Kā pēc svētkiem notīrīt logu no krāsainajām uzlīmēm?
Ja apietas saudzīgi un uzlīme nav stāvējusi ilgāk par vienu vai diviem mēnešiem, lielākoties izdodas atdalīt to veselu un neskartu.
Noderīgi ikdienā
2016. gada 8. janvāris, 08:02

Kā pēc svētkiem notīrīt logu no krāsainajām uzlīmēm?

Jauns.lv

Ziemassvētki un Jaunā gada pirmais mēnesis ir laiks, kad aizvien vairāk logu rotā uzlīmes ar sniegpārsliņām, Ziemassvētku vecīšiem, piparkūkām, svecītēm utt. Kamēr svētku prieki aktuāli, tikmēr arī uzlīmes rada jauku noskaņu, taču tad, kad domās jau top nākamo svētku scenārijs, sniegpārsliņas logā vairs negribas, labāk kādu sarkanu sirsniņu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Lai uzlīmes varētu kvalitatīvi noņemt, rūtij jābūt pilnīgi tīrai. Vispirms jādabū nost vecā uzlīme, un šim nolūkam nepieciešams siltums. Lai sasildītu uzlīmi līdz vajadzīgajai temperatūrai, talkā ņem matu žāvējamo fēnu. Vērš siltu, bet ne karstu gaisa strūklu pret stiklu un silda, līdz zem uzlīmes malām sāk parādīties gaisa burbulīši. Tad, piemēram, ar kulinārijas skrāpja malu mēģina uzmanīgi atdalīt uzlīmi no stikla. Ja apietas saudzīgi un uzlīme nav stāvējusi ilgāk par vienu vai diviem mēnešiem, lielākoties izdodas atdalīt to veselu un neskartu. Tad to, visticamāk, varēs izmantot vēl kādu reizi.

Taču, ja uzlīme turējusies uz loga rūts vairākus mēnešus, turklāt saules pusē, jārēķinās, ka nāksies likt lietā kādu šķīdinātāju. Sākumā var pamēģināt kādu agresīvāku nagu lakas notīrītāju, bet, ja tas nepalīdz, jājautā sadzīves ķīmijas veikalos pēc speciālā, tieši šim nolūkam paredzētā līdzekļa – tādus ražo tie paši, kuri piedāvā krāsas stikla apgleznošanai.

Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock