Kā paglābt savu dārzu no nelūgtiem ciemiņiem - stirnām?
Mazie kociņi un dekoratīvie krūmi meža zvēriem šķiet ļoti iekārojami.
Noderīgi ikdienā
2015. gada 31. decembris, 07:29

Kā paglābt savu dārzu no nelūgtiem ciemiņiem - stirnām?

Jauns.lv

No nevēlamajiem viesiem – stirnām, bukiem un zaķiem, kuri mēdz mieloties ar koku un krūmu jaunajiem dzinumiem un snaudošajiem pumpuriem – katrs sargās savu dārzu citādi. Kāds ierīkos žogu visapkārt teritorijai, kāds izvietos dārzā putnubiedēkļus vai citus atbaidītājus, kāds vispār neliksies ne zinis.

Taču kārtīgs dārznieks, kam rūp jauno stādījumu labklājība, rīkosies. Savu variantu piedāvā ceriņu audzētājs no Zosēniem Uģis Pīrs.

Viņš šogad iestādījis ceriņu dārzu, un pirmās, kas to jau rudenī atklāja, bija stirnas. Aktuāls kļuva jautājums par jauno ceriņkrūmu aizsardzību. Ātri rīkojoties, tika izveidoti nelieli iežogojumi apkārt katram krūmam. Iežogojuma dizains izveidots no četriem 1 m gariem un 3 x 4 cm platiem noasinātiem mietiem, pie kuriem visapkārt krūmiņam 2 m rādiusā piesiets metru plats, no plastmasas sieta izveidots žogs.

Šāda konstrukcija ir mobila – gan ātri izveidojama, gan ātri noņemama –, un, kaut arī tās izmaksas nav lētas, jo plastmasas sieta cena ir aptuveni 2 EUR par metru (metāla siets ir lētāks, tomēr grūtāk uzstādāms), šāds nožogojums ir kompakts, iedarbīgs un arī labi izskatās.

Šādi var pasargāt arī mazos augļu kociņus un dekoratīvos krūmus, kuru maigie dzinumi šķiet iekārojami meža zvēriem.

Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock