foto: Shutterstock
Kā oktobrī dārzu sagatavot ziemai? 6 svarīgi uzdevumi
Noderīgi ikdienā
2018. gada 30. oktobris, 07:30

Kā oktobrī dārzu sagatavot ziemai? 6 svarīgi uzdevumi

"100 Labi Padomi"

Ja pavasarī grib priecāties par līdzenu un sulīgu zālāju un vēlāk par labu dārzeņu un augļukoku ražu, dārzs ir pareizi jāsagatavo ieziemošanai. Kas tieši jāizdara pirms ziemas, raksta žurnāls "100 Labi Padomi".

1. Dobju, augļu koku un darbarīku novākšana.

No dobēm jāaizvāc nokaltušie laksti, ziemcietēm jānogriež novītušās un atmirušās auga daļas, augsnē jāierok tie augi, kas noder tās uzlabošanai, piemēram, noziedējušās samtenes un pākšaugi.

No kokiem jānolasa visi augļi – oktobrī lielākoties ir palikuši sapuvušie un sakaltušie, un tieši bojātajos mīt dažādas sēnītes. Citādi pavasarī izplatās sēnīšu sporas un līdz ar to – slimības. Jāsalasa arī visi nokritušie augļi.

Kārtība ir jāievieš arī darbarīku arsenālā: kapļiem, lāpstām un grābekļiem jānotīra kāti, jānospodrina asmeņi, un darbarīki jāienes šķūnī vai pagrabā, jānovieto sausumā. Arī iztukšotie āra puķpodi jāiztīra, jāizmazgā, jāizsusina un jānoliek vietā, kur netiek klāt slapjums un sals.

2. Zālāja sakopšana pirms ziemas.

Ja pavasarī grib priecāties par līdzenu un sulīgu zālāju, rudenī ir jāizgrābj no tā visas lapas, citādi zālājam trūks gaisa un tas sadzeltēs. Ja bijis silts rudens, zālāju vajadzētu vēlreiz nopļaut, bet ne īsāku par 4–5 centimetriem. Īsāka zālīte var izsalt, bet garāku sniegs var aplauzt un saplacināt.

3. Mēslošana

Kad dārzeņu raža ir novākta, jāparūpējas par atbilstošu mēslojumu. Augsnē var iestrādāt labu kompostu, kaulu miltus vai kādu citu dabīgo uzlabotāju. Vēl viena iespēja – zaļmēslojums: var iesēt lupīnas, āboliņu, sinepes, ko pavasarī ierok augsnē kā barības vielu avotu. Arī zālājam nenāk par ļaunu papildu barības vielas, piemēram, ar kāliju bagātināts mēslojums stiprina zāles stiebriņus, un ziemā tie labāk spēj pretoties salam.

4. Dzīvžogu un krūmu apgriešana.

Gan ogu, gan dekoratīvajiem krūmiem jāizgriež nokaltušie zari. Ja nav pagūts apcirpt dzīvžogus, oktobrī to vēl var itin labi izdarīt, bet arī tad nevajag pārsteigties – labāk apgriešanu veikt, kad tuvojas pirmās salnas un augi pārstāj augt.

5. Podu, toveru un augu ieziemošana.

Ja lielos podos un toveros ir sastādīti augi, kas teorētiski spēj pārciest mūsu ziemas, pašus podus tik un tā ieteicams aptīt ar atbilstošu materiālu, kas pasargātu saknes no izsalšanas. Labs aizsargs ir folija ar gaisa pūslīšiem – tādā ietin trauslus priekšmetus, lai pasargātu no saplīšanas.

Arī augus, kas iestādīti dobē un ziemo pirmo gadu, un vēl ir jutīgi pret salu, der apsegt ar egļu vai priežu zariem vai apbērt ar vieglu mulču.

6. Graudzāļu un citu dekoratīvo zāļu sakopšana.

Lielākoties tas nozīmē sasiešanu ciešākā pudurī. Ja zālaugu stiebri ir gari, tos saņem kopā un viegli savij. Līdz ar to puduru vidū netiek iekšā tik daudz slapjuma (no lietus) un ziemā tie neizsalst.