foto: Shutterstock
5 neiedomājami veidi, kā ikdienā izmantot apelsīnu miziņas
Noderīgi ikdienā
2018. gada 18. oktobris, 19:00

5 neiedomājami veidi, kā ikdienā izmantot apelsīnu miziņas

"100 Labi Padomi"

Vietējo svaigo augļu sezonai pamazām ejot uz beigām, atkal mostas interese par eksotiskākiem augļiem. Apelsīnu miziņas nevajag mest prom, jo tās ļoti labi noder saimniecībā – gan svaigas, gan kaltētas.

1. Kaļķa nosēdumu notīrīšanai

Ja uz dušas, ūdens krāniem un citām metāliskām virsmām nogulsnējušies kaļķa nosēdumi, tos var vienkārši notīrīt ar apelsīnu miziņām, jo tās satur citronskābi, kas ļoti labi šķīdina kaļķi. Šim nolūkam derēs svaigas, mitras apelsīnu miziņas – ar to iekšpusi norīvē apkaļķotās virsmas, un tās atkal kļūs spožas un spīdīgas.

2. Veļas mīkstināšanai

Apelsīnu miziņas ir dabīgs ķīmisko mīkstināšanas līdzekļu aizstājējs. Prāvas miziņas ieliec plāna auduma maisiņā, aizsien to ciet un ievieto veļas mašīnā. Ja veļas mašīnai ir tāda programma, kas ļauj brīdī starp izmazgāšanu un skalošanu atvērt durtiņas, veļa tiks ne vien mīkstināta, bet arī iesmaržināta.

3. Lai pagatavotu universālu tīrīšanas līdzekli

Burku piepildi ar apelsīnu miziņām un aplej ar etiķi tā, lai miziņas būtu pārklātas. Burkai uzliec vāku un atstāj divas nedēļas ievilkties. Ja nepieciešams, ik pa laikam pielej vēl etiķi. Pēc tam šķidrumu izmanto kā tīrīšanas un aromatizēšanas līdzekli virtuvē un vannasistabā.

4. Trauku skalošanai

Ja mazgā traukus mašīnā, galda piederumiem domātajā nodalījumā saliec apelsīnu miziņas. Tās gan mīkstinās ūdeni, gan neitralizēs nepatīkamus aromātus.

5. Kožu atbaidīšanai

Apelsīnu ēteriskā eļļa kodēm nepatīk, tāpēc svaigas un kaltētas apelsīnu miziņas ieliec skapī, drēbju plauktos vai iekarini starp pakaramajiem. Ik pa laikam sakustini. Pēc mēneša apmaini pret jaunām.