Vai elektriskās svecītes un spuldzīšu virtenes ir drošākas par parastajām svecēm?
Ja virtenē sabojājas kaut viena spuldzīte, rodas riska faktors nākamajiem bojājumiem. Tāpēc, izejot no mājām, telpās jāizslēdz kā elektriskās svecītes, tā spuldžu virtenes.
Noderīgi ikdienā
2015. gada 19. decembris, 11:43

Vai elektriskās svecītes un spuldzīšu virtenes ir drošākas par parastajām svecēm?

Jauns.lv

Ja tās ir kvalitatīvas elektriskās svecītes, ja visi kontakti ir kārtībā, ja tās tiek uzraudzītas, tad var sacīt, ka elektriskās spuldzītes ir drošākas, taču tikai tādā gadījumā, ja šie trīs faktori patiešām tiek absolūti ievēroti.

Protams, tumsā un naktī izgaismoti logi izskatās ļoti jauki, tomēr ugunsdzēsējiem nākas dzēst aizvien vairāk ugunsgrēku, kas izceļas bez uzraudzības atstātu tā dēvēto elektrisko eglīšu (tie ir trīsstūrveida un tamlīdzīgi elektriskie rotājumi, ko mēdz novietot uz palodzēm) un elektrisko virteņu dēļ. Iemesls – defekti un īssavienojumi, jo pie mums tirdzniecībā nonāk ļoti daudz nekvalitatīvu ražojumu no Āzijas valstīm. Zināšanai – Vācijā, kur preču kvalitāte tiek pārbaudīta daudz biežāk un stingrāk nekā Latvijā, divos testos atklājušies pagalam bēdīgi fakti: pirmajā testā pārbaudīti 52 veidi tirdzniecībā nonākušo elektrisko svecīšu un virteņu, no kuriem 38 nav atbilduši pat ne vismazākajām drošības prasībām, kas jāievēro Eiropā. Otrajā testā no 24 paraugiem bīstami bijuši divdesmit trīs! Piemēram, Ķīnā ražota virtene ar 20 mini spuldzītēm sakarst līdz 250 grādiem pieļaujamo 90 grādu vietā, pirmās pusstundas laikā izdeg trīs no 40 spuldzītēm u. tml. Ja virtene sakarst līdz šādai temperatūrai, ātri vien var aizdegties gan eglīte, gan rotājumi, gan palodze. Ja virtenē sabojājas kaut viena spuldzīte, rodas riska faktors nākamajiem bojājumiem.

Kas jāņem vērā, lietojot elektriskās svecītes un spuldžu virtenes?

* Pērkot svecītes, jāpārliecinās, vai tās domātas lietošanai telpās vai ārā.

* Ja vien iespējams, jāizvēlas Eiropā ražota produkcija, kas atbilst šeit noteiktajām drošības prasībām.

* Ja elektriskās svecītes ražotas Ķīnā vai tās kaimiņvalstīs, tad vēl jo cītīgāk jāpārbauda, vai tajās jau nav kāds bojājums.

* Izejot no mājām, telpās jāizslēdz kā elektriskās svecītes, tā spuldžu virtenes.

* Jebkurā gadījumā nevajag tuvumā novietot viegli uzliesmojušus priekšmetus, par Adventa vainagiem nemaz nerunājot. Pēdējā laikā nācis modē elektriskās virtenes iepīt šajos vainagos, un, ja tos atstāj bez uzraudzības, tas nozīmē riskēt ar savas mājas drošību. Jāņem vērā, ka no skujām un citiem dabīgiem materiāliem gatavoti vainagi un rotājumi ar katru dienu vairāk izžūst, kļūst sausāki un līdz ar to vieglāk aizdegas.

* Jāatceras, ka ieslēgtas elektriskās svecītes un virtenes – kaut gan mazākā mērā nekā parastās sveces – ne tikai izstaro gaismu, bet arī rada karstumu, un, ja karstums pārsniedz pieļaujamo temperatūru, tas var izraisīt nepatīkamas sekas.


Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock