Laulāties varēs arī pie notāra. Vai tas veicinās fiktīvas laulības?
Paredzams, ka drīzumā laulības varēs noslēgt pa fikso pie notāra rakstāmgalda un bez liekām formalitātēm – lieciniekiem un zvēresta nodošanas vienam otru mīlēt līdz kapa malai.
Likums un taisnība
2016. gada 15. februāris, 06:13

Laulāties varēs arī pie notāra. Vai tas veicinās fiktīvas laulības?

Jauns.lv

Pašlaik pie notāra var viegli šķirt laulību, ja nav mantisku strīdu. Tagad valdība skata likumprojektu, kas ļaus arī laulību reģistrēt lietišķi un askētiski – pie notāra rakstāmgalda, izvairoties no svinīgām ceremonijām. Jaunlaulātie varēs nedot ne svinīgo zvērestu, ne to apstiprināt ar jāvārdu, atliks tikai parakstīties.

Atšķirībā no laulībām Dzimtsarakstu nodaļā vai baznīcā jaunajam pārim, reģistrējot laulību, vairs nebūs vajadzīgi liecinieki. Vai tas nozīmē, ka tagad Latvijā plašāk tiks atvērti vārti fiktīvām laulībām? Teorētiski – jā, varētu vienīgi atbaidīt augstās reģistrācijas izmaksas pie notāra – līdz 100 eiro, kamēr Dzimtsarakstu nodaļā pietiek ar 14 eiro.

Notārs pārbaudīs, vai viss ir likumīgi

Latvijas Notariāta institūta direktors Gatis Litvins „Likumam un Taisnībai” kategoriski noliedz, ka laulību slēgšana pie notāra varētu veicināt fiktīvās laulības, tieši otrādi. Notāri tāpat kā dzimtsarakstu nodaļās vērtēs, vai laulībai nav fiktīvas pazīmes.

Piemēram, ja kāds jaunlaulātais būs ārzemnieks, īpaši pārbaudīs, vai viņš Latvijā uzturas likumīgi. Litvins uzsver: “Notārs ir valsts amatpersona, un viņš, izmantojot dažādas datubāzes, pārbaudīs, vai viss ir likumīgi. Tas ir tāpat kā tagad: ja pie notāra ierodas cilvēks, kas ir policijas meklēšanā, viņu var atpazīt, izmantojot gan Iekšlietu ministrijas, gan Robežsardzes datus.”

Notāriem būs speciālas mācības ar Dzimtsarakstu nodaļām un Tieslietu ministrijas speciālistiem par laulību reģistrēšanu. “Neredzu šajā ziņā nekādu problēmu,” saka Litvins.

Laulību reģistrācija pie notāra gan būs citāda nekā Dzimtsarakstu nodaļā vai dievnamā. Neviens neprasīs svinīgi apstiprināt jāvārdu, notārs visu izskaidros lietišķi.

Igauņi ir apmierināti

Janvāra sākumā likumprojekts jau izskatīts Ministru kabineta komitejas sēdē, tālāk to skatīs valdības sēdē un pieņems Saeimā. Ideja par laulību slēgšanu pie notāra parādījās jau pirms pusotra gada.

Igaunijā šāda prakse ir kopš 2010. gada vidus, un tur apmēram 5% laulību reģistrē pie notāriem. Litvins: “Mēs esam analizējuši Igaunijas praksi. Igauņi ir ļoti apmierināti. Kāda būs takse par šādu laulību reģistrēšanu, vēl nav zināms, pagaidām ir veikti tikai provizoriski aprēķini. Tā varētu būtu tikpat liela, cik Igaunijā, – no 70 līdz 100 eiro. Ja notārs izbrauks uz mājām vai slimnīcu, takse, protams, būs lielāka, bet par to vēl diskutēs.

Tagad par iespējām laulības slēgt pie notāra spriež arī Spānijā un Lietuvā, tiesa, ne parlamenta līmenī. Katrā ziņā mēs nebūsim pirmie, bet vieni no pirmajiem gan,” teic Litvins, kurš to uzskata par ieguvumu, kas turklāt no valsts neprasīs neko, par visu maksās paši jaunlaulātie.

Grūti vēl komentēt

Biedrība „Patvērums Droša māja” līdz šim savās akcijās brīdinājusi pret fiktīvām laulībām un aicinājusi Latvijas sievietes neiekrist uz trešo valstu vīriešu piedāvājumiem apprecēties, lai viņi iegūtu uzturēšanās tiesības Eiropas Savienībā. Biedrības pārstāvji vēl nav redzējuši jauno likumprojektu un atturas spriest, vai tas varētu veicināt fiktīvās laulības.

“Pēc loģikas, it kā jā. Bet jaunais likums vēl ir jāizpēta. Pašlaik par to mums nav nekādas informācijas, tā ka to nevaram komentēt. Tas nebūtu nopietni,” atzīst biedrības pārstāve Rasa Saliņa.

Brīvmācītājam izdevīga iespēja

Brīvmācītājs Valters Korālis pauž: “Es laulāju, un man ir izdevīgi, ja cilvēkiem pēc iespējas vairāk ir iespēju, kur pa fikso var nokārtot visas oficiālās būšanas.” Korālis ir Latvijā vienīgais privātprakses mācītājs, kurš praktizē kristīgos rituālus atbilstoši luterāņu tradīcijai un piedāvā gan kristības brīvā dabā, gan laulības gaisa balonā. Tomēr viņa slēgtajām laulībām nav juridiska spēka.

Spriežot par aprēķina laulībām, Korālis uzskata, ka tās var noorganizēt jebkur: “Piemēram, runa bijusi arī par vienu otru kristīgo konfesiju, kurās notikušas fiktīvās laulības. Vairāk gan ir bažas, lai tagad Dzimtsarakstu nodaļas nepaceļ cenas, jo tur laulības bez svinīgās ceremonijas var noslēgt par 14 eiro, bet pie notāra tas varētu būt ap 100 eiro. Tas varētu izraisīt to, ka „laulību tirgus” kļūs dārgāks.”

Laulību varēs noslēgt pie notāra Elmārs Barkāns/Foto: no „Izdevniecības Rīgas Viļņi” arhīva, Evija Trifanova/LETA, Vida Press