Ģimenes budžets. Kā sakrāt naudu lielākiem pirkumiem?
Sāciet ar to, ka ik mēnesi atlieciet kaut vai 1 eiro. Iespējams, kādam šī summa šķitīs smieklīga, tomēr atlikt vienu eiro ir labāk nekā neatlikt neko.
Noderīgi ikdienā
2016. gada 17. februāris, 07:41

Ģimenes budžets. Kā sakrāt naudu lielākiem pirkumiem?

Jauns.lv

Vairums cilvēku uzskata, ka sakrāt naudu kādam lielākam vai mazākam pirkumam ir iespējams tikai tādā gadījumā, ja ik mēnesi no kopējajiem ienākumiem paliek pāri kāda naudas summa, no kuras kādu tiesu iespējams atlikt ilgi kārotā pirkuma iegādei. Lieki piebilst, ka tas ir maldīgs priekšstats – naudas krāšanas panākumi ir tieši atkarīgi no paša krājēja mērķiem un prioritātēm.

Nav noslēpums, ka arī no pavisam nelielas algas, kaut nedaudz, bet ir iespējams atlikt kādu naudas summu savas vēlmes īstenošanai. Lai sakrātu, nav jāpelna vairāku tūkstošu alga vai ik mēnesi savā bankas kontā jākonstatē kādas finanšu līdzekļu rezerves. Pāris eiro “cūciņā” vai “zeķē” sākotnēji var šķist kā piliens jūrā, tomēr īsākā vai garākā laika posmā, ja vien krāts tiek pastāvīgi un regulāri, vēlamo naudas summu, neatkarīgi no tā lieluma, ir iespējams sakrāt.

Ja jūs no sirds vēlaties iegādāties to, par ko jau sen sapņojat, atlieciet tam kaut pavisam nelielu naudas summu. Tai nevajag būt ne 100, ne 50, ne 10 eiro apmērā – pietiek pat ar vienu eiro, kas it kā ir neliela, bet tomēr artava jūsu šķietami neaizsniedzamā mērķa sasniegšanai. Lai arī cik banāls vai smieklīgs mums reizēm nešķistu sen zināmais teiciens “cenu pie centa neliksi – pie eiro netiksi”, tas ir patiess, jo pacietīga krāšana ir vienīgais veids, kā sakrāt naudu. Kāds, iespējams, iebildīs, ka mēneša beigās nereti nav arī tā viena eiro, bet mēs oponēsim, ka pietiek vienu reizi nepaēst pusdienas kafejnīcā vai uz darbu doties ar kājām, un mēneša beigās paliek ne viens vien lieks eiro, ko novirzīt kādiem citiem - būtiskākiem mērķiem, kā arī nebūs jāniekojas ar tādām lietām kā ātrie kredīti. Jāatgādina arī loģisks fakts, ka lielāka atliktās naudas summa mērķa sasniegšanai prasīs mazāk laika, bet mazāka atliktās naudas summa prasīs vairāk laika. Zinot šo sakarību, daudzi, iespējams, atteiksies no daudzām ikdienas iegribām, bez kurām mēs patiesībā itin viegli varam iztikt.

Sakrāt var katrs - tikai jābruņojas ar pacietību

Problēmas sakrāt naudu, pirmkārt, rodas tad, kad nav ko atlikt, jo, redz, viss ir iztērēts citiem mērķiem. Lieki piebilst, ka apgalvot ko tādu ir tieši tas pats, kas apgalvot, ka nav laika, jo laiks ir vienmēr, tikai, jautājums, kādiem mērķiem un prioritātēm tas tiek veltīts. Tieši tāpat ir ar naudu – lielāki vai mazāki ienākumi ir visiem, bet tas, ko kādiem mērķiem un prioritātēm mēs to iztērējam, ir mūsu pašu ziņā un interesēs. Otrkārt, problēmas sakrāt naudu rodas nepacietības dēļ – sak, ja nav iespējams sakrāt nepieciešamo naudas summu vēlamajam pirkumam, piemēram, 6 mēnešu laikā, tad vispār nav vērts to krāt. Šajā kontekstā varētu pieminēt arī teicienu, ka pacietība atmaksājas – pacietīga naudas krāšana vainagojas ar nepieciešamās naudas summas sakrāšanu un līdz ar to arī ar mērķa sasniegšanu.

Balstoties uz pieredzē novērotajām problēmām, kas attiecas uz naudas krāšanu, jāsaka, ka naudas krāšanas panākumi nav tik lielā mērā atkarīgi no finansēm, kā no krājēja psiholoģiskās sagatavotības un noturības, tāpēc ikvienam ir ieteicams visupirms apbruņoties ar pacietību un pastāvīgi sev atgādināt, kāda mērķa vadīts jūs uzsākāt šo naudu krāt. Sāciet ar to, ka ik mēnesi atlieciet kaut vai jau pieminēto 1 eiro. Iespējams, kādam šī summa šķitīs smieklīga, tomēr atlikt vienu eiro ir labāk nekā neatlikt neko! Ja laikā gaitā jūs novērojat, ka varat atļauties atlikt lielāku naudas summu, atlieciet vairāk – tas tikai saīsinās laiku ceļā uz jūsu sen kāroto mērķi. Kā zināms, dzīvē ne vienmēr viss notiek tā kā plānots, tāpēc, ja vien patiesi rodas tāda nepieciešamība, katru mēnesi varat atlikt citādu naudas summu, balstoties uz katra mēneša ienākumiem un izdevumiem, bet vienmēr atlieciet kaut vai pāris eiro centus, lai, kā saka, jūsu sirdsapziņa būtu tīra. Ja jums ir problēmas ar finansēm vai ar kredītu atmaksu, atcerieties, ka pastāv tāda opcija kā kredītu apvienošana, kas var ievērojami atvieglot jūsu kredītu slogu un līdz ar to arī jūsu finansiālo situāciju.

Ievērojiet šos pamatprincipus un agri vai vēlu, atkarībā no jūsu ik mēnesi atliktās naudas summas, jūs sasniegsit savu mērķi – mēs apsolām!


Mammamuntetiem.lv / Foto: Shutterstock