Kādi naži ir vajadzīgi katrā kārtīgā virtuvē?
Virtuvē pietiek ar pieciem, bet kārtīgiem nažiem.
Noderīgi ikdienā
2016. gada 2. februāris, 07:28

Kādi naži ir vajadzīgi katrā kārtīgā virtuvē?

Jauns.lv

Draudīgā klīvera, japāņu santoku, kartupeļu nazīša, elegantās mezzaluna, sviesta, maizes vai latviešu iemīļotais sēņu? Virtuvē pietiek ar pieciem, bet kārtīgiem nažiem. Iesaka recepšu autore, Vecrīgas Mucenieku ielas pusdienotāju kluba pavāre Ieva Salmane.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Šefa jeb pavāra nazis

Tas ir liels, 15–38 cm garu un 3,5–5 cm platu asmeni. Pārsvarā trīsstūrveida asmeni, bet nažu pedanti izšķir divu veidu asmeņu s-vācu un franču tipa. Vācu asmens visā tā garumā ir viegli izliekts, franču – taisns un noapaļojas tikai pie paša gala. Šis ir pats svarīgākais nazis virtuvē, tāpēc jāizvēlas ļoti rūpīgi. Pirms pirkšanas noteikti paņem rokā: svarīgi, lai tas nebūtu ne par smagu, ne par vieglu.

Pārāk viegls nazis, pirmkārt, rada šaubas par tā materiālu kvalitāti, un, otrkārt, naža svars tiešām atvieglo, piemēram, kapāšanas funkciju. Jāizmēģina arī, vai tas labi ieguļas rokā. Nav vienas vislabākās naža spala formas – cik dažādas ir plaukstas, tik dažādi ir spali. No izturības viedokļa būtu svarīgi, lai asmens pagarinājumā iet cauri spalam, – tā ir garantija, ka asmens neizļodzīsies, jo šefa nazim slodze ir paredzēta liela.

Kur to izmanto? Itin visur, kur vien vari. Kad pieradīsi pie sava lielā naža, liksies ērti ar to darīt jebko. Un ir pareizi – jo lielāks šefs, jo lielāks nazis. Bet pavisam neaizstājams tas ir kapāšanai, smalcināšanai, šķēlēšanai, gaļas apstrādei un griešanai.

Maizes nazis ar zāģveida asmeni

Samērā liels, ar taisnu, garu asmeni, kurā ir asi robiņi. Lai gan mūsdienu lielveikalu maizei reti kad ir kraukšķīga garoziņa, pat vēl vairāk – 90% gadījumu tā jau sagriezta šķēlēs, šāds nazis virtuvē tomēr ir nepieciešams. Tas labi griezīs arī ļoti svaigu, mīkstu maizīti, kamēr gluds asmens to saņurrātu kamolā. Un gardu, kraukšķīgu bageti taču kādreiz gribēsi? Ar to ir arī ērti pārgriezt trauslus un kraukšķīgus izstrādājumus kā kruasāni, lai tos uzpildītu ar ievārījumu. Ja tavā arsenālā nav speciāla tomātu naža, tas ar prieku izpildīs arī šo funkciju.

Mizojamais nazis

Plašs spektrs gan izmēros, gan veidos. Parasti tie ir nelieli nazīši ar samērā spicu galu. Tas ir žiperīgs palīgs it visur, kur šefa nazis ir par lielu – mizošanas darbos, augļu, dārzeņu un sēņu tīrīšanā, vaniļas un čili sēkliņu izkasīšanā. Tas ir piemērots arī delikātiem darbiem kā dzīslas izvilkšanai no garneļu astītēm.

Filējamais nazis

Tas ir garš, ar lokanu, elastīgu, šauru asmeni no 15 līdz pat 30 centimetriem. Asmens ir nedaudz izliekts, ar asu, smailu galu. Ideāli piemērots zivju filēšanai un citu maigu un mīkstu gaļu, piemēram, putna, griešanai. Šauro un elastīgo asmeni ir viegli vadīt gar asakām vai kauliem, atgriežot no tiem gaļu. Noder arī kā speķojamais iesms vai dziļu iegriezumu izdarīšanai, lai tos pildītu ar garšaugiem, ķiplokiem vai žāvētiem augļiem. Un, ja kūkas receptē rakstīts “Ieslidiniet nazi gar veidnes malu, lai atbrīvotu no tās kūku ”, šim darbam izvēlies tieši filējamo nazi.

Kartupeļu mizojamais nazītis

Manuprāt, absolūti neaizstājams! Tam ir dažādas konstrukcijas – ar asmeni, kas paralēls spalam, un perpendikulāru asmeni, kas iestiprināts Y veida rokturī. Asmens var būt arī fiksēts vai iestiprināts kustīgā savienojumā. Šeit nav loģisku apsvērumu diktētas izvēles, tas ir pieraduma jautājums. Ārkārtīgi ērts ne tikai kartupeļu mizošanai, bet palīdzēs tikt galā arī ar gurķiem, āboliem, bumbieriem, sparģeļiem, selerijām, burkāniem, bietēm un citiem sakņaugiem. Ar tā palīdzību vari ļoti plāni un dekoratīvi sagriezt gurķus salātiem, uzskūt parmezānu makaroniem vai šokolādes skaidiņas tortei.


Žurnāls “100 Labi Padomi” / Foto: Shutterstock