Garšīgi
2016. gada 21. janvāris, 08:22

Kā pagatavot kukurūzas vālīti, lai apēstu to gardu muti? 2 vienkāršas receptes

Jauns.lv

Senais dārzenis kukurūza atkal iemanto popularitāti un arvien biežāk nokļūst uz mūsu galdiem. Veikalos teju visu gadu pieejamas gan svaigas kukurūzas vālītes, gan arī jau vārītas - ērti iesaiņotas vakuumiepakojumā. Stāstām, kas jāņem vērā, izmantojot kukurūzu virtuvē, un iesakām 2 vienkāršas receptes = grilētu kukurūzu, kā arī kartupeļu, tomātu un kukurūzas salātus.

Lai gan kukurūza Dienvidamerikā kopš seniem laikiem kalpojusi teju vai par galveno iztikas avotu un jau sen iekarojusi stabilu vietu arī citu zemju ēdienkartē, pēdējos gadu desmitos tā ieguvusi visai divdomīgu reputāciju ģenētiski modificētās pārtikas kontekstā. Šā iemesla dēļ arī Eiropā uz kukurūzu skatās aizvien greizāk. Lai kā arī būtu, tās izmantošanas lauks tomēr ir ļoti plašs. No kukurūzas gatavo ne tikai milzum daudz ēdienu, bet arī žogus un mājas (šim nolūkam izmanto kātus), apģērbus un rotaslietas (tam noder šķiedras). Lai izpelnītos kukurūzas dieva labvēlību, acteki īpašās ceremonijās pat upurējuši savu brāļu dzīvības.

Kas jāņem vērā, izmantojot kukurūzu virtuvē?

* Svaigām kukurūzas vālītēm ir zaļas lapas un koši dzelteni graudiņi. Ja ar nazi iegriež graudiņā un no tā iztek balta sula, kas atgādina pienu, tas nozīmē, ka kukurūza ir pilnbriedā. Ja graudiņi ir bālgani vai pat sačokurojušies, šādas vālītes nevajadzētu iegādāties.

* Tiklīdz kukurūza ir novākta, strauji veidojas ciete, tāpēc – jo ātrāk vālītes nokļūst katlā vai uz galda, jo labāk.

* Lai vālīti sagatavotu vārīšanai vai cepšanai, vispirms noloba zaļās lapas un pēc tam ar asu nazi atdala graudiņus no serdes (virzienā no vālītes tievākā gala uz resnāko).

* Lai pagatavotu veselas vālītes, tās liek verdošā sālsūdenī un izvāra mīkstas (atkarībā no vālītes lieluma tam nepieciešamas 10–15 minūtes). Tās pasniedz galdā, pārkaisītas ar sāli un pārlietas ar sviestu. Ļoti saldām šķirnēm sviests pat nav vajadzīgs.

* Mazas vālītes ir piemērotas cepšanai un grilēšanai un lieliski garšo kā piedeva vistas gaļas ēdieniem.

* Mazas konservētas vālītes, pārgrieztas gareniski uz pusēm vai sagrieztas ripiņās, labi noder kā piedeva lapu salātiem.

* Lai vārot kukurūzas graudiņi nepaliktu cieti, ūdenim sāli nav ieteicams piebērt. To pārkaisa izvārītai kukurūzai.

Kam noder kukurūzas ciete?

Kukurūzas cieti kulinārijā izmanto plaši, galvenokārt produktu un ēdienu iebiezināšanai. Taču, pateicoties cietei, karstie ēdieni iegūst glītu spīdumu, savukārt kūkas un cepumi kļūst viegli un gaisīgi. Ja receptē paredzēti 100 g miltu, var pamēģināt ņemt 60 g miltu un 40 g kukurūzas cietes. Jāatceras, ka kukurūzas ciete pēc 20 minūšu intensīvas karsēšanas zaudē iebiezinošās īpašības.

Recepte: grilētas kukurūzas vālītes

4 porcijas

40 minūtes

4 kukurūzas vālītes

½ svaigas čili pipara pāksts

2 ēdk. eļļas

12 plānas caurauguša speķa šķēlītes

sāls, malti melnie pipari

1. Katru vālīti sagriez 4 vienādās daļās, liec verdošā ūdenī un uz ļoti mazas uguns vāri 10–15 minūtes.

2. Pipara pāksti ļoti smalki sakapā, samaisi ar eļļu, sāli un pipariem.

3. Speķa šķēlītes sarullē un pārmaiņus ar kukurūzu uzdur uz iesmiņiem.

4. Iesmus liec uz grila vai arī uz pannas un, ik pa laikam apziežot ar pikanto eļļu, cep apmēram 10 minūtes.

Recepte: kartupeļu, tomātu un kukurūzas salāti

Ja vēlies izteiksmīgāku garšu, jogurta mērcei var pievienot nedaudz citronu sulas un papildu garšvielas.

4 porcijas

45 minūtes

300 g kartupeļu

200 g ķiršu tomātiņu

150 g konservētas kukurūzas

jogurts bez piedevām

sakapāti pētersīļi un lociņi

sāls, svaigi malti melnie pipari

1. Kartupeļus ar visu mizu izvāri, tad atdzesē, nomizo un sagriez šķēlēs. Tomātiņus pārgriez uz pusēm. Kukurūzu ieber sietiņā un notecini.

2. Jogurtu sakul ar sāli un pipariem.

3. Bļodā samaisi kartupeļus, tomātus un kukurūzu. Pārlej mērci. Pārkaisi sakapātos zaļumus.

Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock

Tēmas