Noderīgi ikdienā
2016. gada 4. janvāris, 08:29

Lielajos mīnusos izsalst dzīvoklis. Kā izvēlēties labāko sildītāju?

Jauns.lv

Lielie mīnusi liek kritiskāk paraudzīties uz apkures sistēmu - iespējams, ka esošajām siltuma iekārtām vajadzīgi palīgspēki. Sildītājs var noderēt no rītiem, kad jākāpj ārā no gultas, vai vakaros, sēžot pie rokdarba vai TV ekrāna. Telpās, kuru griestu augstums nepārsniedz 2,5 m, sildītāja jaudu rēķina pēc vienkāršas formulas – 1000 W (=1 kW) uz 10 kvadrātmetriem. Tā, piemēram, ja telpas platība ir 10–12 kvadrātmetri, pietiks ar sildītāju, kura jauda ir 1 kW.

Siltuma ventilators

Šis ir lētākais un izplatītākais sildītājs, taču tas tērē visvairāk strāvas. Spirālei sakarstot, ventilators dzen tai cauri gaisa plūsmu un sakarsēto gaisu izkliedē pa telpu. Ierīce jāuzmana, jo telpa ātri sasilst un tikpat ātri arī atdziest. Sildītājs derēs, piemēram, lietošanai telpā ar malkas apkuri, kad to iecerēts lietot līdz brīdim, kad tiks iekurta krāsns vai plīts.

Pieejami siltuma ventilatori arī vannas istabai – ar dvieļu sasildītāju, taču tie ir ievērojami dārgāki: ja parastu sildierīci var nopirkt apmēram par 17–50 EUR, tad mitrai telpai piemērotais maksās ap 100 EUR.

Eļļas sildītājs

Šis joprojām ir drošākais līdzeklis istabas sasildīšanai, īpaši, ja tam ir taimeris un/vai termostats. Eļļas sildītāju var atstāt ieslēgtu uz vairākām dienām. Tas noderēs arī, piemēram, veca cilvēka istabā, jo cilvēkiem gados reizēm ir auksti pat siltās telpās. Šie sildītāji darbojas līdzīgi centrālas apkures radiatoriem, un to sildvirsmas temperatūra parasti nepārsniedz 80–85 grādus. Ierīce lēni uzsilst un lēni atdod siltumu, tāpēc tā piemērota ilgtermiņa lietošanai, nevis nepieciešamībai strauji un uz īsu laiku uzsildīt telpu. Siltums izplatās vienmērīgi, saglabājoties vēl pēc sildītāja izslēgšanas. Tas sakarst līdz noteiktai temperatūrai, izslēdzas un atkārtoti ieslēdzas tikai pie noteiktās zemākās gaisa temperatūras istabā. Sildierīces siltumatdeve ir atkarīga no virsmas lieluma jeb sekciju (ribu) skaita, kas var svārstīties no 5 līdz vismaz 11 sekcijām. Lai taupītu elektrību un telpu piesildītu ātrāk, speciālisti iesaka izvēlēties eļļas sildītāju ar ventilatoru, bet jārēķinās, ka tas darbojoies radīs troksni. Var nopirkt tādus eļļas sildītājus, kas aprīkoti ar dvieļu žāvētāju. Eļļas sildītāji maksā no 21 līdz 70 EUR.

Konvekcijas tipa elektrisko sildītājs

Šādu iekārtu var piestiprināt pie sienas vai griestiem. To var izvēlēties, lai nodrošinātu pastāvīgu telpu apsildi, nevis tikai sasildītos rītos vai vakaros. Sildītājs darbojas automātiski, ar termostatu uzturot istabā nepieciešamo temperatūru. Netrokšņo. Var nopirkt sildītāju ar gaisa filtru. Konvekcijas tipa sildītāji maksā ap 70 eiro.

Infrasarkano staru sildītājs

Šī ir jaunmodīgāka ierīce, ko redz izmantojam arī kafejnīcās un citās publiskās vietās. Galvenā sildītāja sastāvdaļa ir spuldze, kas izstaro infrasarkanos starus. Sildītājs nesadedzina skābekli un nesilda gaisu, bet gan apkārtējos priekšmetus, sienas, grīdu, mēbeles, sadzīves priekšmetus, arī cilvēkus, kas pēc tam, atdodot siltumu, sasilda telpu. Telpa iesilst diezgan ātri, sildītājs darbojas bez skaņas, taču ir dārgs – maksā ap 200 EUR.


Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock