Tehnoloģijas sadzīvē: 9 padomi, kā izvēlēties televizoru
Ar lielummāniju sasirgt nav veselīgi: ja telpa ir maza, nepērc milzīgu televizoru - būs grūti skatīties. Izmēram jābūt saprātīgam.
Noderīgi ikdienā
2016. gada 27. janvāris, 07:31

Tehnoloģijas sadzīvē: 9 padomi, kā izvēlēties televizoru

Jauns.lv

Kinoskopiskajiem televizoriem pazūdot no sadzīves preču veikaliem, īsā laikposmā ir strauji mainījusies televizoru paaudze. Kas tik pieredzēts – LCD, plazmas paneļi, LED... Kā izvēlēties televizoru šodien?

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

1. Izvēlies mūsdienīgāko

Šodien reti kurā sadzīves preču veikalā atradīsi LCD un plazmas paneļu televizorus – notikusi paaudžu maiņa. LED televizori darbojas līdzīgi kā LED gaismas spuldzītes, ir ekonomiskāki, ar labāku attēla kvalitāti, plašākā izmēru klāstā (no 48,26 cm līdz 215,9 cm pa diagonāli) un arī ilgmūžīgāki par LCD un plazmas paneļiem.

2. Zini mērķi

Modernākie LED televizori jeb Smart TV ļauj skatīties filmas un televīzijas pārraides, kā arī lietot internetu gluži kā datorā, pārvēršot televizoru par mājas izklaides galveno vietu. Tie atļauj viedtālrunī vai datorā atskaņotu video ar viena pirksta kustību parādīt uz lielā ekrāna, klausīties skaņu caur pieslēgto mājas kinozāli, no televizora lasīt interneta ziņas un klausīties mūziku. Varēsi skatīties iemīļotos kanālus ar vai bez trim dimensijām. Īsāk sakot, pirms pērc, apdomā, kādas iespējas savā televizorā vēlies.

3. Ņem vērā televizora izmēru

Ar lielummāniju nelielā telpā sasirgt nav veselīgi – būs grūti skatīties. Tad prātīgāk ir izvēlēties ne lielāku televizoru par 119,38 cm diagonālē. Protams, nekrīti otrā galējībā, izvēloties pārāk mazu eksemplāru, – binoklis komplektā nenāks.

4. Pievērs uzmanību attēla detaļām

LED televizoru attēls ir daudz precīzāks un vairāk pietuvināts realitātei nekā jebkurš priekšgājējs. Katra kustība ir pilnīgi skaidra, nevis miglaina kā kineskopiskajiem televizoriem. Attēls var šķist nedabisks – asas kustības un ļoti liels kontrasts. Ar laiku, protams, pierod, bet, ja vēlies televizoru, kura attēla kvalitāte vairāk atgādina kineskopisko priekšteci, jāpievērš uzmanība tehniskam parametram – kadru kustību kompensācijai. No 100 Hz līdz 400 Hz attēls izskatās līdzīgi kā kineskopiskajos televizoros. Ja vēlies asāku un augstvērtīgāku attēlu, jāmeklē televizors ar kustību kompensāciju no 400 Hz līdz 1000 Hz.

5. Izvēlies televizoru ar IPS matricu

Tās klātbūtni parasti apliecina uzlīme uz iepakojuma un televizora. IPS matrica augstākā kvalitātē atskaņo krāsas un neietekmē to spilgtumu, skatoties no sānu leņķiem.

6. Nepārspīlē ar izšķirtspēju

Ja vēlies skatīties filmas DVD un Blue Ray formātā, ieteicams izvēlēties televizoru ar HD, FullHD vai UHD izšķirtspējām. Visaugstākā izšķirtspēja ir UHD jeb tautā dēvētajiem 4K televizoriem (2160 pikseļi pa diagonāli). Mazākajiem brāļiem pikseļu skaits sarūk matemātiskā progresijā: FullHD – 1080 pikseļi un HD vairs tikai 720 pikseļi. Protams, lielāka izšķirtspēja nozīmē arī lielāku cenu. Lielummānija ir neveselīga, jo UHD izšķirtspējas filmas Latvijā nopirkt praktiski nevar.

7. Ar vai bez trīs dimensijām... un kāda veida?

Televizori trīs dimensiju attēlu veido pasīvi vai aktīvi. Neiedziļinoties detaļās, aktīvie trīs dimensiju televizori rāda augstvērtīgāku attēlu, bet ir jālieto brilles, kurām reizi pa reizei jāmaina baterijas. Pasīvie televizori trīs dimensiju specefektos atpaliek, bet ietaupīsi naudu uz briļļu baterijām. Abos gadījumos trīs dimensiju atskaņošanu varēsi arī vienkārši izslēgt.

8. Pievērs uzmanību materiālu kvalitātei

Televizora cenu ietekmē ne tikai tehniskās iespējas, bet arī ražošanā izmantoto materiālu kvalitāte. Ne vienmēr ir vērts taupīt, ja televizoru pērc ilgākam laikam.

9. Pēdējais, bet ne mazāk būtiskākais, kam jāpievērš uzmanība – televizora cena

LED televizorus var iegādāties, sākot no 150 EUR līdz 25 000 EUR. Lēto plauktu eksemplārs ir vienkāršs televizors – 48,26 cm pa diagonāli, var pieslēgt video iekārtas un USB ierīces. Pats dārgākais modelis par 25 000 EUR ir televizors nākotne: trīs dimensiju attēls, augstākā iespējamā izšķirtspēja, 215,9 cm pa diagonāli – pāri visai dzīvojamās istabas sienai. Komplektā, protams, iekļautas visas iepriekš minētās Smart TV iespējas. Pragmatiskāks pirkums jeb LED zelta vidusceļš ir televizors ar vidēji 101,6 cm pa diagonāli, IPS matricu, kustības kompensāciju no 600 līdz 800 Hz, fullHD izšķirtspēju un pasīvo trīs dimensiju atskaņošanu. Šādam pirkumam jāparedz no 600 līdz 800 EUR.

Konsultēja Euronics tirdzniecības konsultants Atis Rozevskis.


Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock