Skandāls Miera ielā: naidīgs būvnieks sabojā kanalizāciju un draud mājas iemītniekiem
Būvnieka izdarību dēļ Miera ielas 29.nama iedzīvotāji savas dabiskās vajadzības tagad kārto darba vietā, sporta zālē, pie radiem vai citur. Pašu mājā tas nav iespējams.
Likums un taisnība
2015. gada 28. decembris, 06:09

Skandāls Miera ielā: naidīgs būvnieks sabojā kanalizāciju un draud mājas iemītniekiem

Jauns.lv

Pamatīgs haoss šobrīd izcēlies Miera ielā. Apšaubāma būvnieka neprātīgās rīcības dēļ savā objektā, blakus esošam namam sagrauta kanalizācijas sistēma un tā iemītnieki jau kopš decembra vidus spiesti dzīvot nepieņemamos apstākļos, iztiekot bez labierīcībām. Apkārtnē arīdzan jūtama nelāga smaka.

Bez kanalizācijas atstāts nams Miera ielā 29. Būvobjekts, kas iedzinis kaimiņu mājas iedzīvotājus viduslaikos, atrodas Miera ielā 31 – šeit iecerēts uzbūvēt astoņstāvu dzīvokļu namu. Projekta pasūtītājs ir 2014.gadā reģistrēta Rīgā bāzēta firma SIA „Miera pērle”. Kompānija nodarbojas ar dzīvojamo un cita veida namu būvniecību, un publiski pieejamā informācija liecina, ka uzņēmumam šobrīd ir 2,77 tūkstošu eiro nodokļu parāds. Tās vadītājs ir Ēriks Buliga. Savukārt ēkas skices autors ir Ogrē reģistrēta arhitektūras firma SIA „Studija AB”.

Būvvaldē viņam visi esot savējie

Par SIA „Miera Pērle” vadītāja Ērika Buligas attieksmi pret Miera ielā 29 dzīvojošajiem cilvēkiem stāsta mājas iemītnieks Mārtiņš. Viņš apgalvo, ka būvdarbu veicējs tīši sabojājis blakus mājas kanalizāciju, lai ietaupītu uz būvdarbu izmaksām: „Mūsu māja celta 1930.gadā. Teritorijā, uz kuras šobrīd tiek būvēta jaunceltne, atrodas Miera ielas 29 kanalizācijas kontrolaka, un „Miera pērle” apzinās, ka, lai turpinātu būvdarbus, šī kontrolaka ir jāpārvieto citur. Tās, protams, ir papildu izmaksas, un viņi vēlas panākt, lai par to maksājam mēs,” stāsta raižu pilnais Mārtiņš. Viņš skaidro, ka būvnieks pat panācis atzinumu no Rīgas pilsētas būvvaldes (RPB) par to, ka kanalizācijas kontrolaka tagadējās Miera ielas 31 teritorijā savulaik uzbūvēta nelikumīgi un par situācijas labošanu jāatbild tieši Miera ielas 29. nama saimniekiem.

Šādu atzinumu par galēji neloģisku atzinusi juridiskā konsultante Kristīne Dīcmane, kura palīdz nama iemītniekiem cīnīties ar patvaļīgo un agresīvo būvnieku. „Kad vērsos Būvvaldē un jautāju, kā var izteikt tik aplamu atzinumu, man vienkārši atbildēja, ka ”Miera pērle” vadītājs esot sertificēta persona un neesot iemesla apšaubīt viņa izteikumus, turklāt pēc 1930.gadā izbūvētās kontrolakas apskates esot konstatēts, ka tā tik tiešām izbūvēta nelikumīgi. Varu piebilst, ka pirms šīs Būvvaldes iesaistes būvnieks nama iemītniekiem bravūrīgi stāstījis, ka viņam Būvvaldē visi esot savējie,” stāsta juriste.

Speciāliste atklāj, ka būvfirmas vadītājs Ēriks piedāvājis apmaksāt kontrolakas pārbīdi, taču šādai darbībai specifiskas likumdošanas dēļ nepieciešami visu dzīvokļu īpašnieku paraksti. Juriste skaidro, ka tos savākt šobrīd nav iespējams, jo daudzi no īpašniekiem neatrodas Latvijā. Lai neļautu būvfirmai turpināt jaunceltnes būvēšanu, Miera ielas 29 iedzīvotāji iesnieguši oficiālu apstrīdēšanas iesniegumu Rīgas domes Pilsētas attīstības departamentā, - uz tā pamata būvatļaujas darbība Miera ielā 31 nu ir apturēta.

Pēc asas vārdu apmaiņas draud nogalināt

Tā kā Miera ielas 29 iedzīvotāji atteikušies ņemt vērā „Miera pērles” argumentus būvuzņēmums izlēmis atbildēt ar draudiem. „Šī uzņēmuma pārstāvis vairākas reizes bija ciemos gan pie manis, gan citiem mājas iedzīvotājiem. Sākumā mums tika teikts: ja nepiekritīsim apmaksāt kontrolakas pārbīdi, mums sagādās neērtības. Man zināms, ka vēlāk strīda laikā viņš kādam no iemītniekiem draudējis - ja viņam vēlreiz pieskarsies, viņš šo personu nogalinā! Par to ziņojām policijai. Tas cilvēks skaidri teica, ka aizdambēs kanalizāciju, ja citādi nesaprotam,” stāsta nama iemītnieks Mārtiņš. Draudi to aizdambēt esot izteikti 23.novembrī un jau nākamajā dienā Miera ielas 29 iemītnieki novērojuši, ka kanalizācija vairs nedarbojas, turklāt ārā, pie Miera ielas 31, izvietots privātas firmas apsargs, kas uzdrošinājies aizliegt piekļuvi objektam gan  „Rīgas ūdenim”,  gan arī Rīgas pašvaldības policijai. Minētās instances apgalvojušas, ka nespēj pārkāpt privātīpašuma robežas.

Sagandē kanalizāciju ar biksīšu ieliktnīšiem

Kad par ūdensvadiem atbildīgais  „Rīgas ūdens” ar Valsts policijas palīdzību beidzot ticis klāt strīdīgajai kanalizācijas kontrolakai, speciālisti konstatējuši, ka kanalizācija aizsprostota ar lielu daudzumu sieviešu biksīšu ieliktnīšiem un tamponiem. „Aizdambējums tika likvidēts, taču pagājušonedēļ ievērojām, ka būvobjektā ieradies ekskavators un, par spīti apturētajai būvatļaujai, sācis rakt. Pusstundu pēc šiem neatļautajiem rakšanas darbiem mūsu nama kanalizācija atkal nedarbojās, un tā tas ir līdz šai dienai,” sūdzas Mārtiņš.

Iedzīvotāji spiesti kārtot dabiskās vajadzības darbā

Juriste Kristīne Dīcmane apgalvo, ka pēc neskaitāmiem gājieniem uz Būvvaldi un „Rīgas ūdeni”, viņai teikts, ka šī situācija iesaistītajām pusēm ir jārisina tiesas ceļā. „Pagaidām nav īsti skaidrs, kā kanalizācijas posms ir sabojāts – pārplēsts vai vienkārši stipri izkustināts ar ekskavatoru. Klāt tam netiekam un neko nevaram uzsākt, jo tur ir norīkots apsargs. Atbildīgo instanču ieteikums ir risināt šo problēmu tiesas ceļā, taču skaidrs, ka tiesas process var ilgt gadiem, bet cilvēki jau pašlaik ļoti cieš no pamatīgajām neērtībām. Ēkas iemītnieki spiesti doties uz darba vietām, lai kārtotu savas dabiskās vajadzības, vai dara to, piemēram, sporta zālē, kuru apmeklē. Turklāt mājā dzīvo arī bērni! Un arī ziema vēl nebūt nav galā,” bažīgi izsakās juriste.

Būvdarbi tik tiešām aizliegti

Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments apstiprina, ka objekta „Miera pērle”  būvatļaujas darbība ir apturēta, pamatojoties uz apstrīdēšanas iesniegumu. Departamenta sabiedrisko attiecību pārstāve Lineta Mikša apgalvo, ka SIA „Miera pērle” ir informēta par aizliegumu objektā veikt jebkādu būvdarbus: „Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments būvatļaujas adresātei „Miera pērle” šī gada 23.oktobrī nosūtīja informāciju par to, ka saņemts personu apstrīdēšanas iesniegums, uz kuru pamatojoties objektā nedrīkst veikt būvniecības darbības. Departaments lietas izskatīšanai noteicis termiņu - 2016.gada 8.janvāris”. Departamenta pārstāve skaidro, ka, ja objektā turpinās kādi būvdarbi, par to jāinformē Būvvalde, kam šādas darbības jākontrolē.

