Noskaidrots, ka suņi savus saimniekus mīl vairāk nekā kaķi
Suņi tāpat kā cilvēki ražo "mīlestības hormonu" oksitocīnu.
Mūsu mīluļi
2016. gada 1. februāris, 20:28

Noskaidrots, ka suņi savus saimniekus mīl vairāk nekā kaķi

Jauns.lv

Britu zinātnieks izpētījis, ka suņi savus saimniekus mīlot vairāk nekā kaķi.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Britu raidorganizācijas BBC dokumentālajā raidījumā "Cats v. Dogs", ko vada dzīvnieku eksperti Kriss Pekhems un Liza Bonina, tika pieaicināts neirologs. Viņu mērķis bija noskaidrot, kurš mājdzīvnieks vairāk mīl savu saimnieku.

No iepriekšējiem pētījumiem zināms, ka suņi, tāpat kā cilvēki, ražo "mīlestības hormonu" oksitocīnu, taču par kaķiem šādas informācijas nebija.

"Mums ir diezgan pārliecinoši pierādījumi, ka suņi patiešām mīl savus saimniekus," sacīja pētījuma autors Pols Zaks. "Līdz šim vairākos nelielos pētījumos pierādīts, ka tad, kad cilvēks pavada laiku ar suni, tiem abiem ražojas oksitocīns. Tas ir viens no ķīmiskajiem rādītājiem, ar kuriem var izmērīt mīlestību zīdītājos. Hormons izstrādājas cilvēka smadzenēs, kad viņš kādu mīl. Piemēram, redzot savi laulāto draugu vai bērnu, hormona līmenis asinīs parasti paaugstinās par 40 līdz 60 procentiem."

Zinātnieks paņēma desmit kaķu un desmit suņu siekalu paraugus neilgi pirms un pēc spēlēšanās ar saimniekiem. Atklājās, ka suņiem hormona līmenis paaugstinājies vidēji par 57,2%, kamēr kaķiem - par vidēji 12%.

"Es biju ļoti pārsteigts, ka suņiem bija tik augsti oksitocīna rādītāji. 57,2% - tā ir ļoti spēcīga reakcija. Tas parāda, ka šie suņi patiešām mīl savus saimniekus," skaidro neirologs. "Un tas bija jauks pārsteigums, ka kaķiem vispār palielinājās oksitocīna rādītāji."

Dažos līdz šim veiktajos pētījumos secināts, ka kaķi neizjūtot vajadzību pēc saimnieka. Pagājušā gada septembrī Linkolnas Universitātes pētnieki atklāja, ka kaķiem saimnieka klātbūtne nedod drošības sajūtu. Nav pamata arī kaķu saimnieku bažām, ka četrkājainais mīlulis, palicis viens mājās, bēdāsies vai gaidīs saimnieku atgriežamies.

LETA/Foto: AFP/LETA

Tēmas