3 padomi par eksotisko mīļdzīvnieku komfortu
Hameleonus neiesaka pirkt iesācējiem, jo šie dzīvnieciņi ir visai sarežģītas radības, turklāt tiem nepatīk, ja viņus ņem rokās.
Mūsu mīluļi
2016. gada 8. februāris, 12:02

3 padomi par eksotisko mīļdzīvnieku komfortu

Jauns.lv

Iegādājoties kādu no eksotiskajiem dzīvnieciņiem, vispirms rūpīgi jāsagatavo piemērota mājvieta. Savukārt par dzīvo barību nevajadzētu satraukties, jo tā pašlaik ir salīdzinoši viegli pieejama. Latvijā ir vairākas audzētavas, kas tieši šim nolūkam pavairo circeņus, miltu tārpus, pelēnus un citus, kurus pārdod vairumā.

Kas jāzina, iegādājoties par mājdzīvnieku hameleonu?

Hameleoni dzīvo no 5 līdz 10 gadiem. Šiem rāpuļiem nepieciešams liels terārijs ar sildošajām lampām, koku zari kāpelēšanai, ūdens baseins un ūdens piles uz koku lapām, lai hameleons varētu padzerties. Tas nozīmē, ka ik dienu terārijā jāizsmidzina ūdens.

Mājās turamā hameleona ēdienkarte ir visai plaša – sākot no circeņiem, dažādiem tārpiem un mušām un beidzot ar plašu veģetārās barības klāstu. Šis dzīvnieks labprāt mielojas ar āboliem, banāniem, gurķiem, papriku, burkāniem un citiem dārzeņiem.

Mazi būdami, hameleoni ir brūngani, bet krāsu sāk mainīt paaugoties. Tā ir dažāda ne tikai atkarībā no vides un apgaismojuma, bet arī no hameleona garastāvokļa. Nomāktā garastāvoklī rāpulis ir tumšs, savukārt labā noskaņojumā maina nokrāsu uz gaišāku.

Hameleonus neiesaka pirkt iesācējiem, jo šie dzīvnieciņi ir visai sarežģītas radības, turklāt tiem nepatīk, ja viņus ņem rokās.

Kā apieties ar gekonu?

Gekoni nav tik cimperlīgi kā hameleoni. Tie pēc skata ir ārkārtīgi skaisti un krāsaini dzīvnieki. To mūžs ir 5–7 gadi. Viens no populārākajiem ir Leoparda gekons. Tas mēdz būt dzeltenā un baltā krāsā ar melniem plankumiem. Gekons ir salīdzinoši viegli kopjams un ātri pieradināms, tomēr arī tam ir nepieciešams terārijs ar sildelementiem, pakaišiem un atbilstošiem augiem. Šie rāpuļi draudzīgi sadzīvo arī savā starpā un labprāt mitināsies kopā vairāki, taču jāņem vērā, ka pretējā dzimuma pārstāvji tūlīt gribēs vairoties.

Jāzina, ka gekonu nedrīkst ņemt aiz astes, jo tas asti nometīs. Tā gan pieaugs atpakaļ, bet, iespējams, citā krāsā un pat citā formā. Gekons ēd circeņus un prusakus. Mazuļi jābaro katru dienu, bet pieaudzis mājdzīvnieks pieprasīs pa 6–10 circeņiem katru otro dienu.

Vai zirneklis arī ir mājdzīvnieks?

Tas atkarīgs no saimnieka uzskatiem. Jāņem vērā, ka zirneklis ir visatšķirīgākais no tā dēvētajiem eksotiskajiem mājas dzīvniekiem. Visbiežāk kā mīļzirnekļi mājās tiek turēti putnu zirnekļa pasugas pārstāvji. Tie dzīvo vidēji līdz 7 gadiem, ir ņemami rokās, taču sabijušies var arī iekost, un kodiens līdzinās lapsenes vai bites dzēlienam.

Arī zirnekļa terārijā jābūt ūdenim, UV staru lampām, sildlampām un citiem elementiem. Zirneklis ietur maltīti vienreiz dienā un apēd pa diviem circeņiem, prusakiem vai sienāžiem.

Zirneklis, tāpat kā čūska, met ādu. Saimniekam jāuzmanās, lai acīs neiekļūst zirnekļa apspalvojums, jo tas izraisa spēcīgu niezi.

Žurnāls “100 Labi Padomi” / Foto: Shutterstock