ir aprīkotas ar visdažādākajām funkcijām, kuras ar vienu pieskārienu ļauj pagatavot kafiju, tomēr šīs funkcijas ne vienmēr nodrošina automāta efektīvu darbību. Kā izvēlēties automātu, kurš atbilstu katra kafijas cienītāja vēlmēm pagatavot gardu dzērienu?

Par to, kā izvēlēties atbilstošāko kafijas automātu birojam vai mājām, stāsta Kafijas Draugs pārstāvis Andris Leitis, kurš pasvītros atšķirības starp diviem kardināli dažādiem kafijas automātiem –

automātiskie

un

filtru automāti

, un to stiprākās un vājākās īpašības.

Kafijas piedāvājums

Izmantojot filtru vai automātisko kafijas automātu, varat izvēlēties bezgala daudz kafijas pupiņu. Atšķirībā no aparātiem, kuri izmanto spilventiņus vai kapsulas, kuru piedāvājums ir krietni vien mazāks, šiem, iepriekš minētajiem automātiem, atradīsiet visdažādāko kafiju.

Sagatavošanās kafijas gatavošanai

Lai izmantotu filtru kafijas automātu, vispirms ir jāsamaļ pupiņas. Tāpēc jāparūpējas par kafijas dzirnaviņām, kā arī jāmāk tās noregulēt, lai iegūtu un saglabātu neatkārtojamu kafijas aromātu. Kā zināms, aromātu ietekmē tas, cik smalki kafija tiek samalta. Samaltā kafija jāievieto filtrā. Ja tās daudzums būs par mazu, kafijas aromāts būs krietni vien vājāks.

Kafijas pagatavošana

Izmantojot filtru kafijas automātu, pēc tam, kad esat veikuši visus sagatavošanās darbus, jāpiespiež poga, kura uzsāk kafijas gatavošanu, proti, jāgaida kamēr uzvārīsies ūdens un jāvēro kā kafija lēnām pil iekš trauka. Šis process var aizņemt līdz 20 minūtēm. Gatavojot kafiju ar automātisko kafijas automātu, pupiņu tvertnē saberamas pupiņas, kuras pietiks apmērām 20 kafijas tasītēm, tad jāizvēlas kādu kafijas dzērienu un tā stiprumu vēlēsieties. Pēc tam piespiežot pogu, jāvēro, kā apmēram 1 – 1,5 minūšu laikā tiek pagatavots izvēlētā daudzuma dzēriens. Bieži, automātiskajos dzērienos ir iemontēti piena putotāji, kuri pagatavo lieliskas piena putas, ja izvēlēsieties cappuccino vai latte dzērienu. Ja vēlaties pagatavot šos dzērienus ar filtru aparātu, tad piena putotājs jāpievieno atsevišķi.

Viens no svarīgākajiem kritērijiem, aromātiskas kafijas pagatavošanai – ūdens temperatūra gatavošanas laikā. Optimālākā temperatūra ir 92 grādi. Ja temperatūra būs par dažiem grādiem augstāka vai zemāka, kafijas garša tiks sabojāta, kā arī visas labākās kafijas īpašības tā arī paliks neatklātas. Gan filtru, gan automātiskajos kafijas automātos tiek iestatīta optimāla kafijas temperatūra.

Pagatavotās kafijas īpašības

Ja vēlaties pagatavot īsteni aromātisku kafiju, liela nozīme ir spiedienam, ar kādu tiek gatavota kafija. Lai kafija būtu patiesi garda un piesātināta ar lielisku aromātu, kuru ir apmēram 1000, optimālākais spiediens ir 7 bāri. Ja vēlaties noregulēt spiedienu un tajā pašā laikā arī kafijas garšas īpašības, automātiskajos kafijas automātos tam ir īpaša funkcija. Filtru automātos vienkārši jāielej ūdens, kurš tālāk tek cauri filtrā iebērtajai kafijai. Spiediena regulēšanas funkcijas šajā automātā nav.

Kā zināms, kofeīna daudzums kafijā ir atkarīgs no tā, cik ilgi ūdenim bijusi saskarsme ar kafiju, tāpēc kafija, kura tiek gatavota filtru kafijas automātā, kofeīna daudzums būs krietni vien lielāks, nekā kafijā, kura pagatavota automātiskajā kafijas automātā, jo pagatavošanas process notiek krietni vien operatīvāk.

„Dīvaini ir tas, ka kafija, kura pagatavota filtru kafijas automātā, liekas daudz maigāka un vieglāka, nekā tā, kura pagatavota automātiskajā automātā, tomēr neļaujiet sevi apmānīt. Kofeīna līmenis šādā kafijā ir krietni vien augstāks. Protams, tas ir noderīgi tiem kafijas cienītājiem, kuru galvenais kritērijs, dzerot šo dzērienu ir iespēja justies īpaši modriem.“, - stāsta Kafijas Draugs pārstāvis Andris Leitis.

Kafijas automātu apkope

Vienkāršāka ir filtru kafijas automātu apkope, tomēr automātiskajos kafijas automātos šī funkcija ir automatizēta, kamēr filtru kafijas automātu jātīra pašrocīgi. Gan automātiskos, gan filtru kafijas automātus rekomendējams regulāri atkaļķot, citādāk ekploatācijas laiks krietni vien samazinās.

„Gan filtru kafijas automāti, gan automātiskie iezīmējas ar saviem plusiem un mīnusiem, tomēr abi ir spējīgi pagatavot aromātisku kafiju, tomēr izmantojot filtru kafijas automātu, šis process aizņems vairāk laika, nekā tas būtu ar automātisko automātu. Cilvēkiem, kuri izbauda kafijas gatavošanas procesu un var tam veltīt vairāk laika, filtru kafijas automāts ir lieliska izvēle, tomēr tiem, kuri pastāvīgi steidzas – aromātisks dzēriens vajadzīgs te un tagad – piemērotākā izvēle būs automātiskais kafijas automāts“, - stāsta „Kafijas Draugs“ pārstāvis Andris Leitis.


Reklāmas raksts sadarbībā ar

http://www.kafijasdraugs.lv/ Publicitātes foto