Būvvalde pārkāpumus nesaskata

RPB Sabiedrisko attiecību un projektu vadītāja Ilze Žūka, komentējot „Miera pērles” veiktos rakšanas darbus ap kanalizācijas kontrolaku, skaidro, ka Būvvalde bija saņēmusi paziņojumu no būvfirmas par nekustamā īpašuma teritorijā esošā kanalizācijas pieslēguma atrakšanas un apskates veikšanu, norādot, ka tā iespējama bojājuma rezultātā notiek nekustamā īpašuma teritorijas piesārņošana: „Rīgas pilsētas būvinspekcijas būvinspektors 17.decembrī, plkst. 16.50 apsekoja nekustamo īpašumu.

Apsekošanas laikā rakšanas darbi nekustamajā īpašumā netika veikti. Papildus Būvvalde norāda, ka, atbilstoši Ministru kabineta noteikumu Nr.551 „Ostu hidrotehnisko, siltumenerģijas, gāzes un citu, atsevišķi neklasificētu, inženierbūvju būvnoteikumi”  būvniecības dokumentācija nav jāizstrādā un Būvvaldē jāsaskaņo, ja tiek veikti inženierkomunikāciju avāriju novēršanas vai to seku likvidēšanas darbi konkrētās inženierkomunikācijas aizsargjoslā. Tomēr, lai konkrētajā pārbaudes lietā varētu pieņemt objektīvu lēmumu, Būvvalde ir sagatavojusi vēstuli „Miera pērlei” ar lūgumu informēt Būvvaldi par nekustamā īpašuma teritorijā veiktajiem rakšanas darbiem”.

Rīgas pilsētas kanalizācija šajā gadījumā esot privātīpašnieku problēma

Tāpat Būvvalde skaidro, ka, atbilstoši Civillikumam, nekustamā īpašuma īpašnieks vai tiesiskais valdītājs ir atbildīgs par savā zemes vienībā esošajām būvēm, tostarp inženiertīkliem un to tehnisko stāvokli. Ņemot vērā, ka konkrētie inženiertīkli ir kopējais kanalizācijas tīkls Miera ielai 31 un Miera ielai 29, nekustamo īpašumu īpašniekiem civiltiesiska kārtībā savstarpēji ir jāvienojas un jārisina situācija konkrēto inženiertīklu uzturēšanai atbilstoši to paredzētajai funkcijai. Būvvalde arī kategoriski noliedz Ērika Buligas ietekmi šajā iestādē: „Demagoģija par to, cik tuvu Būvvaldes darbinieki ir pazīstami kādai konkrētai personai, ir lieka. Būvvaldē lēmumi netiek pieņemti vienpersoniski – to dara vairāki speciālisti, katrs atbilstoši savai kompetencei”.

„Miera pērle” situāciju nekomentēs

Pats SIA „Miera pērle” vadītājs Ēriks Buliga sarunā ar Kasjauns.lv atteicās sniegt plašākus komentārus par savu rīcību. Buliga nekomentē arī kaimiņu mājas iemītnieku apvainojumus par viņa kaitnieciskajām darbībām. „Neesmu gatavs komentēt. Es nevaru šiem cilvēkiem palīdzēt,” strupi atbildēja Buliga. Nekādu informāciju par projektu un Ērika Buligas personību  nesniedza arī  ieplānotās astoņastāvu  ēkas skices autors – kompānija „Studija AB”.

Miera ielas 29 iemītnieki arīdzan zina teikt, ka jau 2005.gadā kādam biznesmenim bijusi iecere uz konkrētā zemes pleķa uzbūvēt lielu daudzstāvu ēku, taču dažādu normatīvu dēļ tas aizliegts. Pašreiz blakus nama iedzīvotāji lēš, ka „Miera pērle” cenšas izmantot sakarus Būvvaldē un līdz galam nesakārtoto jauno (to izveidoja pēc "Maxima" Zolitūdes traģēdijas) Būvniecības likumu, lai spītīgi realizētu savu projektu.

Kasjauns.lv/Foto: twitter.com, aculiecinieka foto, Rojs Maizītis