Receptes, ko iesākt ar dīvaino dārzeni - artišoku
Artišoks atgādina milzīgu dadzi, un to var iegādāties lielveikalu dārzeņu nodaļās.
Garšīgi
2016. gada 5. janvāris, 10:12

Receptes, ko iesākt ar dīvaino dārzeni - artišoku

Jauns.lv

Vairums Latvijas iedzīvotāju artišoku labprātāk ēd ar acīm, nevis muti – jo interesants un smuks jau tas ir, taču, kā to garšīgi apēst, ideju nav. Tāpēc dažas vienkāršākās un diētiskākās receptes piespēlēsim! Tajās norādītie apjomi paredzēti 4 porcijām.

Veikalā izvēloties šos dārzeņus, jāraugās, lai tie būtu kompakti, kauslapas nebūtu pārāk atvērušās un savītušas un lai tie būtu smagi, jo tas liecina, ka tie nebūs sažuvuši. Necenties izvēlēties lielākos eksemplārus, jo tas nav kvalitātes rādītājs.

Artišoki ebreju gaumē

4 svaigi artišoki

30 ml olīveļļas

svaigi drupināti pipari, sāls

Artišoka ziedam nolauz kātu un apakšējās raupjās zvīņas, nogriez augšgalu. Dziļā kastrolī uzkarsē eļļu un ar pamatni uz augšu tajā ieguldi sagatavotos artišokus. Karstā, bet ne verdošā eļļā cepini tos 20 minūtes. Lapiņām ir jābūt zeltītām un kraukšķošām. Noņem no uguns, ļauj, lai eļļa notekas, pasāli, sapiparo un – uzreiz galdā.

Artišoki romiešu gaumē

4 artišoki

1 daiviņa ķiploka

1 citrons, sula

4 mazi piparmētras zariņi

1 glāze sausa baltvīna

2 ēdk. olīveļļas

sāls, pipari, pēc garšas

Artišokiem nogriez raupjās zaļās lapas, atstājot kātu un dārzeņa maigi zaļo viducīti. Sīki sakapā ķiploku un piparmētru un ar šo masu apklāj artišoka viducīti. Liec tos dziļā kastrolī, pievieno vīnu, citrona sulu, olīveļļu, kā arī nedaudz ūdens, pasāli, sapiparo un uz mazas uguns sutini aptuveni 30 minūtes. Var ēst gan siltu, gan aukstu.

Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock