foto: Christin Hume/Unsplash
Ko darīt, lai dzīvoklī viss neelektrizētos?
Noderīgi ikdienā
2018. gada 2. novembris, 11:03

Ko darīt, lai dzīvoklī viss neelektrizētos?

"100 Labi Padomi"

Ja dzīvoklī vai mājā ir mēbeles, pārvilktas ar sintētisku audumu, aizkari no sintētiska auduma, grīda, klāta ar laminātu, un piedevām vēl paklāji, kā arī karsti radiatori, tad bieži vien notiek tā, ka avīze pielīp pie aizkariem, zīda šallīte neturas vis ap kaklu, bet ķeras pie mēteļa uz drēbju pakaramā, un, glaudot mīļotā kaķa kažoku, tā spalva sprakšķ un slejas gaisā.

Rūpējies par svaigu, vēsu gaisu un mitrumu – regulāri vēdini telpas un izsmidzini ūdeni gan uz radiatoriem, gan aizkariem, gan galdautiem, gan dīvāniem.

foto: freestocks.org/Unsplash

Ja elektrizēšanās šķiet pārāk traucējoša, smidzināšanai izmanto stipri atšķaidītu veļas mīkstinātāju – apmēram 1 daļu šķidrā mīkstinātāja uz 30 daļām ūdens. Ar šo šķīdumu apsmidzini ne tikai tekstilijas un paklājus, bet arī apģērba iekšpusi – pirms iešanas laukā no mājām.

foto: Dan Gold/Unsplash

Arī etiķis ir labs līdzeklis pret elektrizēšanos; ar vieglā etiķūdenī samitrinātu lupatiņu noslauki ne tikai mēbeles un grīdu, bet arī gultas un dīvānus. Ja etiķa aromāts šķiet nepatīkams, pagatavo aromatizētu etiķi tieši šim nolūkam – uz pudelē ievietotiem piparmētras, lavandas vai citu spēcīgu smaržaugu zariņiem uzlej etiķi un ļauj kādu nedēļu ievilkties.

Etiķi var pieliet ūdenim, kurā mazgā drēbes, gultas veļu, dvieļus u. c., vienīgi tad, ja lieto arī balinātāju, etiķis nederēs.

Tieši tāpat ūdenim var pievienot arī dzeramo sodu – tā neatstās nekādu smaku un novērsīs audumu elektrizēšanos.

Vai nu nēsā uz pirksta visu laiku, vai arī ik pa brīdim uzmauc pirkstā metāla uzpirksteni.

Pirms apģērba vilkšanas mugurā izvelc to caur metāla (drāšu) pakaramo – caur tādu, uz kura uzkarina drēbes, kad atdod no ķīmiskās tīrītavas; sevišķi labi tas iedarbojas uz zīda audumu.

foto: Andrej Lišakov/Unsplash

Iespraud apģērba iekšpusē, piemēram, vīlē, prāvu metāla drošības adatu; no ārpuses neviens neredzēs, bet savu darbiņu tā paveiks – apģērbs neelektrizēsies un nelips pie ādas.