6 padomi atmiņas uzlabošanai
Izgulies! Miegā smadzenes turpina apstrādāt un sakārtot iepriekš apgūto un piedzīvoto, lai to izmantotu nākotnē.
Noderīgi ikdienā
2016. gada 25. janvāris, 21:01

6 padomi atmiņas uzlabošanai

Jauns.lv

Prāta vingrināšana, labs miegs un veselīgs dzīvesveids - nav noslēpums, kas šīs lietas ietekmē tavu smadzeņu darbību. Kā uzlabot atmiņu, padomus sniedz ārste Ieva Everte.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

1. Vingrini prātu!

Tāpat kā fiziskie vingrinājumi palīdz saglabāt labu ķermeņa formu, prāta vingrinājumi palīdz saglabāt un uzlabot atmiņu. Smadzeņu nervu šūnas neironi savā starpā komunicē un veido savienojumus. Vingrinot prātu, nervu šūnas izmanto jau iepriekš izveidotos savienojumus un veido jaunus. Risini krustvārdu mīklas, lasi, rēķini galvā, risini Sudoku, apgūsti valodas u. c.

2. Izgulies!

Miegā smadzenes turpina apstrādāt un sakārtot iepriekš apgūto un piedzīvoto, lai to izmantotu nākotnē. Pieaugušajiem diennaktī vajadzīgas 7–8 stundas miega. Ieplāno gulētiešanas laiku un vismaz divas stundas pirms došanās pie miera nelieto datoru, televizoru, mobilo tālruni. Neturi gultas tuvumā mobilo tālruni!

3. Kusties!

Regulāra fiziskā aktivitāte uzlabo asinsriti visā ķermenī, arī smadzenēs, uzlabojot to augšanu, funkcijas u. c. Vismaz 5 reizes nedēļā vismaz 30 minūtes raiti soļo, lēni skrien, slēpo, un divreiz nedēļā papildus veic spēka treniņus.

4. Ēd veselīgāk, jo tu esi tas, ko tu ēd!

Amerikas vadošais biznesa filozofs Džims Rons teicis: “Parūpējies par savu ķermeni, jo tā ir vienīgā vieta, kur tev dzīvot.” Veselīgs uzturs gādā par veseliem asinsvadiem. Ēd augļus, ogas, dārzeņus, pilngraudu produktus, zivis un putnu gaļu. Nelieto treknus, sāļus, saldinātus produktus. Dzer vairāk šķidruma, lielāko daļu vajadzētu sastādīt ūdenim. Ierobežo alkoholu, jo tas pasliktina atmiņu.  

5. Izvairies no tabakas dūmiem.

Smēķēšana rada izmaiņas asinsvados, samazina skābekļa piegādi smadzenēm, sekmē smadzeņu atrofiju, strukturālas un bioķīmiskas izmaiņas. Nesmēķē un neuzturies vietās, kur smēķē.

6. Koncentrējies, lai iegaumētu.

Koncentrējies uz informāciju, tad vēlāk būs vieglāk to atcerēties. Radi vidi, kas atvieglo to, – samazini ārējos kairinātājus, kas novērš uzmanību, piemēram, lasot grāmatu, izslēdz televizoru utt.

Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock