foto: Pixabay.com
Pētījums: aug jauniešu prasības pret gaļas kvalitāti
Garšīgi
2018. gada 23. oktobris, 11:39

Pētījums: aug jauniešu prasības pret gaļas kvalitāti

Jauns.lv

Latvijas jaunieši vecumā no 13 līdz 22 gadiem kļūst arvien prasīgāki pret ēdiena kvalitāti, jo īpaši pret gaļu. Jauniešu vidū populārākā ir vistas gaļa. Teju divas trešdaļas jeb 63,5% atzinuši, ka pievērš uzmanību gaļas kvalitātei, liecina “Putnu fabrika Ķekava” un “Ghetto Games” aptauja.

Aptaujas dati atklāj, ka līdzās svaigumam, kas ir populārākais kvalitātes kritērijs, kā otrs nozīmīgākais jauniešu vidū ir norādīts, vai dzīvnieks ir audzēts bez antibiotikām. Trešais svarīgākais gaļas izvēles kritērijs gados jaunajiem iedzīvotājiem ir atbilstoša uzglabāšanu tirdzniecības vietās. Jaunieši ņem vērā arī dzīvnieku labturību un izvēlas vietējo ražojumu.

Visiecienītākā jauniešu vidū ir vistas gaļa. 87% jauniešu ikdienas uzturā lieto gaļu, priekšroku dodot vistas gaļai (47%), kā otru izvēli atzīmējot cūkgaļu (28%), bet trešajā vietā ierindojot liellopa gaļu (16%). Vistas gaļa ir ātri un daudzveidīgi pagatavojama un labi iederas jauniešu ikdienas uzturā. Savu izvēli par labu vistas gaļai respondenti pamato ar vistas gaļas labajām garšas īpašībām (36,3%), vieglu un ātru pagatavošanu (21,9%), kā trešo svarīgāko faktoru norādot vistas gaļas veselīgumu (16,9%).

Arī jauniešu gatavošanas paradumi uzrāda pozitīvas tendences - tikai 1 % jauniešu izvēlas jau gatavas līdzņemšanai vai ātri pagatavojamas maltītes (fast food), vairums ikdienā ēd mājās gatavotu ēdienu, bet 30% gatavo maltītes sev paši.

Aptauja par jauniešu ikdienas ēšanas paradumiem veikta starp “Ghetto Games” kustības dalībniekiem un tajā piedalījās 277 respondenti. Respondentu vidējais vecums 17,8 gadi.